• You are currently viewing Näin lievität hyönteisten pistojen aiheuttamaa kutinaa
  Kuva: Phil Goodwin

  Näin lievität hyönteisten pistojen aiheuttamaa kutinaa

  Hyönteisten pistot ja puremat aiheuttavat monille meistä erilaisia iho-oireita. Oireet johtuvat hyönteisen erittämän myrkyn tai syljen sisältämistä aineista. Yleisimpiä oireita ovat ihon punoitus, ihon turvotus, kutina ja erilaiset paukamat.

  NÄIN LIEVITÄT HYÖNTEISTEN PISTOISTA AIHEUTUVIA IHO-OIREITA

  Pistoista aiheutuvaa kipua voi lievittää yleisimmillä kipulääkkeillä ja kutinaa erilaisilla antihistamiinivalmisteilla. Kutiaviin paukamiin voi tarvittaessa levittää hydrokortisonivoidetta. Turvotusta voi puolestaan lievittää pitämällä jotakin viileää, esimerkiksi kylmällä vedellä kasteltua pyyhettä, pistoskohtaa vasten.

  Jos hyönteisistä ampiainen tai mehiläinen pääsee pistämään, on tärkeää tarkistaa jäikö pistin kiinni ihoon. Pistintä ei kannata poistaa sormin, jotta tyvessä sijaitsevaa myrkkyä ei joudu kudokseen. Pistimen saa sipaistua pois ihosta ohuella esineellä, esimerkiksi pankkikortilla.

  Ampiaisen tai mehiläisen pistosta aiheutuvaa turvotusta voi lievittää pitämällä pistokohdassa kylmää sekä ottamalla antihistamiinia sisältävää lääkettä. Jos oireet ovat rajut, voi pistokohtaan levittää kortisonivoidetta. Tavanomaiset kipulääkkeet auttavat puolestaan kipuun.

  Kutisevat hyttysen pistot ovat alkukesän riesa, sillä usemmiten loppukesää ja syksyä kohden mentäessä olemme jo ehtineet siedättyä hyttysen erittämille aineille. Hyttysen pistoihin voi levittää mietoa kortisonivoidetta.

  Lue myös: Lapsille maksutonta tekemistä kesäksi

  Mäkärän pistot ovat hyvin kutiavia ja paukamat saatetaan raapia ikäville haavoille, jotka saattavat vaatia lääkärin määrämän voiteen tulehtuneiden haavojen hoitoon.

  Paarman puremat voivat aiheuttaa voimakkaitakin oireita. Antihistamiini auttaa oireisiin, mutta oireet voivat vaatia myös vahvemman lääkityksen.

  Hirvikärpästen päänahkaan tekemät paukamat voivat kestää kauan ja olla epämiellyttäviä.

  Mikäli oireet eivät helpota parissa päivässä tai saat tavallista voimakkaampia oireita, otathan yhteyttä lääkäriin. Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä myös, mikäli ampiainen tai paarma on pistänyt suun sisälle, nenän, silmän tai kaulan alueelle tai jos pistoja on suuri määrä.

  lähde: Mehiläinen

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa