• You are currently viewing Karkkipäivä on käytössä suurimmassa osassa perheistä
  Photo: Patrick Fore

  Karkkipäivä on käytössä suurimmassa osassa perheistä

  Monella meillä on ollut omassa lapsuudessamme karkkipäivä, mutta sopiiko karkkipäivä nykypäivään ja mikä karkkipäivän suurin ongelma on?

  Poikien Äitien kyselyn perusteella karkkipäivä on käytössä nykypäivänäkin 65% perheistä, joista osalla ainoastaan silloin kuin lapset olivat pieniä. Miksi perheet suosivat karkkipäivää?

  Miksi karkkipäivä on aikanaan syntynyt?

  Alunperin karkkipäivä ajatus on syntynyt siitä, että hampaita säästettäisiin sokerilta kun karkkia herkutellaan vain yhtenä päivänä viikossa.

  Nykyaikana tämän toteuttaminen on jo haastavampaa, sillä piilosokeria on vähän joka paikassa, kuten jogurtissa, mehussa, ketsupissa ja salaatinkastikkeessa. Siinä ei yksi päivä enää paljon muuta.

  Osalle herkkupäivä on kuitenkin siitä hyvä, että säännöt ovat lapselle silloin selkeät, eikä herkuista tarvitse vääntää lapsen kanssa joka päivä. Joissain perheissä on karkkipäivä erikseen, vaikka normaalia kevyttä herkuttelua on mukana aina arjessa.

  Herkut osana normaalia arkea

  Nykyaikana tiedetään, että hyvä ruokavalio on monipuolinen ja siihen sopii hyvin myös herkut. Alle yksivuotiaalle ei kannata antaa karkkia, eikä se ole tarpeen alle kolmevuotiaallekaan.

  Ylen haastattelema ravitsemusasiantuntija Patrik Borg uskoo, että tiukka herkkujen kieltäminen ja rajoittaminen saattaa lisätä karkinhimoa. Borg kuitenkin lisää, että herkkupäivä saattaa toimia ihan hyvin pikkulapsilla.

  Asiantuntijoiden mukaan tärkeintä olisi luoda lapselle terve suhde syömiseen ja herkkuihin. Kun karkkipäivää ei ole, vaan karkkia herkutellaan tilanteen mukaan, voi suhde herkutteluun tulla terveemmäksi.

  Huono juttu on se, että herkkuja syödään salaa ja yksin. Poikien Äidit kysely paljasti, että jopa 82% äideistä syö joskus salaa perheeltään herkkuja. Se ei kuitenkaan ole järkevää sillä jos lapset näkevät, että äiti piilottelee karkkeja voi se antaa hullunkurisen mallin herkkujen syömisestä.

  Lue myös: Parhaat herkkupiilot äideille

  Syy salassa herkutteluun on se, että moni vanhempi ajattelee lapsensa parasta, mutta ei halua itse olla jumissa missään karkkipäivissä.

  Parasta kuitenkin olisi kun herkkuja syötäisiin yhdessä ja avoimesti.

  Lähteet: Yle Uutiset, IltaSanomat, Kaksplus

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa