• Lapseni kaveri on ärsyttävä. Voiko siihen puuttua?

  Mitä jos lapseni kaveri on ärsyttävä? Meille kaikille meidän omat lapset ovat maailman tärkeimpiä asioita. Joskus vanhempana tekisi mieli silottaa lapsen taivalta ja valita tälle sellaiset kaverit jotka äidin näkökulmasta olisivat lapselle parasta seuraa, tämä ei ole kuitenkaan järkevää.

  Lapsen kehitystä tukee se, että lapsi saa itse muodostaa ystävyyssuhteitaan, iloita niistä, pettyä niissä ja ottaa opikseen niistä. Tämä normaali kehitys ei toteudu jos vanhemmat sotkeutuvat jatkuvasti lapsen kaverisuhteisiin.

  Lue myös Lindan Blogi: Meille ei saa tulla kavereita

  ärsyttävä kaveri

  Ole perillä, älä määrää

  On tottakai hyvä olla perillä lapsensa kaverisuhteista ja tietää kenen kanssa lapsi viettää aikaansa ja missä. Jos kaveripiirin myötä lapsi ajautuu vaaralliseen tai haitalliseen toimintaan on siihen tottakai aikuisen puututtava.

  Mutta se, jos lapsen ystävällä on sinua ärsyttäviä piirteitä ei ole syy puuttua lapsesi kaverisuhteisiin.

  Usein aikuiset suosivat niin sanottuja helppoja kavereita. Sellaisia, joista ei lähde ääntä ja jotka ovat huomaamattomia. On kuitenkin lapsen etu, että tämä oppii leikkimään ja viettämään aikaansa eri tyyppisten lasten kanssa. Taito toimia muidenkin kuin yhdenlaisten ihmisten kanssa on suuri rikkaus elämässä ja voi tuoda paljon etuja lapsen elämään myöhemmin.

  Lue myös: Lapsen kaverisuhteet ABC

  Puutu käytökseen, älä luonteeseen

  Tärkeintä on ettet ainakaan näytä tai sano lapsellesi jos et pidä lapsesi ystävästä. Arvostelu voi tuntua lapsestasi tosi pahalta ja etäännyttää vain teitä toisistanne. Voit kertoa, ettet pidä lapsen kaverin käytöksestä tai muusta vastaavasta, mutta älä mene henkilökohtaisuuksiin, äläkä luonteeseen.

  Jos kaveruuteen liittyy huolestuttavia piirteitä, kannattaa niistä ensin keskustella lapsen kanssa.

  Lasten on hyvä oppia oppia tekemään itse viisaita valintoja kavereiden tekemisistä huolimatta. Tästä syystä nuorta on ensisijaisesti parempi ohjata yhdessä keskustelemalla, kuin kieltämällä seura missä huonoja valintoja näyttäytyy.

  Joskus lapsen turvallisuuden vuoksi lapsi on erotettava kaveristaan tai kaveripiiristään. Kaverisuhteen kieltäminen on kuitenkin vaihtoehdoista se viimeinen.

  Lähteet: Yle, MLL

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa