• You are currently viewing Näin sujuvoitat arkiaamuja – viisi vinkkiä ammattilaiselta
    Photo by Jessica Rockowitz

    Näin sujuvoitat arkiaamuja – viisi vinkkiä ammattilaiselta

    Mainos: Coronaria kuntoutuspalvelut

    Monessa lapsiperheessä aamut aikatauluineen ovat niitä eniten harmaita hiuksia aiheuttavia tilanteita. Kun äiti pyytää lasta pukemaan vaatteet, tuntuu, että lapsi kuulee jotain aivan päinvastaista, esimerkiksi “unohda pukeminen, makaa sohvalla pää alaspäin ja katso lastenohjelmia”. Eihän se aina tietenkään näin mene ja monissa perheissä arkiaamut sujuvatkin hyvin rutiininomaisesti ilman suurempia selkkauksia. Näin loppuvuotta kohden mentäessä lapsissa kuin meissä aikuisissakin alkaa väsymys painaa. Tästä inspiroituneena Poikien äidit toimitus haastatteli LAKU – KUNTOUTUKSEN parissa työskentelevää perhepsykoterapeuttia, joka jakoi meille vinkkejä arkiaamujen sujuvoittamiseksi.

    NÄIN SUJUVOITAT ARKIAAMUJA

    1. ennakointi
    2. ennakointi
    3. ennakointi
    4. ennakointi
    5. ennakointi

    Arjen struktuuri ja asioiden toistuminen samankaltaisina aivan todellisen oikeasti helpottavat elämää. Lapsille arjen ennakoitavuus on todella merkittävä asia (miksei aikuisillekin). Sen lisäksi, että se auttaa toiminnanohjauksessa, se luo myös turvallisuuden ja osallisuuden tunnetta: “Hei, nyt mä tiedän mitä seuraavaksi tapahtuu ja mä osaan itse toimimalla siirtyä sitä kohti”.

    Coronarialla työskentevä perhepsykoterapeutti Annika Vallin painottaakin ennakoinnin nimeen, mutta on hänellä tarjota vielä muutama käytännön vinkki arkiaamujen helpottamiseksi.

    1. Asiat, joita kannatti tehdä jo eilen:

    Seuraavan päivän vaatteet voidaan valita lapsen kanssa yhdessä ja asetella ne sellaiseen paikkaan, josta ne ovat helposti löydettävissä ja puettavissa (seuraavana aamuna voi kyllä mieli olla muuttunut, mutta ainakin jokin ennalta mietitty yleensä kelpaa. Lapset pitävät mielellään kiinni sellaisista sopimuksista, joita ovat olleet itse mukana tekemässä. ?

    Koulurepun pakkaaminen valmiiksi jo edellisenä iltana.

    2. Rutiinit

    Sanana tylsä, mutta asioiden toistuminen samankaltaisesti helpottaa siirtymistä toiminnasta toiseen ja luo turvallisuuden tunnetta

    Joskus lasta helpottaa asioiden näkyväksi tekeminen, eli esim. erilaiset kuvalliset ohjeistukset aamutoimiin avuksi.

    3. Aika

    Ajan hahmottaminen ei ole aikuisellekaan aina helppo juttu. Lasta voi helpottaa esim. Time timerin käyttö, joka auttaa hahmottamaan tiettyyn toimintaan käytettävää aikaa ja toisaalta ennakoi siirtymistä seuraavaan.

    Anna aamuille riittävästi aikaa. Hankalimpia ovat yleensä ne aamut, joissa kiireessä yritetään suoriutua kaikesta tarvittavasta ja ehtiä vielä ajoissa töihin/päiväkotiin/kouluun. Aikaoptimismi ei kannata, varsinkaan aamujen kohdalla. Mieluummin kello herättämään vähän liiankin aikaisin. Mikäli lapsella on siirtymissä haastetta, kiire ainoastaan kärjistää tilannetta ja saattaa provosoida jumitilanteiden syntymistä. Jos aikaa jää “yli”, voi aamulla olla myös kaiken “suoritettavan” lisäksi hetki leikille, lukemiselle tai muulle mielekkäälle tekemiselle.

    4. Uni

    Riittävän ja hyvälaatuisen unen merkitystä ei voi kylliksi korostaa. Me vanhemmat yleensä kiinnitämmekin loistavasti huomiota siihen, että lapsemme nukkuvat hyvin ja riittävästi. Samaa huomiota ja huolenpitoa kannattaa ehdottomasti kohdistaa myös omaan nukkumiseen.

    5. Positiivinen palaute

    Vaikka monessa asiassa olisikin vielä petrattavaa, kannattaa kuitenkin aina huomata hyvä ja pysähtyä sen äärelle. Kun joku asia sujuu hyvin ja toivotusti, on todella merkityksellistä sanoittaa se lapselle.

    LAKU-perhekuntoutus kestää 1,5 vuotta, jonka ajalle tapaamiset jaksotetaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Tänä aikana asiakasperheelle järjestetään

    • 38 tapaamista, joissa osassa tavataan koko perhettä, osassa vain vanhempia ja osassa vain lapsia
    • 2-4 yhteispalaveria mikä käytännössä tarkoittaa palaveria päiväkodin / koulun kanssa
    • 2 kuntoutusviikonloppua kylpylähotellissa

    – Poikien äidit toimitus – 

    Vastaa