• You are currently viewing Nuoren syrjäytymisen merkit -10 kohtaa

    Nuoren syrjäytymisen merkit -10 kohtaa

    Syrjäytyminen on kasvava ongelma nuorten joukossa. Varsinkin nuoret miehet ovat suuremmassa vaarassa syrjäytyä. Oletko huolissasi omasta teini-ikäisestä tai jo aikuisesta lapsestasi tai läheisestä?

    Merkit, jotka kertovat, jos nuori on vaarassa syrjäytyä

    On paljon merkkejä, jotka kertovat, jos nuori on syrjäytymisvaarassa. Yksin viihtyminen ja pelikoneella pelaaminen ei välttämättä yksinään kerro syrjäytymisestä. Useampi merkki yhtäaikaa voi kuitenkin kieliä siitä, että syrjäytyminen voi olla varteenotettava uhka. Jos nuori ei ole kiinnostunut mistään muusta kuin esimerkiksi pelaamisesta, on hyvä puuttua siihen jo ajoissa. Jos olet huolissasi läheisestä nuoresta, kannattaa seurata näitä merkkejä:

    1. eristäytyminen muusta yhteiskunnasta, nuori ei poistu kotoa
    2. alakuloisuus ja masentuneisuus
    3. yksinäisyys
    4. pelihimo ja muut addiktiot
    5. päihteiden lisääntynyt käyttö
    6. mielenkiinto lopahtanut koulunkäyntiin
    7. oppimisvaikeudet
    8. kiusaaminen
    9. työttömyys
    10. nuorella ei ole tulevaisuuden haaveita tai tavoitteita

    syrjäytyä

    Miten auttaa syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta?

    Tuki: Jos sinulla on huoli syrjäytymisvaarassa olevasta nuoresta, puutu rohkeasti peliin. Tuki on nuorelle tärkeää, vaikka hän ei sitä aina näyttäisikään sinulle. Ole kiinnostunut nuoren asioista ja kysy kuulumisia, vaikka hän ei olisikaan aina valmis puhumaan. Ota häneen kontaktia myöhemmin ja kysy uudestaan. Jos nuori on ahdistunut tai masentunut, sanaton tukikin on tärkeää. Ota kädestä kiinni, halaa ja ole ymmärtäväinen. Ahdistus ja masennus tekee ihmisestä passiivisen ja usein tunteettoman. Yhteyden saaminen nuoreen saattaa taas laukaista tunteet pintaan.

    Kaverit: Viihtyykö nuori yksin? Onko hänellä kaveria tai kavereita? Toiset viihtyvät paremmin yksin kuin joukossa. Kannattaa silti olla apuna, jos nuori kokee yksinäisyyden raskaana. Voisitko jotenkin auttaa uusien kaverisuhteiden luomisessa? Nuoret ovat nykyään sosiaalisia interaktiivisesti, joten kotona yksin pelaaminen ei aina tarkoita ettei hänellä ole kavereita.

    Oma esimerkki: Tehkää yhdessä asioita, ota hänet kävelylenkille tai ruuanlaittoon mukaan. Houkuttelu voi olla yhtä tyhjän kanssa, mutta älä anna periksi. Pienikin kontakti ja mukaan saaminen voi auttaa yhteyden luomisessa uudestaan. Valonpilkahdukset nuoren elämässä voivat olla pieniä tekoja. Joku välittää. Onko paikkakunnallanne jonkinlaista harrastustoimintaa, jota voisitte käydä yhdessä kokeilemassa? Tai herättää eloon jonkin lapsuuden harrastuksen?

    Säännöt kotona: Teini-ikäisen kanssa on erittäin tärkeää pitää säännöistä kiinni, vaikka se tuntuisikin tuulimyllyjä vastaan taistelulta. Monesti on helpompi luovuttaa ja vain toivoa parasta. Näin usein teini-ikäisen kanssa käy. Vanhempi vain toivoo, että aiempi kasvatus kantaa hedelmää. Teini-ikäisen kanssa tasapainoilu on todella vaikeaa. Jos jaksat kuitenkin pitää säännöistä kiinni ja olla kiinnostunut nuoren elämästä, pahin voi olla parhaimmassa tapauksessa ohi muutaman vuoden päästä.

