• You are currently viewing Nuoren syrjäytymisen merkit -10 kohtaa

  Nuoren syrjäytymisen merkit -10 kohtaa

  Syrjäytyminen on kasvava ongelma nuorten joukossa. Varsinkin nuoret miehet ovat suuremmassa vaarassa syrjäytyä. Oletko huolissasi omasta teini-ikäisestä tai jo aikuisesta lapsestasi tai läheisestä?

  Merkit, jotka kertovat, jos nuori on vaarassa syrjäytyä

  On paljon merkkejä, jotka kertovat, jos nuori on syrjäytymisvaarassa. Yksin viihtyminen ja pelikoneella pelaaminen ei välttämättä yksinään kerro syrjäytymisestä. Useampi merkki yhtäaikaa voi kuitenkin kieliä siitä, että syrjäytyminen voi olla varteenotettava uhka. Jos nuori ei ole kiinnostunut mistään muusta kuin esimerkiksi pelaamisesta, on hyvä puuttua siihen jo ajoissa. Jos olet huolissasi läheisestä nuoresta, kannattaa seurata näitä merkkejä:

  1. eristäytyminen muusta yhteiskunnasta, nuori ei poistu kotoa
  2. alakuloisuus ja masentuneisuus
  3. yksinäisyys
  4. pelihimo ja muut addiktiot
  5. päihteiden lisääntynyt käyttö
  6. mielenkiinto lopahtanut koulunkäyntiin
  7. oppimisvaikeudet
  8. kiusaaminen
  9. työttömyys
  10. nuorella ei ole tulevaisuuden haaveita tai tavoitteita

  syrjäytyä

  Miten auttaa syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta?

  Tuki: Jos sinulla on huoli syrjäytymisvaarassa olevasta nuoresta, puutu rohkeasti peliin. Tuki on nuorelle tärkeää, vaikka hän ei sitä aina näyttäisikään sinulle. Ole kiinnostunut nuoren asioista ja kysy kuulumisia, vaikka hän ei olisikaan aina valmis puhumaan. Ota häneen kontaktia myöhemmin ja kysy uudestaan. Jos nuori on ahdistunut tai masentunut, sanaton tukikin on tärkeää. Ota kädestä kiinni, halaa ja ole ymmärtäväinen. Ahdistus ja masennus tekee ihmisestä passiivisen ja usein tunteettoman. Yhteyden saaminen nuoreen saattaa taas laukaista tunteet pintaan.

  Kaverit: Viihtyykö nuori yksin? Onko hänellä kaveria tai kavereita? Toiset viihtyvät paremmin yksin kuin joukossa. Kannattaa silti olla apuna, jos nuori kokee yksinäisyyden raskaana. Voisitko jotenkin auttaa uusien kaverisuhteiden luomisessa? Nuoret ovat nykyään sosiaalisia interaktiivisesti, joten kotona yksin pelaaminen ei aina tarkoita ettei hänellä ole kavereita.

  Oma esimerkki: Tehkää yhdessä asioita, ota hänet kävelylenkille tai ruuanlaittoon mukaan. Houkuttelu voi olla yhtä tyhjän kanssa, mutta älä anna periksi. Pienikin kontakti ja mukaan saaminen voi auttaa yhteyden luomisessa uudestaan. Valonpilkahdukset nuoren elämässä voivat olla pieniä tekoja. Joku välittää. Onko paikkakunnallanne jonkinlaista harrastustoimintaa, jota voisitte käydä yhdessä kokeilemassa? Tai herättää eloon jonkin lapsuuden harrastuksen?

  Säännöt kotona: Teini-ikäisen kanssa on erittäin tärkeää pitää säännöistä kiinni, vaikka se tuntuisikin tuulimyllyjä vastaan taistelulta. Monesti on helpompi luovuttaa ja vain toivoa parasta. Näin usein teini-ikäisen kanssa käy. Vanhempi vain toivoo, että aiempi kasvatus kantaa hedelmää. Teini-ikäisen kanssa tasapainoilu on todella vaikeaa. Jos jaksat kuitenkin pitää säännöistä kiinni ja olla kiinnostunut nuoren elämästä, pahin voi olla parhaimmassa tapauksessa ohi muutaman vuoden päästä.

  Kodin ulkopuolinen tuki tärkeää

  Koulun ja kodin välinen avoimuus ja yhteistyö: Syrjäytymisvaarassa olevan nuoren kanssa kodin ulkopuoliset tukitoimet ovat erittäin tärkeitä. Koulunkäynti ei enää kiinnosta ja se näkyy numeroiden tippumisena ja poissaoloina. Nuori olisi saatava pidettyä kaikin keinoin koulunkäynnissä kiinni. Asettakaa yhdessä tavoitteita koulunkäynnille. Palkitse ja kannusta.

  Lastensuojelu mukaan: Jos omat voimat kotona eivät riitä enää nuoren tukemiseen, on hyvä myöntää ettei enää jaksa ja keinot ovat vähissä. Tällöin kannattaa olla yhteydessä lastensuojeluun. Apua kannattaa hakea ajoissa.

  Hanki apua: Tarjoa apuasi konkreettisesti hankkimalla nuorelle keskusteluapua. Jos terapiaan pääsy on työn ja tuskan takana, etsi apua muita väyliä pitkin. Olisiko paikkakunnalla jonkinlaista nuorisotyötä, jonka kautta voisi löytyä jonkinlainen tukihenkilö? Harrastustoiminnan kautta voi myös löytää nuorelle luotettavan aikuisen, johon tukeutua. Vaikeasti masentunut tarvitsee ammattilaisen apua.

  Viime kädessä voit vain tukea nuorta oman aikuistumisen kynnyksellä. Tahto on löydyttävä hänestä itsestään. Apu ei kuitenkaan ole koskaan liian myöhäistä. Kerro, että olet tukena!

  Lähteet: Thl, Sosiaali- ja terveysministeriö

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Vastaa