• You are currently viewing Voiko hiustenlähtöä ennaltaehkäistä?
    Kuva: Valerie Elash

    Voiko hiustenlähtöä ennaltaehkäistä?

    Hiustenlähtöä ei tarvitse säikähtää. Se voi olla täysin harmiton vaiva tai sitten se voi olla oire jostain elimistön puutostilasta. Hiuksia voi lähteä normaalia enemmän esimerkiksi silloin, kun ihminen kärsii raudanpuutteesta, kilpirauhasen toiminnassa on jokin häiriö tai elimistö on stressitilassa. Myös raskaus ja imetys aiheuttaa osalle naisista hiustenlähtöä.

    MINULLA ON RUNSASTA HIUSTENLÄHTÖÄ – TARKISTA NÄMÄ:

    On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että omaa geeniperimää ei voi muuttaa eikä perinnöllistä hiustenlähtöä voi ehkäistä, mutta on olemassa konsteja, joilla voit ainakin tehdä parhaasi olemassa olevien hiusten säilymiseen hyväkuntoisina.

    Hiusten oheneminen on yksi ensimmäisistä hiustenlähtöön liittyvistä oireista. On täysin normaalia että hiuksia lähtee noin 50-100 per päivä. Hiuksia irtoaa normaalisti jonkin verran pesun, kuivauksen ja harjauksen yhteydessä. Suurin osa näistä irtoilevista hiuksista lähtee osana normaalia hiusten elinkaarta, kun vanhan hiuksen tilalle alkaa kasvamaan uusi.

    Lue myös: Miksi C-vitamiini kannattaa ottaa osaksi ihonhoitorutiineja?

    Pidäthän siis huolta terveellisistä elintavoista? Elämäntyyli, stressi, hormonaaliset muutokset ja ravinto vaikuttavat kaikki hiusten laatuun. Lisäksi on useita ulkoisia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa hiuksiin. Vaurioittavia käsittelyjä ovat esimerkiksi hiusten kihartaminen, suoristus ja kuivaaminen. Myös hiusten värjäämisessä ja permanenteissa käytetyt aineet voivat vaurioittaa hiusta. Käsittelyt voivat aiheuttaa esimerkiksi hiusten katkeilua, kuivumista ja kiillottomuutta.

    Hyvinvoivalla ihmisellä on tavallisesti myös hyvinvoivat hiukset: hius tarvitsee ravintoaineita ja vitamiineja tervettä kasvua varten. Hiukset ovat 80-prosenttisesti keratiiniproteiinia, minkä vuoksi hius tarvitsee monipuolisen ruokavalion kasvaakseen. Normaali, terveellinen ruokavalio sisältää yleensä tarpeeksi ravintoaineita myös hiusten tarpeiksi.

    Jos hiustenlähtö on pitkään tavallista runsaampaa, kannattaa hakeutua lääkäriin.

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa