• Lapselle luistimet -vinkit luistinten valintaan

  Talvi lähestyy ja on aika ostaa tai kaivella varastosta vanhoja luistimia sekä suksia esiin. Tässä vaiheessa monessa perheessä huomataan, että talven urheiluvälineet puuttuvat tai ne ovat menneet pieneksi. Mistä hankkia lapselle luistimet ja millaiset?

  Jos luistimia lähtee ostamaan kaupasta saattaa myyjänä toimia ihminen jolta puuttuu todellinen tieto siitä millaiset luistimet esimerkiksi lapselle kannattaa hankkia. Tällöin tulee ostettua vääränlaiset luistimet ja pahimmillaan lapsen luisteluinto tyrehtyy heti alkuunsa.

  millaiset luistimet lapsille

  Hokkarit, taitoluistimet vai harjoitusluistimet?

  Ennen automaatio oli, että tytöille ostettiin taitoluistimet ja pojille hokkarit, tästä pinttyneestä tavasta on päästy jo eroon ja luistimia hankittaessa osataan huomioida enemmän se mihin tarkoitukseen luistimet tulevat. Uskomuksiin kuuluu, että taitoluistimilla olisi vaikeampi oppia oikea luistelutekniikka, se ei pidä paikkaansa. Jos opettaja osaa asiansa, niin molemmilla luistimilla oppii luistelutekniikan yhtä helposti.

  Harjoitusluistimet

  Moni liike myy nykyään harjoitusluistimia, joita ostetaankin paljon ensiluistimiksi. Niiden idea on siinä, että luistimen kenkäosa on tukeva jalalle, ja luistin on helppo kiinnittää. Harjoitusluistimet eivät ole kuitenkaan välttämättömät, saattaa olla järkevintä opetella suoraan luistelemaan oikeilla luistimilla. Monessa luisteluseurassa harjoitusluistimet ovatkin jäällä kielletyt, eli jos hankkii luistimia esimerkiksi luistelukouluun niin kannattaa tarkistaa seuran säännöt harjoitusluistimien käyttöön etukäteen.

  Taitoluistimet

  Taitoluistimet ovat luistimet joilla voi tehdä erilaisia temppuja. Luistelutekniikka taitoluistimilla on tismalleen sama kuin muillakin luistimilla, terän kärjessä olevat piikit on tarkoitettu temppuihin, ei luistelupotkuun. Taitoluistimet on hyvä valinta lapselle, joka on ketterä ja tykkää harjoitella piruetteja sekä temppuja jäällä. Taitoluistimia ostettaessa tulee olla tarkkana, että luistimen kenkä on tukeva. Löysä kenkä tekee luistelusta huomattavasti hankalampaa.

  Hokkarit

  Hokkareiden hyväpuoli on siinä, että sen kenkäsosa on lähes aina tukeva. Hokkareissa on kuitenkin paljon eroja keskenään. Aloittelevalle luistelijalle kannattaa hankkia hokkarit joissa on korkeampi varsi, se tukee nilkkaa paremmin. Hokkareiden leveydessä on niin ikään huomattavia eroja, huomioi lestin leveys kun valitset hokkareita lapsellesi. Hokkarin terä on lyhyempi kuin taitoluistimen, luistimesta toiseen vaihdettaessa tuntuma on siis melko erilainen.

  Lue myös: Opeta lapsellesi oikea luistelutekniikka

  Muut tarvikkeet

  Kun aloittaa luisteuharjoittelun on päässä hyvä pitää kypärää. Kypärän käyttö myöhemmin on hyvin paljon siitä kiinni mitä jäällä tehdään.

  Taitava luistelija (ja ennen kaikkea kaatuja) ei tarvitse jäällä kypärää, itseasiassa kypärä saattaisi olla pahasti tiellä temppuja tehtäessä.

  Taitavakin luistelija tarvitsee kypärän kun pelataan esimerkiksi jääkiekkoa. Kypärä on tärkeä suoja kiekko-, maila- tai pelaaja kontakteihin.

  Vastaa