• Viinilasi silloin, oluttuoppi tällöin -onko se pahaksi?

  Viinilasi silloin, oluttuoppi tällöin -onko se pahaksi? Suomalainen alkoholikulttuuri eroaa merkittävästi Eteläeurooppalaisesta alkoholikulttuurista. Vuonna 2017 tehty Eurooppalainen tutkimus vahvisti tämän: Etelässä juodaan lasillinen, Suomessa koko pullo ja vähän lisää. (Iltalehti)

  Ehkä tästä samaisesta syystä johtuen alkoholin käytöstä vellova keskustelu on meillä Suomessa moninaista, eikä ihmiset välttämättä puhu edes samasta asiasta. Kun toinen sanoo, että on ok ottaa viiniä lasten ollessa paikalla, on toinen samaan aikaan siitä kauhuissaan. Lopulta saattaa olla, että toinen puhuu pienestä lasillisesta ja toinen pullosta. Ei ihmekään, että mielipiteet eroavat toisistaan niin vahvasti.

  viinilasi äiti

  Mikä määrä alkoholia on ok?

  Viivat suoraksi vetämällä voisi sanoa, että kohtuullinen määrä alkoholia on ok. Viinilasi päivässä on jopa useiden tutkimusten mukaan hyvin terveellistä. Alkoholin kohtuukuluttajilla on keskimäärin pienempi riski kuolla muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin ja erityisesti sepelvaltimotautiin verrattuna alkoholista kokonaan pidättäytyviin. (Terveyskirjasto)

  Alkoholinkäytön vaikutukset ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä. Sama määrä ei toimi kaikille.

  Terveyskirjasto listaa alkoholinkäytön kohtalaisen riskin tasoksi miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Tällä kulutustasolla pitempään käytettäessä maksan kuormitus lisääntyy ja yksi iso riski huomioida on myös alkoholiriippuvuus.

  Alkoholia lasten aikana -kyllä vai ei?

  Kohtuukäyttö

  Eteläeuroopassa on hyvin normaalia nauttia viiniä ruuan kanssa ja viini onkin yksi osa heidän ruokakulttuuriaan. Suomessa tilanne on se, että alkoholia juodaan herkemmin humalahakuisesti. Nämä erot vaikuttavat myös siihen onko alkoholin käyttö lasten aikana ok.

  Jos aikuinen juo alkoholia ilman humaltumista ei se vaikuta lapseen. Siitä huolimatta vaikka vanhempi ei humaltuisikaan alkoholista on hyvä miettiä millaisen alkoholinkäytön mallin lapselleen opettaa. Onko alkoholia oltava aina juhlapöydässä tai saunassa? Vai voiko näissä tilanteissa nauttia joskus myös jotain alkoholitonta?

  On yhtä hyvä myös miettiä saako lapsi käsityksen, että alkoholi kuuluu aina asiaan, kun aikuinen on väsynyt tai stressaantunut, tai haluaa rentoutua?

  Humaltuminen

  Pienten lasten aikana humaltuminen on turvallisuusriski. Pieni lapsi tarvitsee kaikissa tilanteissa aikuisen hoivaa, päivärytmistä ja turvallisuudesta huolehtimista. Siksi hän tarvitsee aina turvallisen, selvän hoitajan. Jos molemmat vanhemmat haluavat nauttia alkoholia, lapselle tulisi järjestää kotiin hoitaja tai hoitopaikka toisaalta. (MLL)

  Isompienkin lasten aikana olisi hyvä miettiä, miltä lapsesta tuntuu nähdä vanhempansa humalassa, tilanne voi olla lapselle hyvin pelottava. Isompi lapsi saattaa myös hyödyntää vanhempansa humalatilaa tekemällä asioita joita ei normaalisti saisi tehdä.

  Ole hyvä esimerkki

  Aikuinen on aina malli lapselleen alkoholin käytöstä. Kohtuullista alkoholin käyttöä ei tule salata lapselta, sillä salailu saattaa tehdä asiasta erityisen kiinnostavan. Lapsen on hyvä nähdä tervettä alkoholinkäyttöä.

  Suomalaisnuoret alkavat käyttämään alkoholia keskimäärin 15–16 -vuotiaina. Sitä ennen on lapselle muodostunut kuva alkoholin käytöstä ja tämä kuva voi vaikuttaa lapsen toimintaan paljonkin.

  Lähteet: MLL Iltalehti, MTV3, Terveyskirjasto

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa