• You are currently viewing Täysikuu valvotti? -tässä syy

  Täysikuu valvotti? -tässä syy

  Täysikuu valvotti minua viime yön, valvottiko sinuakin? Minä valvoin melkein koko yön ja tänään aamulla nukuin sitten pommiin palaverista.

  Täysikuu ei valvota kaikkia ihmisiä, mutta me joita se valvottaa on monta!

  Katso milloin on täysikuu

  Miksi täysikuu valvottaa?

  Päätin tänään väsyneenä tutustua tähän aiheeseen vähän lisää…

  Syitä täysikuun valvottavalle vaikutukselle on haettu painovoimasta, valosta ja säteilystä. Joidenkin arvioiden mukaan kuutamounettomuudesta kärsivät henkilöt ovat myös usein valo- ja ääniherkkiä. (Kuitti täältä!)

  Vuonna 2013 Sveitsissä Current Biology -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan täysikuun aikaan kaikki tutkittavat nukkuivat keskimäärin vähemmän kuin normaalisti ja nukahtaminen vei enemmän aikaa. Täysikuu vaikuttaa, vaikka se ei näkyisi. Tutkimuksessa mukana olleiden testihenkilöiden syvään uneen liittyvän aivotoiminnan todettiin vähentyneen 30 prosentilla täysikuun aikaan.

  Tutkimukseen osallistui 33 vapaaehtoista. Vapaaehtoisia tarkkailtiin unilaboratoriossa kahtena eri yönä niin, että he eivät olleet tietoisia kuunkierrosta tutkimushetkellä eivätkä nähneet kuuta.

  Myös Horacio de la Iglesia Washingtonin yliopistosta osaa kertoa, että kuun vaiheet ja unirytmimme ovat synkronoituja. Syytä tälle ei tiedetä.

  Onko kuuhulluutta olemassa?

  Toiset tutkimukset ovat sitä mieltä, että kuuhulluutta ei olisi olemassakaan.

  Minä jonkinlaisena kuuhulluna uskon, että ON! Aina täysikuun aikaan unen saaminen vie minulta järkyttävästi aikaa, viime yönä nukahdin vasta aamuyöstä. Olo on levoton, aivot raksuttaa tuhatta ja sataa…

  Hulluimpien teorioiden mukaan täysikuu voi tehdä osan ihmisistä hulluiksi. Se on ehkä liioteltua, mutta toisaalta jos valvoo lähes koko yön, niin kyllä siinä olotilassa hulluutta lähentelee.

  Kiinnostavaa on, että täysikuun on todettu vaikuttavan eläimiinkin, miksi ei siis ihmisiin?

  Esimerkiksi Monet merieläimet reagoivat täysikuuhun eri tavoilla, vaikka eivät näkisi kuuta. Esimerkiksi jotkin katkaravut, planktonit ja meduusat tulevat pinnan lähelle täysikuun aikaan, vaikka kuu olisi täysin pilvien takana näkymättömissä.

  Aihe kiehtoo monia

  Tiedätkö aiheesta jotain enemmänkin? (Minä tähän vasta tutustuin).

  Kerro kommentteihin kaikki tietosi, niin kirjoitukseen myöhemminkin eksyvät löytävät mahdollisimman paljon kiinnostavaa uutta tietoa täysikuusta ja sen vaikutuksesta meihin ihmisiin.

  Laita myös kiinnostavia linkkejä esille.

  Lähteet Yle , Tähdet ja Avaruus, Sää Asema

   

   

  Vastaa