• Lapsen raivokohtaus -miten toimia?

    Onnekas on se äiti joka ei ole lapsensa raivokohtausta koskaan kokenut. Lapsen raivokohtaus on normaalia ja se on lapsen tapa reagoida haastaviin tunteisiin, toisilla lapsilla tunteet nousevat helpommin pintaan kuin toisilla, eikä kasvatuksella ole mitään tekemistä sen kanssa saako lapsi raivokohtauksia vaiko ei.

    Siinä missä toinen lapsi porskuttaa läpi lapsuuden ja nuoruuden ilman raivokohtauksia, voi toinen lapsi raivostua pahimmillaan päivittäin. Haastavinta vanhempana on ottaa lapsen raivontunne vastaan. On hyvä myös tietää miten tilanteessa tulee toimia.

    Lue myös: Lapsen tunnelukot -voiko niiden syntymistä estää?

    lapsen raivokohtaus

    Lapsen raivokohtaus alkaa, mitä teen?

    Raivokohtauksen tasoja on hyvin erilaisia. Toinen voi huutaa, toinen voi itkeä ja kolmas saattaa satuttaa itseään tai muita. Raivokohtauksen tasosta riippuen myös aikuisen toiminta on erilaista.

    Rauhallisemman raivokohtauksen aikana aikuinen voi puhua lapsen kanssa tilanteesta. Mikä aiheutti kiukun ja voisivatko he yhdessä keksiä keinon miten kiukku saataisiin laantumaan. Kun vanhempi pysyy rauhallisena, rauhoittaa se myös lasta.

    Isompi raivokohtaus ei todennäköisesti jätä tilaa keskustelulle, silloin keskustelu voidaan käydä tilanteen rauhoituttua. Tärkeintä on katsoa, että lapsi ei pääse satuttamaan itseään tai muita. Yksin lasta ei tule jättää. Ainoastaan silloin jos aikuisen oma kiukku alkaa nousta pintaan, on parempi poistua hetkeksi turvallisen matkan päähän.

    Jotkut lapset rauhoittuvat parhaiten vanhemman sylissä esimerkiksi holding-otteessa, toiset lapset eivät taas voi sietää kosketusta kun ovat raivoissaan. Lue lasta tilanteissa, älä pidä väkisin kiinni lasta jota kosketus ahdistaa.

    Voiko lapsen raivokohtausta ennaltaehkäistä?

    Tärkeintä olisi harjoitella lapsen kanssa tunnesäätelyä. Keskustelkaa erilaisista tunteista, käyttäkää tunnekortteja ja lukekaa tunnetaitokirjoja.

    Joillekin lapsille ennakoitavuus on tärkeää ja erilaisin kuvakortein voi tuoda arjen aikatauluja läpinäkyvämmäksi lapselle. Jos siirtymät ovat lapselle vaikeita on niille annettava aikaa ja lasta tulee varoitetaan ajoissa ennen kun siirtymä tapahtuu.

    Lue myös: Lapsen ja nuoren tunnetaidot haltuun -tiesitkö tätä?

    Voitte myös pohtia yhdessä keinoja purkaa raivoa turvallisesti. Voisiko lapsi esimerkiksi lyödä tyynyä tai huutaa kiukkuaan tyynyyn. Voisiko lapsi rauhoittua rauhassa peiton alla tai majassa? Voisiko lasta auttaa se, että kiukun tullessa hän lähtisi juoksemaan taloa ympäri? Jokaiselle löytyy varmasti oma tapansa päästellä höyryjä.

    Toimit vanhempana miten hyvin tahansa, niin joidenkin lasten kohdalla raivokohtauksia tulee ja niiden kanssa on elettävä. Pidä kuitenkin huolta aina perus säännöistä ja turvallisuudesta. Vaikka raivo olisi kuinka suurta ei lapsella ole koskaan oikeutta satuttaa ketään, eikä loukata ketään sanallisesti. On jo pienenä hyvä oppia missä hyvän käytöksen rajat menevät.

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa