• You are currently viewing Erilaiset ehkäisykeinot -mikä sopii minulle?

    Erilaiset ehkäisykeinot -mikä sopii minulle?

    Ehkäisyä tarvitaan luonnollisesti yleensä silloin, kun aloitetaan parisuhde. Erilaiset ehkäisykeinot voivat tulla ajankohtaisiksi myös esimerkiksi teini-iässä kivuliaiden ja runsaiden kuukautisten sekä vahvojen PMS-oireiden vuoksi. Lääkäri saattaa näin ollen määrätä teini-ikäiselle ehkäisypillerit avuksi. Myös vaihdevuosien oireisiin on mahdollista saada helpotusta esimerkiksi hormonikierukan avulla.

    Ehkäisymenetelmää valittaessa voi mennä sormi suuhun, koska vaihtoehtoja on useampia. Hormonaalinen ehkäisy huolettaa monia ja kun päätös pitää tehdä, saattaa valinnanvaikeus iskeä. Toisia huolestuttaa hormonaalinen ehkäisy, toisille se taas on päivänselvää. Joka tapauksessa ehkäisykeinoa valitessa, huomaa vasta käytön aikana sopiiko tietty keino juuri sinun elimistölle. Toisille hormonaalinen ehkäisy ei aiheuta oireita, kun taas toisilla on herkempi elimistö ja oireet saattavat olla sitä luokkaa, että hormonaalinen ehkäisy ei sovikaan.

    ehkäisykeinot

    Erilaiset ehkäisykeinot

    Suurin osa ehkäisykeinoista on suunniteltu nimenomaan naiselle. Ehkäisymenetelmiä on sekä pitkäaikaisia että lyhytaikaisia.

    Lyhytaikaisia menetelmiä:

    Kondomi

    Suojaa sekä raskaudelta että sukupuolitaudeilta.

    E-pillerit

    Ehkäisypillereitä syödään 21 päivää ja jätetään seitsemän päivää väliin, jolloin kuukautiset tulevat. Varma tapa, jos muistaa ottaa pillerit ajallaan eikä unohtele. Reseptin saa lääkäriltä.

    Ehkäisylaastari

    Esimerkiksi pakaraan tai olkavarteen kiinnitettävä. Viikottainen annostelu: laastari 7 viikko sekä yksi taukoviikko. Säännölliset kuukautiset, joita voi myös siirtää.

    Minipillerit

    Sisältävät vain keltarauhashormonia, otetaan joka päivä, estävät munasolun irtoamisen.

    Ehkäisyrengas

    Ehkäisyrengas asennetaan emättimeen, kuukausittainen annostelu. Kolme viikkoa paikallaan sekä yksi taukoviikko.

    Pitkäaikaisia menetelmiä:

    Hormonikierukka

    Hormonikierukka sisältää keltarauhashormonia ja on pitkäaikainen ehkäisymenetelmä (3-5 -vuotta). Kierukka asennetaan kohtuun. Kuukautiset niukkenevat tai jäävät pois kokonaan.

    Kuparikierukka

    Kuparilanka heikentää siittiöiden hedelmöittymiskykyä ja heikentää siittiöiden ja munasolun kulkua. Pitkäaikainen menetelmä (5 vuotta).

    Ehkäisykapseli

    Pitkäaikainen, kaksi eri vaihtoehtoa: 1-sauvainen (3 vuotta) ja 2-sauvainen (5 vuotta). Asennetaan paikallispuudutuksessa ihon alle olkavarren sisäpuolelle.

    Ovatko ehkäisymenetelmät kuinka luotettavia?

    Vaikka ehkäisymenetelmät ovat erittäin luotettavia, on kuitenkin aina mahdollista, että esimerkiksi kierukkaa käyttävä tulee raskaaksi. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista. Mikäli kierukka on oikeassa paikassa ja oikein asennettu, on se hyvin varma keino. Ehkäisypillereihin voi myös luottaa, jos pillereitä käyttää ohjeen mukaan eikä unohduksia tapahdu.

    Jos haluaa olla täysin varma, kannattaa käyttää kondomia jonkin toisen ehkäisyn rinnalla. Jos lapsiluku on täynnä ja ikä antaa myöten, on mahdollista tehdä sterilisaatio. Sterilisaation voi tehdä joko toinen puolisoista tai vaikka molemmat. Jos haluaa sterilisaation, voi sen saada lääkärin lausuntoa vastaan. Lausuntoa puoltaa tavallisesti yli 30 vuoden ikä ja jos on synnyttänyt vähintään kolme lasta.

    Eri ehkäisymenetelmät sopivat parisuhteessa elävälle ja ehkäisevät raskautta. Täytyy kuitenkin muistaa, että ainoastaan kondomi suojaa sukupuolitaudeilta.

    Sopiva ehkäisymenetelmä sinulle löytyy parhaiten keskustelemalla oman lääkärisi kanssa.

    Lähteet: Ehkäisynetti ja Väestöliitto

    -Poikien äidit -toimitus-

    Vastaa