• “Jatkuva velaksi eläminen on nuorilta ja lapsilta pois” -Paavo Koho/ Kokoomus

  Poikien äidit haastattelusarjassa haastatellaan Suomen suurimpien puolueiden ehdokkaita. Päätimme haastatella jokaisesta puolueesta nuorta miestä, sillä tällä hetkellä miesten keski-ikä eduskunnassa on selvästi korkeampi kuin naisten. Poikien Äidit toivovat tulevalla vaalikaudella myös nuoria miehiä mukaan päätöksentekoon. Tässä artikkelissa kysymyksiin vastaa Paavo Koho /Kokoomus

  Paavo Koho, 27/ Kokoomus

  Oulu

  Ehdokasnumero: 166

  Millainen poika minä olin?

  Olin lapsena hyvinkin vilkas tapaus. Yleensä minua ei saanut oikeastaan muulla tavoin paikalleen kuin antamalla laskuja laskettavaksi. Jostain syystä matematiikka iski jo päiväkoti-ikäisenä ja meillä ei kovin moni vieras päässyt käymään ilman, että teki laskuvihkooni laskuja laskettavaksi. Muutoin harrastin monipuolisesti erilaisia liikuntalajeja, kuten temppukoulua (4-8 vuotiaana), jalkapalloa, uintia, jääpalloa, yleisurheilua ja salibandya. Vanhempani myös kävivät aktiivisesti vapaa-ajalla meidän kaikkien lasten kanssa ulkona liikkumassa.

  Millaista on mielestäni olla nuorimies tämän hetken Suomessa?

  Suomessa on erittäin hyvä olla nuori mies tai nainen. Mahdollisuudet ovat auki joka suuntaan perhetaustasta riippumatta. Suomessa pystyy kouluttautumaan pitkälle, jos motivaatiota riittää, tai vaihtoehtoisesti jos on enemmän käsillä tekevä, löytyy tämän hetken Suomesta erittäin hyvin ammattitaitoisille tekijöille töitä.

  Milloin oivalsin, että haluan mukaan politiikkaan?

  Olen ollut aktiivinen keskustelija jo pidemmän aikaa. Politiikkaan olin jo lähdössä lukion jälkeen, mutta päätin kuitenkin, että ensin on saatava opiskelupaikka lääkiksestä. Tuon jälkeen lähdin mukaan v. 2018 aktiivisesti. Ensimmäiset vaalit olivat Oulun yliopiston ylioppilaskunnan vaalit syksyllä 2019.

  Mikä on suhteeni ympäristönsuojeluun?

  Ympäristönsuojelu ja kestävä kehitys ovat tämän hetken tärkeimpiä teemoja globaalisti. Suomessa tulisi keskittyä lisäämään puhdasta energiaa mahdollistamalla useampi pienempi ydinvoimalahanke, joilla saisimme puhdasta ja varmaa energiaa ja tätä kautta vähennettyä fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Samaan aikaan on kehitettävä uusia energiansäilömisratkaisuja, joilla voimme saada esimerkiksi tuulisen sään hyödynnettyä varastoimalla energiaa.

  Mitä olen mieltä kaupungistumisesta?

  Kaupungistuminen on mielestäni erinomainen asia. Palvelut voidaan pitää laadukkaina ja tehokkaina. Tietysti jokaisella on oikeus asua missä haluaa, mutta silloin ei voi olettaa peruspalveluiden olevan yhtä lähellä ja yhtä laadukkaina kuin kaupungeissa.

  Mitkä ovat mielestäni tämän hetken koulutuksen suurimmat ongelmat?

  Peruskoulu ja toinen aste vaatisivat remonttia. On kestämätöntä, että Suomen PISA-tulokset laskevat kuin lehmän häntä eikä tilanteeseen tunnuta löytävän ratkaisua. Ammattikoulujen huolta ei ole kuultu tarpeeksi. Oppituntien vähentäminen ja luotto oppilaiden omaan ohjautuvuuteen ei toimi riittävällä tavalla. Ammattikouluissa tulee nostaa opetustuntien määrää.

  Mistä rahoitus kuuluisi tulla hyvinvointialueille?

  Hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa tämän vuoden alusta ja rahoituspohja on nyt käytännössä sementoitu seuraaviksi vuosiksi. Tässä kohtaa näen parhaimpana mennä hyväksytyllä mallilla ja seurata rahoitusmallin toimivuutta. Tarvittaessa miettiä rahoitusratkaisuja uudelleen.

  Mitkä ovat mielestäni poikien ja nuorten miesten kohdalla niitä asioita joihin pitäisi keskittyä ja tehdä muutoksia seuraavalla vaalikaudella?

  Kutsunnat tulee ulottaa koko ikäluokalle, josta puolustusvoimat valitsevat parhaiten sopivat armeijaan. Lopuille siviilipalvelus tai kansalaiskoulutus.

  Peruskouluun on saatava lisää resursseja. Kun oppilaat putoavat kärryiltä jo peruskoulussa on todella vaikeaa saada käännettyä kurssia myöhemmin. Tämä näkyy selkeästi korkeakouluissa, jotka ovat hyvin naisvoittoisia.

  KOLME tärkeintä teemaa minulle?

  • Psykoterapiakoulutus maksuttomaksi yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Nykyisellään psykoterapeuttikoulutus on terveydenhuollon ammattihenkilöstön jatkokoulutukseen verrattavaa täydennyskoulutusta ja maksaa kouluttautuvalle itselleen 25 000–60 000 euroa. Psykoterapeuteille on kysyntää tällä hetkellä valtavasti enemmän kuin tarjontaa löytyy. Vaikka ihmiset saisivat Kelalta hyväksytyn päätöksen psykoterapiasta, ei hoitoon pääse, sillä psykoterapeutteja ei ole riittävästi saatavilla. Tilanteeseen tarvitaan muutos.
  • Kestävä talous. Jatkuva velaksi eläminen on nuorilta ja lapsilta pois. Nykytilanne ei ole kestävä.
  • Puhdas energia. Suomi ja maailma tarvitsee lisää puhdasta energiaa. Suomeen tulee tehdä useampi pienempi ydinvoimala lisää, jolla saamme puhdasta ja varmaa energiaa.

  Vastaa