• You are currently viewing Veisitkö sairaan lapsen väsyneen lääkärin vastaanotolle?

  Veisitkö sairaan lapsen väsyneen lääkärin vastaanotolle?

  Väsymys ja stressi saa ihmisen toimimaan impulsiivisesti ja harkitsemattomasti. Päätöksenkyky heikentyy ja virheitä sattuu useammin. Kiireisessä perhearjessa vanhempien hermot kiristyvät päivittäin ja väsyneet vanhemmat unohtelevat asioita tuon tuostakin. Mutta sallitaanko virheet väsyneelle, jopa vuorokauden työvuoron tehneelle lääkärille? Päivystävä lääkäri on myös ihminen.

  Pieniä päivystäviä sairaaloita on lopetettu ja toiminnot on siirretty suuriin keskussairaaloihin ja yliopistollisiin sairaaloihin. Päivystävät lääkärit saattavat olla vuorossa lähes 24 tuntia, usein ilman lepoa. Päivystäviä lääkäreitä ei ole tarpeeksi, jonka vuoksi työvuorot venyvät.

  Päivystävä lääkäri on myös ihminen ja tekee virheitä

  Jonotusajat venyvät joskus kohtuuttomiksi

  Jokainen vanhempi tietää, minkälaista on mennä sairaan lapsen kanssa päivystykseen jonottamaan, pahimmassa tapauksessa useammaksi tunniksi. Huoli lapsesta on suuri, ja ajatus siitä, että vastaanottava lääkäri on tehnyt lähes vuorokauden töitä lepäämättä, saattaa aiheuttaa jo valmiiksi huolestuneelle vanhemmalle pelon, otetaanko huoli tosissaan. Vanhempi tuntee lapsensa parhaiten ja tunnistaa herkästi, kun hätä on oikea.

  Mutta onko se päivystävän lääkärin vika vai kenties koko systeemin? Pienten lopettaessa suurten alta, päivystykset ruuhkautuvat entisestään. Onko 24 tuntia liian pitkä vuoro lääkärille, jolla on suuri vastuu potilaistaan? Päivystävä lääkäri tekee työvuoronsa päälle vielä päivystysvuoron, jolloin vuorokausi tulee helposti täyteen. Kukaan vanhempi ei haluaisi laittaa lastaan aamulla koulutaksin tai -bussin kyytiin, jonka kuski on valvonut lähes vuorokauden tai viedä lastaan päiväkotiin, jossa hoitajat ovat valvoneet yön.

  Yle kertoo, että pitkät päivystykset johtuvat suurimmaksi osaksi lääkäripulasta, mutta myös hyvistä korvauksista, joita päivystyksistä maksetaan. Osa lääkäreistä tekee sen vuoksi liian pitkiä vuoroja. Pitkät päivystysjonot ovat kohtuuttomia kenelle tahansa sairaalle ihmiselle, mutta vielä kohtuuttomampia ne ovat pienelle lapselle.

  Mistä lisää päivystäviä lääkäreitä?

  Mistä lääkäripula sitten johtuu? Hektinen päivystys ei varmasti ole kaikkien lääkäreiden mieleen, eikä ihme. Jos vuorot venyvät vielä liian pitkiksi ja pelko virheistä on sen vuoksi suuri, ei päivystys tunnu varmasti mielekkäälle. Lääkärit hakeutuvat ennemmin yksityiselle puolelle töihin. Päivystyksissä tapaa nuoria lääkäreitä, jotka jaksavat pitkiä vuoroja paremmin. Raskasta työtä ei kuitenkaan jaksa pitkään, joten muutamien vuosien jälkeen hakeudutaan muualle töihin. Lääkäreiden päivystyvuoroja tulisi rajoittaa, jotta ne eivät venyisi liian pitkiksi. Näin päivystysvuorot olisivat inhimillisiä ja päivystysrinkiin saataisiin lisää myös kokeneempia lääkäreitä.

  Pienten sairaaloiden lopetus on varmasti kustannustehokasta näin lyhyellä tähtäimellä, mutta nähtäväksi jää, minkälaista vahinkoa se aiheuttaa pitkällä tähtäimellä.

  Lähde Yle

  Poikien Äidit Toimitus

  Vastaa