• You are currently viewing Kivuliaat ilmavaivat – näin pystyt välttämään niitä
  Kuva: Sasun Bughdaryan

  Kivuliaat ilmavaivat – näin pystyt välttämään niitä

  Ilmavaivat ovat usein vaarattomia, mutta saattavat aiheuttaa ikävän turvotuksen tunteen ja pahimmassa tapauksessa myös ikäviä kipuja vatsan alueelle.

  NÄILLÄ VINKEILLÄ VÄLTÄT ILMAVAIVAT

  Useimmiten ilmavaivat johtuvat syömästäsi ruoasta. Mikäli epäilet sairautta, hakeuduthan lääkäriin. Nämä vinkit on koostettu niin sanotusti normaaleista ilmavaivoista kärsiville, joilla oireiden taustalla ei ole sairautta, vaan pikemminkin vain vääränlaiset elintavat

  Pitkä paikallaolo heikentää ilman etenemistä suolistossa. Säännöllisellä liikunnalla on positiivisia vaikutuksia myös suoliston terveydelle. Liikunta edesauttaa suolistokaasujen etenemistä.

  Lue  myös: Aloita kuntoilu – nappaa talteen kätevä liikuntakalenteri

  Tietyt ruoka-aineet tai ruoka-aineryhmät voivat myös olla yksi ilmavaivojen aiheuttaja. Oireita aiheuttavat ruoat ovat usein yksilöllisiä, joten ne ruoka-aineet jotka itselle aiheuttaa oikeita, kannattaa tietysti pyrkiä välttämään parhaansa mukaan.

  Nämä ruoka-aineet aiheuttavat monille ilmavaivoja:

  • palkokasvit esim. pavut
  • tietyt vihannekset esim. kaalit, ruusukaali, kukkakaali, parsakaali
  • selleri, sipuli, purjo, valkosipuli, artisokka
  • sienet
  • makeutusaineena käytetyt sorbitoli ja ksylitoli
  • maitotuotteet
  • viinirypäleet, banaani, viikunat, päärynä, rusinat ja muut kuivatut hedelmät kuten kuivatut luumut
  • viljatuotteet

  Suurin osa suolistossa liikkuvasta kaasusta syntyy paksusuolessa bakteerien tuottamana. Kaasua voi liikkua elimistössä myös nieltynä. Ihmisillä suolistokaasuja syntyy päivittäin noin 7–8 dl, mutta määrä on yksilöllinen. Kaasu poistuu suolistosta pieruina, joita yleensä päästellään noin 15–25 kertaa päivässä.

  Jos epäilet ilmavaivojen syyksi jotakin tiettyä ruoka-ainetta, jätä se pois ja seuraa vähenevätkö vaivat. Muistathan, ettäettä kaasua lisäävä ruokalaji ei vaikuta heti syömisen jälkeen. Ruoan kulku paksusuoleen kestää monta tuntia, joskus puoliikin vuorokautta.

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa