• Herkkä poika on helppo kasvattaa, kokeilepa temperamentiltaan tulista!

  Olen siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että olen saanut kasvatettavakseni neljä hyvin erilaista persoonaa. Olen äitiyden aikana joutunut opettelemaan jokaisen lapseni kohdalla kasvattamisen jalon taidon uudestaan. Meidän taloudesta löytyy haastavampaa elohiirtä ja sitten taas rauhallisempia, jopa arkoja poikia.  Jokaisen pojan kanssa on ne omat juttunsa joissa joutuu opettelemaan toimintatapoja pärjätä juuri tämän lapsen kanssa. Koska lasteni lähtökohdat ovat tismalleen samat (kaikki poikia, samoista vanhemmista ja asuvat samassa perheessä), on itsensä opettaminen muuttuvaksi äidiksi ollut aika jännittävä ja yllättävä matka.

  Meidän herkkä poika

  Paljon näkee artikkeleita herkän pojan kasvattamisesta. Herkkyyden tukemisesta ja tilan antamisesta. Herkkää poikaa ei ennen vanhaan hyväksytty ja pojista yritettiin koulia väkisinkin kovempia kuin tytöistä. Pojat eivät itke- periaatteella. Onneksi tästä oudosta ajatusmallista on jo pääästy ja minusta tuntuu, että poikien herkkyys on jopa suotavaa nykyaikana. Hyvä niin.

  Terve.fi: Jari Sinkkonen kertoo pitääkö herkkää poikaa kouluttaa Kovemmaksi?

  Meillä herkkä Ollie on ollut kasvatettavana täysin erilainen kuin veljensä. Isoveli kiipesi jo taaperona leikkipuiston isompaan kiipeilytelineeseen ja juoksi päättömänä paikasta toiseen, Ollie tutustuu asioihin rauhassa ja pikkuhiljaa. Isoimpaan telineeseen ei ole mikään kiire. On vaikea sanoa, että olisinko osannut ottaa poikani herkkyyden näin rennoin rantein jos lapsi olisi ollut ensimmäiseni? Olemme nimittäin mieheni kanssa aika vauhdikkaita ja ehkä ensimmäisen lapsen kohdalla ujous ja hitaus tutustua uusiin asioihin olisi saattaanut ahdistaa meitä. Miksi lapseni on noin herkkä? Olenko pitänyt lastani pumpulissa? Olenko epäonnistunut kasvattaja?

  Ollien herkkyys on vain mukavaa vaihtelua koko perheellemme. Minusta on jollain tavalla huvittaavaa olla Ollien kanssa kaksin liikenteessä ja nähdä se tilanne muilla äideillä kun he juoksevat vilkkaan lapsensa perässä ja katsovat ihmetelleen rauhallista ja kilttiä lastani. Tekisi mieleni lohduttaa, että tämä poika on ihan poikkeus meidän perheessämme, tiedän tasan mitä käyt äitinä läpi. Ja kiva, että tiedän!

  Ollie Hop Lopissa Kaksplussan kuvauksissa Photo: Urmas Oili

  Jokainen lapsi tottelee jos vanhemmat vain osaavat kasvattaa

  Lause mikä on suurinta potaskaa ikinä! Ja kyllä, ihan oikeasti joku yhden tai kahden lapsen äiti näin saattaa kuvitella. Ei ole montaakaan päivää siitä kun yksi äiti kysyi keskusteluryhmän muilta äideiltä ”Miksi ette kiellä lapsianne?” Jos olisin saanut vain Ollien luulisin olevani maailmankaikkeuden paras kasvattaja. Ei tälle pojalle ole tarvinut ensimmäisen 4 vuoden aikana kertaakaan edes ääntään korottaa. Hän uskoo AINA ensimmäisestä kiellosta. Toteaa vain ”Okei”. (Silloin harvoin kun mitään kiellettyä on edes tekemässä.) Jos minulla olisi vain Ollie, niin voisin paukutella henkseleitäni ja kehuskella kuinka hyvin lapseni on kasvatettu. Samalla ihmetellä muiden tottelemattomia mukuloita, eikö niitä koskaan kielletä?

  Mutta ONNEKSI minulla on neljä erilaista poikaa. Voin sanoa nähneeni aika laidasta laitaan lasten tempperamenttien kirjon. Siinä missä toinen uskoo aina ensimmäisellä kiellolla, niin toinen ei usko vielä sillä sadannellakaan. Ja ihan samanlailla on kaikki pojat kasvatettu. Tai pääpiirteittän samanlailla, onhan toki jokaisen tempperamentilla merkitystä myös kasvatukseen. Minusta tämä on iso rikkaus elämässäni. On mahtavaa haastaa itsensä äitinä aina uudelleen oppimaan uudenlaiset kikat kasvatuksessa. Ja sitten kuitenkin neljän pojan tiivis porukka on samaan aikaan niin helppo yhdistelmä. Leikit ja tekemiset osuvat yksiin, voimme aina olla yhdessä koko perhe, sillä tykkäämme pitkällle samoista asioista.

  Onko teidän mielestänne herkkä vai tulinen lapsi helpompi kasvatettava? Minkälaisia teille on siunaantunut?

  Lue myös: Tervehdi lapsi tervehdi
  Syyt miksi äiti-poika suhde on niin tärkeä

  Kommentit

  1. Avatar

   Kyllä; herkän pojan kanssa on omat haasteensa, mutta ei tarvitse koskaan pelätä, että juoksee jyrkänteeltä alas 🙂 mun poika on myös tosi tottelevainen, etenkin kun vertaa pikkusiskoon joka on taas tuota tulista sorttia. Pojan ei ole koskaan tarvinnut pelkän vastaanlaittamisen ilosta kieltäytyä jostain vaan jos asian selittää tarpeeksi hyvin hän hyväksyy sen. Olimme erittäin hämmästyneitä kun tyttö heittäytyi ekan kerran lattialle raivoamaan järkipuheemme kuultuaan 😀

   1. Avatar

    Nimenomaan tuo, että toisella menee jakeluun ja toisella ei sitten millään. Meillä hämmennys on tapahtunut toisinpäin. Nyt kun tämä kuopus on maailman kiltein ja helpoin poika, niin aina ihan hämmennymme kun hän uskoo kaiken mitä hänelle sanoo. On niin tottunut siihen vastaan sanomiseen.

  2. Avatar

   Meillä esikoinen on herkkä poika ja asiat menevät useimmiten jakeluun yhdellä kertaa. Kuopus on tulisieluinen tyttö, jonka kanssa saa vääntää asioista. Esikoisesta huomaa, että hän tuskastuu välillä siskoon, joka jaksaa vääntää asioista. Tosin uskon ja toivon, että esikoisella on hyvä nähdä, että kaikkeen ei aina tarvii suostua. 😉 Vaikka vanhemmat pääsevätkin helpommalla, kun toinen uskoo useimmiten mitä sanotaan, mutta mun mielestä on hyvä, että lapset kyseenalaistavatkin asioita. Ei ne asiat kuitenkaan niin musta-valkoisia useimmiten ole. 🙂

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart