• You are currently viewing Miten puhua lapselle sodasta? Tärkeintä: rajoita somea
  Photo: Annie Spratt

  Miten puhua lapselle sodasta? Tärkeintä: rajoita somea

  Miten puhua lapselle sodasta?

  Monella perheellä on täällä Suomessakin nyt jännitystä ja ahdistusta ilmassa, Venäjän Ukrainaa kohtaan tehdyn hyökkäyksen vuoksi.

  Lapsen iästä riippuen hän tajuaa ja ymmärtää asiasta enemmän tai vähemmän. Lasten ja nuorten psyykkisten ongelmien terapeuttinen ohjaaja Ida Nevalainen neuvoo ykköstoimena vanhemmille nyt sitä, että rajoitettaisiin lapsen somenkäyttöä.

  Ihan pienet lapset voivat elää autuaan tietämättömänä vallitsevasta tilanteesta. Se on ok, jos lapsi on niin pieni, että ei osaa lukea tai seurata omatoimisesti medioita tai somea. Mutta jos lapsella on pääsy katsomaan uutisia, somea tai osaa lukea, on tilanteesta hyvä puhua lapsen kanssa, ikätason mukaisesti.

  Jo ennen Venäjän hyökkäystä meillä oli Suomessa paljon lapsia jotka pelkäsivät että maailmaa ei ole enää kun he ovat 30 vuotta. Nykyajan lapset ovat todella peloteltuja. Tilanne Ukrainassa vain pahentaa lasten pelkotiloja ja ahdistusta.

  miten puhua lapselle sodasta?
  photo: Rodion Kutsaev

  Ykkösjuttu: rajoita somea

  Mitkä on ne toimet, mitä me vanhemmat voimme nyt tehdä lapsiamme ajatellen? Ida Nevalainen listaa.

  1. Rajoita somea

  Tällä hetkellä esimerkiksi nuorten suosimassa TikTokissa leviää raakoja videoita Ukrainasta. Pommitusta ja hyökkäyksiä ja pakenemista. Nämä videot eivät ole aikuisellekaan helppoja katsoa, puhumattakaan lapsista. Suosittelisimme nyt miettimään, olisiko TikTok hyvä ottaa hetkeksi lapselta pois tai seurata jotenkin muuten sen käyttöä entistä tarkemmin. Eikä TikTok todellakaan ole ainoa somekanava, uutisista puhumattakaan.

  2. Mieti mitä puhut lapsen kuullen

  Nyt on entistä tärkeämpää miettiä mitä puhumme ääneen. Tämän ajan lapset ovat muutenkin ahdistuneita monista eri asioista ja tämä sodanpelon ahdistus voi olla jo liikaa. Mieti mitä puhut lapsen aikana muiden aikuisten kanssa. Älä viestitä hätää ja turvattomuutta. Epävarmuus tilanteesta on pahin tunne lapselle ja jos hän kuulee aikuisten puhumana asioita joita ei edes ymmärrä, voi epävarmuus muuttua ylitsepääsemättömäksi.

  3. Keskustele ikätason mukaisesti

  Mikäli lapsella on pääsy ja taito löytää tai törmätä tietoon ja materiaaliin itse, on hyvä puhua hänen kanssaan tilanteesta. Pahinta on, että kuitaat lapsen pelon ja tyrmäät sen hömpänä. Aikanaan osa lapsista peloteltiin maailmanlopulla 2012, huoli oli silloinkin läsnä lasten mielissä ja pahinta mitä aikuinen pystyi tekemään oli huolen ja ahdistuksen täysi tyrmääminen. Älä vähättele lapsen tunteita, mutta älä myöskään lietso niitä.

  4. Ole toiveekas ja vala lapseen toivoa

  Tärkeä olisi valaa lapseen toivoa. Vanhemman tehtävä on helpottaa lapsen mahdollista pelkoa. Kerro maiden välimatkoista, koska lapsen voi olla niitä vaikea hahmottaa. Kerro että meillä on täällä todella hyvin perillä olevat puolustusvoimat. Kerro Suomen hyvistä tiedotusvälineistä ja muista seikoista jotka luovat turvaa lapsen ympärille.

  5. Keskity asioihin mitkä tuottavat lapselle iloa

  Voi myös olla tarpeen tuoda lapsen elämään nyt entistä enemmän asioita mitkä tuottavat hänelle iloa, jotta ajatukset saadaan siirrettyä muualle. Lähtekää uimaan, rakentakaa yhdessä legoilla tai tehkää maja olohuoneeseen. Nyt on aika keventää lapsen mieltä ja tuoda iloa hänen elämäänsä ahdistuksen sijasta.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Ida Nevalainen (@idalisasofia)

   

  Vastaa