• Kuusi askelta hyvään parisuhteeseen

  Kuusi askelta hyvään parisuhteeseen

  Kuuluuko riitely parisuhteeseen? Kyllä, riidat kuuluvat elämään, mutta on monia tapoja riidellä. Haastavan asian käsittelyä ei tulisi lykätä vain sen vuoksi, että pelkää riitelyä – tukahdetut tunteet ja sanoittamattomat harmitukset vain lisäävät ongelmia. Vaikka riidat ja erimielisyydet kuuluvat parisuhteeseen, niitä ei kuulu olla jatkuvasti. Parisuhde vaatii huolenpitoa siinä kuin jokaisen ihmisen henkilökohtainenkin hyvinvointi.

  Mehiläisellä työskentelevä pariterapeutti, erityistason seksuaaliterapeutti ja auktorisoitu seksuaalineuvoja Jouni Pölösen vinkeillä otat varmoja askeleita kohti onnellisempaa parisuhdetta – ja riitelet rakentavammin.

  Kuusi askelta hyvään parisuhteeseen

  1. Positiivinen elämänasenne. Negatiivisuus tarttuu, sillä ei ole mitään arvoa ja siitä tulee helposti myös kierre. On myöskään turhaa katsoa menneitä tai vatvoa pieleen menneitä asioita. Iloisa ja valoisa asenne sekä huumori ovat tärkeitä myös parisuhteelle.
  2. Vältä riidellessä yleistyksiä miksi sinä aina, mikset sinä koskaan. Hanki ammattiapua ajoissa, jos tuntuu että olette juuttuneet riitelyn noidankehään.
  3. Älä vertaile tai vähättele kumppaniasi.
  4. Vältä stressiä. Vaikuta omiin työtehtäviin ja työaikoihisi niin paljon, kuin mahdollista. Nauti vapaa-ajasta perheen ja kumppanin kanssa.
  5. Ole kiinnostunut. Säilytä tunneyhteys omaan kumppaniisi. Keskustelu, kuuntelu, myötäeläminen ja välillä myös hiljaa olokin kumppanin kanssa, ovat kaikki tärkeitä asioita. Yhdessäolo, vaikkapa kivaa ohjelmaa katsoen, voi olla mitä parasta parisuhteen hyvinvointia ylläpitävää asiaa. Pienet yhteiset hetket kuten vaikkapa kävelylenkit ovat tärkeitä seikkoja.
  6. Ota vastuu. Jokainen parisuhde kohtaa jossain vaiheessa ongelmia, pienempiä tai suurempia. Olet kuitenkin itse vastuussa parisuhteestasi – opi virheistä ja hanki apua ajoissa. Jos tyytymättömyyden tila on kestänyt yli puolen vuoden ajan, käänny asiantuntijan puoleen.

  Pari- tai seksuaaliterapiassa voidaan taustalla vaikuttavat ongelmat tunnistaa ja työstää niitä yhdessä. Tällöin ne eivät enää sisäisenä kuormituksena purkaudu turhiksi aggressioiksi riitojen muodossa. Apua tulee aina heti, jos riidat muuttuvat joko fyysiseksi tai selkeästi henkiseksi väkivallaksi.

  -Poikien Äidit -toimitus-

   

   

   

   

   

   

   

  Vastaa