• You are currently viewing Kaupat myyvät energiajuomia jopa 9 vuotiaille lapsille

    Kaupat myyvät energiajuomia jopa 9 vuotiaille lapsille

    Kaupat saattavat myydä energiajuomia jopa pienille lapsille.
    Poikien Äidit saivat huolestuneelta äidiltä yhteydenoton liittyen energiajuomiin. Meihin yhteyttä ottanut äiti kertoi, että hänen vasta 9 vuotias poikansa oli saanut ostettua Lidlistä energiajuomia.
    Äiti oli kirjoittanut kaupalle postia asiasta ja saanut alla olevan vastauksen.

    Hei!

    Kiitos yhteydenotostasi. Elintarvikelainsäädännössä ei kielletä energiajuomien myymistä lapsille.

    Vastuu nuoren ostokäyttäytymisestä on hänen huoltajallaan, mutta myös nuorella itsellään. Elintarvikealan toimijat, kuten esimerkiksi vähittäiskaupat, voivat omalta osaltaan vaikuttaa lasten ja nuorten ostokäyttäytymiseen ainakin tuotteiden markkinoinnin huolellisella suunnittelulla ja myymälöissä tapahtuvalla tuotteiden sijoittelulla.

    -XXX-

    Kaupan ajatuksena on siis se, että yhdeksänvuotias on jo niin iso, että pystyy itse määrittelemään mitä voi ostaa ja mitä ei. Tai että yhdeksänvuotias on niin pieni, että äiti ja isä kulkee hänen mukanaan koko ajan. Jokatapauksessa kauppa pesee omat kätensä ulos tästä ongelmasta. Eikä Lidl ole suinkaan ainoa kauppa joka näin tekee.

    Energiajuomia lapsille -mikä on virallinen ikäraja?

    Laki ei ole määrännyt ikärajaa energiajuomille, kaupat ovat toisinaan asettaneet niitä omaehtoisesti. Tässä siis voidaan nostaa hattua niille kauppiaille, jotka ovat asettaneet energiajuomien ostoon ikärajan.

    Niin edellinen kuin nykyinenkin hallitus suunnitteli energiajuomien ikärajojen asettamista, mutta toistaiseksi se on jäänyt molemmilta hallituksilta toteuttamatta. Tällä hetkellä energiajuomien myynnin ikäraja on siis kauppiaiden käsissä.

    Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että vähittäiskauppiaat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Tätä suositusta ei kuitenkaan kaikkien kauppiaiden toimesta valitettavasti noudateta.

    energiajuomat

    Miksi energiajuomat eivät sovi lapsille?

    Joka kymmenes peruskoulun 8.–9. luokan pojista ja viisi prosenttia tytöistä juo energiajuomia 3–5 päivänä viikossa, selvisi vuoden 2017 kouluterveyskyselyssä. Luku lienee nykyisin jo paljon isompi. Huolestuttavaa on, että osa nuorista ja lapsista käyttää juomia isoja määriä tai jopa päivittäin.

    Energiajuomien mainontaan liittyvät mielikuvat kestävyydestä, jaksamisesta, suorituskyvystä, voimasta ja lisäenergiasta. Tämä on kuitenkin harhaanjohtavaa mainontaa.  Juomat ovat verrattavissa tavallisiin virvoitusjuomiin, mutta niissä on lisänä kofeiinia. Kofeiini ei ole aivan harmiton virkistäjä, sillä lasten ja nuorten elimistö reagoi kofeiiniin aikuisia voimakkaammin.

    Yksi energiajuomatölkki vastaa kofeiinimäärältään noin kahta desilitraa suodatinkahvia. Lisäksi se sisältää 14 palan verran sokeria.

    Energiajuomien käyttäjillä on usein univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä ja muita oireita. Kuka haluaa antaa lapsille näitä oireita?

    Vastuu lasten terveydestä ja hyvinvoinnista on toki meillä vanhemmilla, mutta myös yhteiskunnan muilla aikuisilla. Päättäjät etunenässä, mutta myös elinkeinoelämän ja kaupan alalla toimivat kantaa omaa vastuutaan. Joten siinä mielessä huolestuneen äidin saama vastaus on aika pöyristyttävän vastuuton.

    Mitä ajatusia aihe herättää?

    Lähde: THL

    -Poikien Äidit toimitus-

     

     

     

    Kommentit

    1. Äiti 74

      Kyllä, lailla pitäisi kieltää, olen samaa mieltä! Mutta kyllä se lapsista huolehtiminen kuuluu vanhemmille ja piste. Ihan turhaa kauppoja syyllistää. Jotkut vanhemmat antavat lastensa juoda näitä, ei se kassa voi tietää sitä. Nykyään tuntuu olevan trendi siirtää se kasvatus vastuu aina johonkin muualle. Kouluun, kauppaan ja jopa rannalla lapsen vahtiminen on yllättävän monen mielestä rantavahtien tehtävä.
      Kuka sen rahan lapselle antaa?? Vanhemmat, miettikääpä hetki sitä ostaako 9 vuotias energiajuomia , jos ei ole rahaa

      1. Jonna

        Ymmärrän ideasi, mutta eihän herranjumala kukaan äiti tai isä kulje lapsen kanssa 24/7 enää tuossa 9 vuoden iässä, saati sen jälkeen. Eikä todellakaan läheskään kaikki lapset noudata niitä ohjeita ja sääntöjä mitä äidit ja isät heille antavat. Surullisinta tässä onkin se, että tieto ei välttämättä koskaan edes tule vanhemmille asti, että lapsi on vuosi tolkulla juonut energiajuomia.
        Monella lapsella on viikkoraha tai saavat sukulaisilta rahaa. Osa saa jopa työstään rahaa tai kerää vaikka pulloja kadulta kun vanhemmat ei ole näkemässä. Ei lapsen rahankäyttöäkään pysty 100% vahtimaan. Ja jonkinlaista itsenäistymistä (esim kaupassa käymistä ilman esiliinaa) olisi kaiketi lapselle hyvä jo antaa tietyssä iässä.

      2. Rottaz

        Mä kerää mu omat rahat kyl iha helposti mä energiajuomaa saa

        1. Jonna

          soo soo

    2. Liha

      Jos lapselle ei anna rahaa, on energiajuomien ostaminen hankalaa, ei toki mahdotonta, koska vaikkapa pulloja keräämällä voi saada rahaa. Jos on vaikkapa kuukauden ilman rahaa, on se varmasti tehokas opetus siitä, mitä saa tai ei saa ostaa.

      1. Jonna

        Mutta ongelma onkin varmasti siinä, ettei edes tiedetä olevan ongelmaa. Kun kukaan ei tiedä ostaako lapsi energiajuomia vai ei, esim koulujen välitunneilla. Jossain vaiheessa jokainen lapsi kuitenkin opettelee rahan käyttöä ja saa rahaa haltuunsa, tai on aika outoa jos se tapahtuu vasta 18 vuotiaana.

    3. Liha

      Toki rahankäyttöä pitää opetella, mutta sitä voi vielä 9-vuotias tehdä vanhempien kanssa. Kyllä itsenäisen rahankäytön ehtii myöhemminkin oppia.

      1. Jonna

        Meillä ainakin 9v kulkee itsenäisesti kavereiden kanssa jo paljon. Aika mahdoton seurata ja vahtia 24/7 -jonna-

    4. Rottaz

      Senkin rotta sivusto haha koittakaa estää mut oon 9 ja juon energia juomaa

    5. Rottaz

      Joo oo 9 ja käytä rahaa ihan mihi haluu?

    Vastaa