    Kodin ulkopuolinen tuki tärkeää

    Koulun ja kodin välinen avoimuus ja yhteistyö: Syrjäytymisvaarassa olevan nuoren kanssa kodin ulkopuoliset tukitoimet ovat erittäin tärkeitä. Koulunkäynti ei enää kiinnosta ja se näkyy numeroiden tippumisena ja poissaoloina. Nuori olisi saatava pidettyä kaikin keinoin koulunkäynnissä kiinni. Asettakaa yhdessä tavoitteita koulunkäynnille. Palkitse ja kannusta.

    Lastensuojelu mukaan: Jos omat voimat kotona eivät riitä enää nuoren tukemiseen, on hyvä myöntää ettei enää jaksa ja keinot ovat vähissä. Tällöin kannattaa olla yhteydessä lastensuojeluun. Apua kannattaa hakea ajoissa.

    Hanki apua: Tarjoa apuasi konkreettisesti hankkimalla nuorelle keskusteluapua. Jos terapiaan pääsy on työn ja tuskan takana, etsi apua muita väyliä pitkin. Olisiko paikkakunnalla jonkinlaista nuorisotyötä, jonka kautta voisi löytyä jonkinlainen tukihenkilö? Harrastustoiminnan kautta voi myös löytää nuorelle luotettavan aikuisen, johon tukeutua. Vaikeasti masentunut tarvitsee ammattilaisen apua.

    Viime kädessä voit vain tukea nuorta oman aikuistumisen kynnyksellä. Tahto on löydyttävä hänestä itsestään. Apu ei kuitenkaan ole koskaan liian myöhäistä. Kerro, että olet tukena!

    Lähteet: Thl, Sosiaali- ja terveysministeriö

    -Poikien Äidit -toimitus-

    Kommentit

    1. Kirsi Aunio

      Hei!
      En tiedä onko tämä lainkaan oikea väylä, mutta en tiedä mihin tahoon kääntyisin…
      Olen tosi huolissani tuttavani 21-v. pojasta. Niinkuin on pojan äitikin ja moni muukin läheinen. Haluaisin niin auttaa heitä! Olemme voimattomia ja vähän jopa epätoivoisia tämän nuoren miehen tulevaisuuden suhteen. Hänellä ei ole kavereita. Hän ei käy koskaan missään. Paitsi vapaapalokunnassa hän on mukana, mutta en tiedä puhuuko sielläkään kenellekään mitään. Tai kuinka paljon siitä itse nauttii. Käykö siellä vain, koska harrastus on hankittu…
      Hän on todella hiljainen, eikä hänestä saa irti mitään. Hän puhuu vähän epäselvästi ja hiljaisesti, eikä koskaan itse aloita keskustelua. Vastaa tosi lyhyesti ja vain siihen mitä kysytään. Hänellä on silti esimerkiksi aivan ihana huumorintaju. Joskus kahvipöydässä kuunnellessa muiden hauskoja juttuja, hän nauraa, mutta tekee senkin ikäänkuin häveten, katsoo alaspäin… Hän opiskelee yliopistossa, mutta ei taida viihtyä. Ainakin on paljon poissaoloja. Armeijaan hän on saanut lykkäystä. Nyt on suunnitteilla siviilipalvelus, mutta ei hän ole saanut aikaan asioiden hoitamista sen suhteen, että se etenisi.
      Tämä nuori mies on ollut lapsesta asti “erilainen” kuin muut tuntemamme lapset. Välillä häneen sopisi esim. Aspergerin tai Touretten piirteet. Mutta mitään ei ole koskaan diagnosoitu.
      Ala- ja yläkoulun hän kävi erityisluokassa, pienryhmissä. Lukion hän kävi ” tavallisessa” lukiossa, mutta sielläkään ei ollut kavereita. Joskus kun kysyimme, kenen kanssa hän on välitunnit tai käy syömässä, hän vastasi aina että yksin. Niin surullista! Uskon, että häntä on erilaisuutensa takia kiusattukin, vaikkei hän koskaan ole valittanut tai kertonut mitään. Mitään päihteitä hän ei käytä, eikä tosiaan käy missään. Huoneessansa viihtyy suurimman osan ajasta. Ehkä pelaa.

      Mistä voimme saada apua? Miten saamme tälle nuorelle miehelle ystäviä tai tekemistä? Tai miten voimme varmistua, että jos hän onkin tyytyväinen tilanteeseensa. Jos hän ei kaipaa näitä asioita, joita me ajattelemme hänen tarvitsevan.
      Kiitos!
      Yst.terv. Kirsi

    Vastaa