• You are currently viewing Onko katupöly terveydelle haitallista?
  Kuva: Jack Valley

  Onko katupöly terveydelle haitallista?

  Katupöly heikentää ulkoilman laatua keväisin noin 3–6 viikon ajan. Kesto vaihtelee eri puolilla Suomea. Herkästi oireilevien kannattaakin välttää liikkumista ongelma-alueilla pahimpaan katupölyaikaan. Eniten pölyä esiintyy vilkasliikenteisillä kaduilla.

  KATUPÖLY – ONKO SE TERVEYDELLE HAITALLISTA?

  Katuje varsilla leijuva pöly koostuu pääosi jauhautuneesta hiekoitushiekasta ja tiesuolasta. Se sisältää hiukkasia, jotka ovat haitallisia terveydelle. Tällaisia hiukkasia ovat muun muassa nokihiukkaset, maaperähiukkaset, bakteeriperäiset yhdistelmät, hienoksi jauhautuneet kasvinosat sekä ajoneuvoista irtoavat materiaalit.

  Katupölystä kärsii niin lapset kuin aikuisetkin ja sillä on sanottu olevan yhteys astman puhkeamiseen. Useimmiten lapset altistuvat aikuisia enemmän katupölylle, koska he ulkoilevat aikuisia useammin. Suositeltavaa olisikin ulkoilla vauvojen ja lasten kanssa kaukana vilkasliikenteisimmistä teistä. Jos vain mahdollista, kannattaa ulkoilemaan suunnata esimerkiksi puistoihin tai metsiin. Jos ilma on tyyni, katupölyä ei sekoitu ilmaan.

  Lue myös: Näin Hepatiitti E -virus voi oireilla

  Keväällä kun katupölyaika on pahimmillaan, kannattaa ulkona nukkuvat lapset nukuttaa kaukana vilkasliikenteisiltä teiltä. Kotipihat ovat yleensä turvallisia.

  Katupölyn aiheuttamia hengitystieoireita ovat:

  • hengenahdistus
  • limaisuus
  • yskä
  • hengitysteiden vinkuminen
  • nenän vuotaminen.

  lähde: hengitysliitto

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa