• You are currently viewing Maksimoi hyvä sisäilman laatu
    Kuva: Kari Shea

    Maksimoi hyvä sisäilman laatu

    Sisäilman laatuun vaikuttaa monet tekijät. Omilla valinnoilla on myös jonkun verran mahdollista vaikuttaa ilman laatuun.

    JOS HALUAT PARANTAA SISÄILMAN LAATUA, TOIMI NÄIN:

    Vältä tupakointia sisätiloissa.
    Säädä huoneen lämpötila 20 – 22 asteeseen.
    Siivoa viikottain.
    Käytä vähäpäästöisiä ja pölyämättömiä materiaaleja.
    Suodata tulolma, jotta ulkoilman epäpuhtaudet eivät kulkeutuisi sisää.
    Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.
    Tee tarvittavat huolto ja -korjaustoimenpiteet pikaisesti – älä vetkuttele.

    Sisäilman laatuun vaikuttavat monet tekijät. Erityisesti ilmanvaihto, kosteus ja lämpötila vaikuttavat. Lisäksi vaikuttavia tekijöitä ovat erilaiset toiminnot päivän aikana, esimerkiksi ruoanlaitto, suihkussa käynti, pyykinpesu ja ihan meidän kaikkien jo pelkkä hengittäminenkin. Myös kodin rakennusmateriaalit, lämmitystapa, lemmikkien ja viherkasvien määrä, käytettävät puhdistusaineet jne vaikuttavat sisäilman laatuun.

    Lue myös: Onko katupöly terveydelle haitallista

    Jos sisäilman laatu on huono, se voi heikentää terveyttä. Huonosta ilman laadusta johtuvat oireet ovat usein epämääräisiä, mutta ne heikentävät päivittäistä hyvinvointia. Olo saattaa tuntua stressaantuneelta, et tunne oloasi jostain syystä niin hyväksi, energiatasosi saattavat olla alhaiset tai sinulla saattaa olla keskittymisvaikeuksia.

    Huono ilmanlaatu voi myös johtaa vakavampiin ongelmiin. Huonosta ilman laadusta johtuen saatata kärsiä päänsärystä, huimauksesta,  pahoinvoinnista, pitkittyneistä flunssan kaltaisista oireista ja hengenahdistuksesta. Myös nenän, kurkun ja silmien ärsytystä saattaa esiintyä. Epämääräisiä sydämentykytyksiä, hengitysvaikeuksia tai astman pahentumista.

    lähteet: daikin, hengitysliitto

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa