• You are currently viewing Avioero -mitä pitää tietää? Eroavan muistilista

  Avioero -mitä pitää tietää? Eroavan muistilista

  Mitä pitää tietää kun eroaa? Eroavan muistilista auttaa.

  Varmasti kukaan onnensa kukkuloilla oleva, naimisiin menevä ei ajattele, että avioero tulee ennemmin tai myöhemmin. Joskus tilanteet vain ajautuvat siihen, ettei yhteiselo enää sujukaan, vaikka kaikkensa olisikin yrittänyt. Silloin on aika puhaltaa peli poikki, jos tilanteeseen ei löydy ratkaisua ja osapuolet voivat huonosti.

  Kun avioero on enää ainoa vaihtoehto, saattaa se pelottaa. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon?  Oma taloudellinen tilanne huolestuttaa, kun yhtäkkiä pitääkin pärjätä omillaan. Miten pärjätä eron jälkeen? Poikien Äidit -toimitus keräsi  yhteen asiat, jotka tulee ottaa huomioon erotilanteessa.

  avioero

  Avioero tulossa, miten toimin?

  1. Kun eroa harkitsee, kannattaa aloittaa jo taustaselvittely. Ota yksi askel kerrallaan, jos tuntuu, ettet jaksa ja sinulla on henkisesti vaikeaa. Jos mahdollista ja puoliso on halukas ja kykeneväinen keskusteluun, kannattaa eron syyt ja taustat keskustella läpi, jotta kummallakaan ei jää epäselvyyksiä. Pahinta on, jos ero tulee toiselle yllätyksenä.
  2. Eroa voi hakea joko yksin tai yhdessä. Jos parisuhteessa on ollut vakavia ongelmia, kuten henkistä tai fyysistä väkivaltaa, on asioiden selvittely hankalaa, varsinkin, jos toinen ei ole suostuvainen selvittämään asioita sovussa. Tällöin ei välttämättä ole muuta mahdollisuutta kuin hakea eroa yksin.
  3. Eroa voi hakea täältä. Hakemus toimitetaan (kotipaikan) käräjäoikeuteen. Jos toinen puolisoista hakee eroa yksin, saa toinen puoliso tiedoksiannon. Ensimmäinen vaihe ei tarkoita vielä lopullista eroa, vaan olette niin sanotulla harkinta-ajalla. Harkinta-ajan aikana voi alkaa selvittelemään asunto-asioita ja mahdollisia tukia, mitä eronnut voi saada, jos oma talous huolettaa.  Harkinta-aika on puoli vuotta. Sen jälkeen on puoli vuotta aikaa hakea lopullista avioeroa, tämän voi tehdä joko yksin tai yhdessä. Jos lopullista avioeroa ei ole haettu tähän mennessä, eroasia raukeaa. Jos olette asuneet kaksi vuotta erillänne, voitte hakea avioeroa suoraan ilman harkinta-aikaa.
  4. Lasten huoltajuus. Paras on, jos lasten huoltajuusasiat voidaan sopia keskenään. Lastenvalvojalla tehdään virallinen sopimus huoltajuudesta. Riitatilanteissa apua saa kunnallisen tai muun tahon tarjoaman perheasiainsovittelun tai tuomioistuinsovittelun kautta.
  5. Omaisuudenjako. Omaisuus jaetaan puoliksi, jos parilla ei ole voimassa olevaa avioehtoa. Se puoliso, jolla on enemmän omaisuutta kuin toisella, joutuu maksamaan tasinkoa, jotta molemmat saavat yhtä paljon. Omaisuusasioissa kannattaa olla yhteydessä lakimieheen, jos jaossa on epäselvyyksiä. Apua omaisuudenjakoon saa myös tuomioistuimen pesänjakajalta.
  6. Ero ei ole koskaan helppoa, joten tulet käymään tunteiden laajan kirjon. Anna itsellesi mahdollisuus surra ja käsitellä asiaa rauhassa. Kaikkien tunteiden kannattaa antaa tulla, jotta erosta pääsee joskus eteenpäin ja voi jatkaa elämää. Mitä vaikeampi ero on, sen enemmän tarvitset aikaa sulatella sitä. Voit tarvita myös ammattiauttajan apua, tätä ei kannata hävetä. Ota kaikki apu vastaan.

   

  Lähde Väestöliitto ja Kela

  Vastaa