Tavallisesti poikia syntyy hieman tyttöjä enemmän, noin 105–106 poikaa sataa syntyvää tyttöä kohden.
Joskus tyttöjen syntyvyys kuitenkin nousee poikien syntyvyyttä korkeammalle. Sukupuolijakaumaan vaikuttavat talouskriisit, ympäristöshokit, epidemiat ja järkyttävät uutiset. Kun ajat ovat huonot, niin poikien määrä vähenee. (Helsingin Yliopisto)
Poikia syntyy kriiseissä vähemmän, mutta mikä on syy sille?
Yksi syy saattaa olla se, että poikasikiöt menevät tyttöjä helpommin kesken, jos olosuhteet äidillä eivät ole hyvät. Tätä alleviivaa esimerkiksi se, että Donald Trumpin valinta presidentiksi ensimmäiselle kaudelleen laski poikien määriä liberaaleilla mutta ei konservatiivisilla asuinalueilla Kanadassa.
Sukupuolijakaumaan vaikuttaa myös se, mitä sukupuolta ovat kehittymään lähtevät alkiot. Poikien syntyy enemmän erilaisten juhlatapahtumien jälkeen, tämä saattaa johtua siitä, että tiheät yhdynnät lisäävät poikien todennäköisyyttä.
Lue myös: Onko tyttö- ja poikavauvoissa eroja?
Poikia kuolee tyttöjä enemmän
Ihmisiin ja muihinkin nisäkkäisiin pätee se, että poikia ja miehiä kuolee kaikissa ikäluokissa enemmän kuin tyttöjä ja naisia. Myös poikien kasvu kärsii huonoista oloista tyttöjä todennäköisimmin.
1–14-vuotiaiden poikien kuolleisuus on 15 % suurempi kuin samanikäisten tyttöjen. Suurimmillaan ero on 15–19-vuotiaissa. Poikia menehtyy tapaturmiin liki kaksinkertainen määrä tyttöihin verrattuna.
-Poikien Äidit toimitus-
Lähde: Helsingin yliopisto, Tilastokeskus