• You are currently viewing Lapsen ensimmäinen puhelin

  Lapsen ensimmäinen puhelin

  Lapsen ensimmäisen puhelimen hankinta tuntuu aina olevan yhtä jännittävä asia sekä lapselle että vanhemmalle. Yleensä ensimmäisen kouluvuoden alkaessa monissa perheissä aletaan miettiä koulurepun hankinnan lisäksi myös sitä, pitäisikö lapselle hankkia ensimmäinen oma puhelin.

  Lapsen ensimmäisen puhelimen on oltava helppokäyttöinen

  Ennen puhelimen hankintaa olisi hyvä miettiä millaisen puhelimen lapsi oikeasti tarvitsee, eikä niinkään keskittyä siihen, jos lapsi haluaa sen kaikkein uusimman iPhonen, koska kaikilla kavereillakin on. Kannattaakin panostaa siihen, että matkapuhelin olisi riittävän helppokäyttöinen ja siinä on hyvä akunkesto. Puhelimen iskunkestävyydestäkään tuskin on haittaa. Saldorajan asettamisella lasta voi opettaa vastuulliseen puhelimen käyttöön, tosin eri matkapuhelinoperaattorit tarjoavat usein rajattomia liittymiä, eli tietyllä kuukausimaksulla voi puhua ja lähettää viestejä niin paljon kuin haluaa.

  Opetelkaa lapsen kanssa yhdessä puhelimen käyttöä

  Harva lapsi osaa heti käyttää uutta puhelintaan, joten yhdessä vanhemman kanssa tulisi harjoitella puhelimen käyttöä; Miten puhelimella vastataan puheluihin, miten soitetaan puhelu sekä miten hätäpuhelu soitetaan. Lapsen kanssa kannattaa keskustella myös siitä, miten toimitaan, jos vieras numero soittaa. Jos lapsi osaa kirjoittaa, on hyvä käydä läpi, miten ja missä kaikissa sovelluksissa pystyy viestimään kirjoittamalla. Lapselle tulisi myös opettaa missä tilanteissa puhelinta ei saa käyttää, esimerkiksi oppitunneilla.

  Internet ja estot

  Melkein kaikilla matkapuhelimilla pääsee nykyään internettiin. Jos puhelimella pääsee nettiin, aikuisen on hyvä muistaa, että puhelimeen on mahdollista asentaa estoja ja erilaisia turvallisuusrajoituksia. Näin lapsi ei pääse paikkoihin, jotka eivät lapselle kuulu. Lasta on hyvä muistuttaa myös siitä, että kaikki julkaistut kuvat yleensä jäävät pysyvästi netin uumeniin ja että kuka tahansa voi ne sieltä löytää ja ottaa omaan käyttöönsä. Näin ollen ihan kaikkea ei kannata aina julkaista. Pelkät rajoitukset eivät kuitenkaan korvaa lapsen mediakasvatusta, vaan vastuu on myös aikuisella.

  Turvallisuuden tunne

  Aikuisen kannattaa tiedostaa, että vaikka lapsella on matkapuhelin, saattaa olla ettei lapsi ole kuitenkaan aina tavoitettavissa. Kännykkä voi helposti unohtua äänettömälle, jolloin aikuinen ei saa lasta heti kiinni. Lapsen kanssa on tärkeää keskustella siitä, että mikäli hän ei saa heti vanhempaansa yhteyttä, kenelle voi seuraavaksi koettaa soittaa. Tämä toimii myös toisin päin, eli jos aikuinen ei saa lastaan heti kiinni, olisi aikuisen hyvä tietää kenen seurassa lapsi liikkuu, ja että aikuisellakin olisi lastensa ystävien puhelinnumerot. Mielellään myös ystävien vanhempien.

  Löydät meidät myös facebookista ja instagramista

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa