• You are currently viewing Huulihalkiolapsi -yleisin synnynnäinen rakennepoikkeama
  Kuva @miiaeerika (IG)

  Huulihalkiolapsi -yleisin synnynnäinen rakennepoikkeama

  Syntyykö sinulle huulihalkiolapsi? Onko aihe sinulle vieras?

  Huuli- ja suulakihalkiot ovat yleisimpiä synnynnäisiä rakennepoikkeamia. Vaikka rakennepoikkeama on suhteellisen yleinen, siitä ei juurikaan puhuta.

  Suulakihalkiossa ihmiseltä puuttuu osa kitalaesta ja hammaskaaresta. Huulihalkiossa puolestaan puuttuu osa huulesta.

  Huuli- ja suulakihalkioita todetaan vuosittain Suomessa noin 120 lapsella. Halkiovauva tarkoitetaa sitä, kun lapsella on huulihalkio tai suulakihalkio tai molemmat. Usein löydös tehdään rakenneultrassa. Tämä antaa vanhemmille aikaa tutustua aiheeseen rauhassa. Kaikkia halkioita ei kuitenkaan saada selville niin aikaisin, esimerkiksi suulakihalkiot huomataan yleensä vasta syntymän jälkeen.

  Mitä eroa on erillaisilla halkiotyypeillä?

  On kolme erilaista halkiotyyppiä

  • Suulakihalkio

  Suulakihalkio on yleisin halkiotyyppi Suomessa. Halkion laajuus vaihtelee, mutta se sijaitsee aina suulaen keskilinjassa. Suulakihalkiot ovat yleisempiä tytöillä

  • Huulihalkio

  Huulihalkio voi olla eriasteisena huulen alueella joko tois- tai molemminpuolisena. Lievimmissä huulihalkiossa on vain pieni juoste halkiokohdassa, kun taas laajemmat voivat aiheuttaa huomattavaa epäsymmetriaa huulen lisäksi myös halkiopuolella nenän sieraimessa. Luustorakenne on ehjä. Huuli-ienhalkio voi puolestaan olla eriasteisena huulen ja ikenen alueella joko tois- tai molemminpuolisena. Huulihalkiot ovat yleisempiä pojilla.

  • Huuli-suulakihalkio

  Huuli-suulakihalkio voi olla eriasteisena huulen, ikenen ja suulaen alueella. Se voi olla joko tois- tai molemminpuolinen. Tämä on myös yleisempää pojilla.

  Erilaisia halkioita yhdistää se, että vaikka vastasyntyneen kasvot voivat näyttää hyvinkin rajuilta, kasvoista ei oikeastaan puutu mitään. Kasvoista löytyvät normaalit rakenteet, jotka voidaan kirurgisesti korjata. Tämä saattaa vaatia useamman leikkauksen.

  Mitä tapahtuu kun vauva syntyy?

  Halkiovauvan synnyttyä arvioidaan halkion leikkaustarve. Vauvan kasvoista löytyvät normaalit rakenteet, jotka voidaan kirurgisesti korjata. Usein se vaatii useamman leikkauksen. Tavoitteena on parantaa puheentuottoa, purentaa sekä korjata ulkonäköä.

  Halkioperhe pääsee vauvan syntymän jälkeen tapaamaan halkioyksikön moniammatillista tiimiä. Tiimiin kuuluu puheeseen erikoistuneita lääkäreitä, puheterapeutteja, oikojahammaslääkäreitä, kirurgeja ja korvalääkäreitä ja halkiohoitajia.

  Eniten hoitokertoja tulee jos vauvalla on täydellinen halkio, joissa on halkio sekä huulen että hammasharjanteen ja suulaen osalta. Sellaiselle lapselle tehdään ensimmäisen elinvuoden aikana kaksi leikkausta. Ensimmäisessä leikkauksessa suljetaan huuli ja rakennetaan nenää. Lisäksi suljetaan kovan suulaen etuosa. Vajaan vuoden iässä rakennetaan suulaen loppuosa. Hammasharjanne taas luudutetaan kouluiässä.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kiitos artikkelin kuvista @miiaeerika

  Lähteet: Hus, Yle

  Vastaa