• You are currently viewing Ehkäisy synnytyksen jälkeen
    Kuva: Maksym Tymchyk 🇺🇦

    Ehkäisy synnytyksen jälkeen

    Ehkäisy ei välttämättä ensimmäisenä ole mielessä synnytyksen jälkeen, mutta yksi tärkeimmistä puheenaiheista kuitenkin jo synnytyksen jälkitarkastuksessa. Mikäli uusi raskaus ei ole suunnitteilla tai toiveissa, kannattaa ehkäisyä käyttää jo heti ensimmäisessä yhdynnässä raskauden jälkeen.

    Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen

    Kondomin käyttö synnytyksen jälkeen voi olla hankalaa emättimen kuivuuden vuoksi. Kierukka puolestaan voidaan asentaa jälkitarkastuksen yhteydessä jälkivuodon loputtua, noin 6–8 viikkoa synnytyksestä. Yhdistelmäehkäisypillerit, -renkaan tai -laastarin imettämätön äiti voi ottaa käyttöön, kun synnytyksestä on kulunut kolme kuukautta. Mikäli äiti imettää, yhdistelmäehkäisyyn siirtymistä suositellaan vasta, kun lapsi on 6 kuukauden ikäinen, koska aiemmin aloitettuna se saattaa heikentää maidon tuloa.

    Lue myös: Kupari -vai hormonikierukka?

    Yhdistelmäehkäisyllä tarkoitetaan synteettistä estrogeenia ja progestiinia (keltarauhashormonia) sisältäviä valmisteita. Yhdistelmävalmisteet otetaan joko ehkäisytablettina päivittäin, laastarina viikoittain tai kuukausittain vaihdettavana emätinrenkaana.

    Mikäli äiti imettää lastaan, munasarjojen toiminta ei yleensä käynnisty ja näin ollen imetys voi toimia ehkäisynä, mutta täysin varma ehkäisykeino imetys ei ole! Täysimetys saattaa pitää kuukautiset poissa pitkäänkin synnytyksen jälkeen, mutta sen raskaudelta suojaavaan vaikutukseen ei kuitenkaan kannata 100 % luottaa.

    Lähde: terveyskirjasto

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa