• You are currently viewing Tutista eroon – Näin se onnistuu!

  Tutista eroon – Näin se onnistuu!

  Voiko olla suloisempaa kuin pieni vauva, joka nukkuu tutti suussa? Jos tutti tippuu suusta kesken unien, jatkaa vauva kuitenkin usein imemisliikettä suullaan. Tutti on hyvä keino tuoda turvaa lapselle jo elämän ensi metreistä lähtien. Tutista eroon pääseminen voi olla vaikeaa sekä lapselle että vanhemmalle.

  Vauvan imemisen tarve on suuri, joten tutin tehtävä on tuoda lohtua, helpottaa nukahtamista sekä pienentää tutkimusten mukaan myös kätkytkuoleman riskiä. Tutin käytöllä estetään myös peukalon imeminen. Tutti on siis hyvin käytännöllinen apuväline vanhemmille sylin lisäksi varsinkin alle puolivuotiaan hoidossa. Sen jälkeen imemisen tarve heikkenee, jolloin tutti tuo lähinnä enää turvaa lapselle.

  Joidenkin vauvojen imemistarve on suurempi kuin toisten, jolloin tutti on erittäin hyödyllinen. On myös vauvoja, jotka eivät huoli tuttia lainkaan. Tutin käytön haitat tulevat esille vasta, kun lähestytään vuoden ikää.

  tutista eroon
  Tutti tuo lapselle lohtua.

   

  Lue myös: Ti-Ti Nallen koti, paikka minne tutit päätyvät

  Tutista eroon näillä vinkeillä

  Hyötyjen lisäksi, tutin käytöllä on myös haittoja. Pitkittynyt tutin käyttö saattaa aiheuttaa purentavirheitä, lisätä korvatulehdusriskiä sekä hidastaa puheenkehitystä. Mitä kauemmin lapsi syö tuttia, sen vaikeampaa siitä on päästä eroon.

  Tutin käytön hyviä ja huonoja puolia kannattaa alkaa ajoissa miettimään. Miksi se on omalle lapselle tärkeä? Voisiko siitä jo luopua? Usein luopuminen saattaa olla vanhemmalle kovempi paikka kuin lapselle. Pieni lapsi usein sopeutuu muutokseen melko nopeastikin.

  • Alkakaa totuttelemaan pikkuhiljaa “tutittomuuteen”. Nukahtaisiko lapsi esimerkiksi vaunuihin ilman tuttia? Hereilläoloaikana kannattaa pitää tutti pois suusta mahdollisimman paljon. Ääntely ja leikit sekä liikkuminen on jo itsessään mukavaa, joiden aikana tuttia ei välttämättä tarvita.
  • Jätä tutti pois oikeaan aikaan. Hyvä ajoitus toimii usein parhaiten. Jos tutin jättää pois jo alle vuoden ikäisenä, on siitä helpompaa päästä eroon kuin 2-3 -vuotiaana. Lastenlääkärit suosittelevat jättämään tutin pois vuoden ikään mennessä, viimeistään kuitenkin kahden vuoden iässä, jotta vältytään purentavioilta.
  • Tutista luopumisseremonia saattaa toimia jo hiukan vanhemman lapsen kanssa. Tutti voidaan jättää esimerkiksi hiiriperheelle metsään tai houkutella lasta jättämään tutti pois järjestämällä juhlat. Voidaan aloittaa puhumaan juhlista jo hyvissä ajoin ja kertoa, mitä kaikkea hauskaa juhlissa tapahtuu. Joka tapauksessa luopumisesta kannattaa tehdä lapselle myönteinen kokemus.
  • Tehkää tutista luopumispäätös yhdessä lapselle tärkeimpien aikuisten kesken. Näin kaikki ovat sitoutuneet noudattamaan päätöstä ja kukaan lähipiiristä ei vesitä jo ehkä aloitettua prosessia, antamalla tutin lapselle takaisin. Päätöksessä pitää pysyä tiukasti, mutta hellästi.
  • Korvatkaa tutista luopumisahdistus muilla keinoin. Kun päätätte jättää tutin pois, antakaa lapselle vieläkin enemmän hellyyttä ja lohdutusta, silloin kun lapsi kaipaa tuttia. Päättäväisyys kantaa ennen pitkään hedelmää ja lapsi tottuu elämään ilman tuttia.
  • Välillä hyvä keino jättää tutti on se, että lopettaa sen käytön kerralla. Alle vuoden ikäiseltä tutin pois jättäminen, saattaa sujua helpommin, kuin vanhemmat ikinä uskovatkaan. Yhden yön voi silitellä lapsen uneen ja lohduttaa itkun tullessa yöllä silittelemällä selästä. Muutamassa yössä lapsi on oppinut rauhoittumaan ilman tuttia.
  • Sanoita lapselle (jo hiukan isommalle), miksi tutista luovutaan. Pienempikin lapsi ymmärtää jo, jos kertoo miksi tutti joutaa jo pois.
  • Tutista luopuminen kannattaa ajoittaa kuitenkin niin, että se tuntuu vanhemmista oikealta päätökseltä, jolloin motivaatio on kohdillaan ja ylimääräiset itkut on helpompi sietää.

  Tsemppiä koitokseen!

  Lähteet: mll.fi

  -Poikien äidit -toimitus-

   

   

  Vastaa