• Mitä on koulun ympäristöoppi ja mitä siellä opitaan?

    Mitä on koulun ympäristöoppi ja mitä ala-asteen ympäristöoppi pitää sisällään tässä alati muuttuvassa maailmassa? Vanhemmat kyselivät ja me selvitimme vastaukset opettajilta.

    Opetushallitus linjaa näin: Ympäristöoppi on biologian, maantiedon, fysiikan, kemian ja terveystiedon tiedonaloista koostuva integroitu aineryhmä, jota opiskellaan alakoulun luokilla. Ympäristöopin opetukseen sisältyy kestävän kehityksen näkökulma.

    Lue myös: Opettajien hauskat Wilma-viestit

    yhteiskuntaoppi

    Tunnetaitoja opetellaan säännöllisesti

    Ala-asteen ympäristöoppi pitää sisällään laajasti aiheita biologiasta, fysiikasta, kemiasta, maantiedosta, ihmisyydestä, yhteiskunnasta ja paljon muusta.

    Lue myös: Kouluoppiminen laskee Suomessa -oppilaat kertovat miksi

    Aiheena saattaa olla esimerkiksi lähiympäristö, ekologia tai vaikkapa Suomi ja karttataidot. Lapset käsittelevät itseään ihmisenä, unta, lepoa, itsetuntoa, minäkuvaa ja tunnetaitoja. Käsiteltäviä ympäristöopin aiheita ovat myös ravinto, liikunta, päihteet ja luottamus.

    Opettajat ovat erityisen tyytyväisiä siitä, että tunnetaitoja harjoitellaan nykyään oppilaiden kanssa säännöllisesti.

    Oppilaita kiinnostaa erityisesti seksuaalikasvatus

    “Kun ympäristöopin koulukirjat lukuvuoden alussa jaetaan, niin oppilaat selaavat ne aina vauhdilla läpi, etsien kohtaa seksuaalikasvatuksesta” -naurahtaa yksi opettajista. Aihe kiinnostaa lapsia kovasti, vuodesta ja iästä riippumatta.

    Opettajat kiittelivät, että seksuaalikasvatus etenee maltillisesti ja ottaa hyvin huomioon myös myöhemmin kypsyvät lapset. Tämä tieto varmasti rauhoittaa monia vanhempia. Esimerkiksi viidennellä luokalla aiheena on ihmisen syntyminen ja elinkaari.

    Opettajien mukaan uusissa koulukirjoissa moninaisuus on selvästi lisääntynyt kuvien ja nimien muodossa.

    -Poikien Äidit toimitus-

    Oletko opettaja tai muuten alan asiantuntija? Onko sinulla jotain lisättävää tähän artikkeliin? Kirjoita kommenttisi alle tai lähetä se s-postilla osoitteeseen: jonna@poikienaidit.fi niin lisäämme sen kirjoitukseen.

    Vastaa