• You are currently viewing 10 vinkkiä karanteeniarjesta selviämiseen (täysijärkisenä)

  10 vinkkiä karanteeniarjesta selviämiseen (täysijärkisenä)

  Vanhemmat ovat tällä hetkellä kovan paineen alla. Karanteeniarjesta selviäminen saattaa olla melkoista palapelin hallintaa. Pitäisi selvitä lapsien kotiopetuksesta, kodinhoidosta, ruuanlaitosta ja kaiken lisäksi vielä työnteosta etänä tai työpaikalla. Monet olivat valmiita heittämään hanskat tiskiin jo alkumetreillä. Miten selvitä kaikesta voittajana ja vielä niin, ettei tietoa poikkeustilanteen loppumisesta ole?

  10 vinkkiä karanteeniarjesta selviämiseen

  1. Tiedosta realiteetit, vedä henkeä ja elä hetkessä. Unohda suorittaminen ja elä päivä kerrallaan.
  2. Suunnittele etukäteen jokainen päivä tai viikko.
  3. Aikatauluta päivä, aina suunnitelmat eivät mene putkeen, mutta helpompaa on seurata suunnitelmaa. Pidä aikataulusta kiinni, aloittakaa koulupäivä aina samaan aikaan, vaikka lapsella ei olisikaan järjestetty etäopetusta päätteellä. Rutiinit helpottavat lapsenkin urakkaa ja jäsentävät päivää.
  4. Ota koko perhe mukaan kotihommiin, jokaiselle löytyy varmasti ikätasolleen sopiva tehtävä. Kotitöiden tekeminen yhdessä voi olla hauska kokemus. Muista kuitenkin höllätä kodin siivouksesta, tee vain pakolliset.
  5. Onko mahdollista käyttää siivousapua? Jos poistutte kotoa siivouksen ajaksi esim. ulkoilemaan, ei kontaktia siivoojaan tule.
  6. Käytä kauppa-apua, jos mahdollista. Tee ostokset netissä.
  7. Jos mahdollista tilaa ruoka muualta, kotiinkuljetuksella saa monessa paikassa ruoan kotiin. Suuremmat annokset ovat edullisempia. Moni ravintola ja pitopalvelu myy nyt ruokaa kotiinkuljetuksella.
  8. Ajattele pandemia-aika väliaikaisena, tämä ei kestä ikuisuutta, vaikka se siltä tuntuisikin juuri nyt.
  9. Yritä ajatella positiivisesti, opit tuntemaan perheesi myös paineen alla, saatte viettää aikaa enemmän yhdessä
  10. Keksikää yhteistä tekemistä, pelatkaa vanhoja lautapelejä, jotka olette jo unohtaneet kaapin uumeniin, piirtäkää, maalatkaa, pelatkaa vaikka ristinollaa. Kokatkaa yhdessä ja leipokaa. Järjestä lapsille aarrejahti sisällä tai pihalla.
  11. Karanteeniaika on myös rankkaa, ole armollinen itsellesi, sopikaa pelisäännöt kotona. Jos joku haluaa omaa aikaa, sopikaa, että hän saa silloin viettää hetken omissa oloissaan suljetu oven takana. Jos tämä ei ole mahdollista, kuuntele vaikka musiikkia lasten leikkiessä tai yritä levätä sen aikaa, kun lapsi on päiväunilla. Tee kuitenkin sellaista, josta nautit oli se sitten musiikinkuuntelu tai jumppahetki.

  Älä jää yksin murheiden alle

  Pandemia-aika voi olla perheille hyvin erilainen. Toisille se voi olla äärettömän raskasta, jos perheessä on erityislapsi tai -lapsia, jotka tarvitsevat enemmän tukea vanhemmilta opiskeluihin tai jos perheessä on ollut masennusta ja väsymystä tai muita ongelmia jo valmiiksi. Toisille taas tämä poikkeustila on helpompaa ja perhettä lähentävää.

  Oli tilanne sitten mikä tahansa, ei kannata jäädä yksin murheiden ja jaksamisen kanssa, vaan olla kuntaan, neuvolaan, perheneuvolaan tai lastensuojeluun tai muihin tahoihin yhteydessä, jos tuntuu, että paineet kasvavat liian suuriksi. Soita ystävälle tai sukulaiselle, jo muutama ystävällinen sana voi muuttaa päivän suunnan. Muista pitää huolta itsestäsi!

  Vastaa