“Poikien oppimistulokset ovat tämän hetken suuri ongelma.” -Miko Bergbom/PS

Poikien äidit haastattelusarjassa haastatellaan Suomen suurimpien puolueiden ehdokkaita. Päätimme haastatella jokaisesta puolueesta nuorta miestä, sillä tällä hetkellä miesten keski-ikä eduskunnassa on selvästi korkeampi kuin naisten. Poikien Äidit toivovat tulevalla vaalikaudella myös nuoria miehiä mukaan päätöksentekoon. Tässä artikkelissa kysymyksiin vastaa Miko Bergbom / Perussuomalaiset

Miko Bergbom/ Perussuomalaiset

Sastamala

Ehdokasnumero: 149

Millainen poika minä olin?

Olin varmaan monelta osin aika vauhdikas tapaus, että siinä sattui ja tapahtui, kun vauhtiin pääsi. 15-vuotiaana taisin soittaa ensimmäisiä keikkoja baareissa, kun olin mukana erilaisissa bändeissä kitaristina. Suhteeni vanhempiin on ollut aina avoin ja keskusteleva. Sekään ei valitettavasti tässä maassa monelle lapselle tai nuorelle ole itsestäänselvyys. Toivoisin samaa jokaiselle suomalaiselle nuorelle.

Millaista on mielestäni olla nuorimies tämän hetken Suomessa?

Isossa kuvassa olen äärimmäisen huolestunut poikien oppimistulosten laskusta sekä syrjäytymisestä. Osaltaan siihen vaikuttaa alueellinen eriytyminen, jossa nuoret miehet jäävät kotipaikkakunnalleen, kun naiset taas suuntaavat keskimääräistä useammin korkeakouluihin kasvukeskuksiin. Myös paineet ulkonäöstä ja kuulumisesta joukkoon vaikuttaa poikiin merkittävästi.

Milloin oivalsin, että haluan mukaan politiikkaan?

Mitään yksittäistä “ahaa” hetkeä ei ole ollut. Vaikutin yläasteella nuorisovaltuustossa ja oppilaskunnassa, kunnes aloin opiskelemaan oppisopimuksella rakennusalan maalariksi. Perheyritystä yhdessä vanhempien kanssa pyörittäessä sitten huomasin, että moni asia ei Suomessa todellakaan toimi niin hyvin, kuin juhlapuheissa annetaan ymmärtää. Osaltaan kiinnostukseeni Perussuomalaisista vaikutti heitä kohtaan harrastettu ala-arvoinen kohtelu, joka herätti mielenkiintoni tutkia puolueen ohjelmia ja toimijoita tarkemmin.

Mikä on suhteeni ympäristönsuojeluun?

Olen koittanut korostaa politiikassani sitä, että ympäristön suojelua tulee tehdä taloudellisesti järkevällä tavalla. Olen äärimmäisen huolissani nykyisestä ilmastopolitiikasta, jota mielestäni harjoitetaan liiaksi suomalaisten kustannuksella. Totta kai pitää huolehtia ympäristöstä ja panostaa puhtaisiin teknologioihin, mutta sitä ei voida tehdä järkevästi, jos samalle kuristamme esimerkiksi maaseudulla asuvia “hengiltä”.

Ympäristöpolitiikka tarvitsee realismia, sen sijaan, että pelotellaan ja julistetaan maailmanloppua, jos Suomi ei ole maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikassa.

Mitä olen mieltä kaupungistumisesta?

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset muuttavat kaupunkeihin, mutta näen kehityksessä sitä, että ihmiset muuttavat osin vasten tahtoaan kaupunkeihin, kun maaseudulta viedään palveluita pois. Osaltaan siihen vaikuttaa myös aiemmin mainitsemani hiilineutraalisuustavoite, joka nostaa autoilun hintaa siten, että kaikilla ei ole enää varaa esimerkiksi kulkea autolla töihin.

Mitkä ovat mielestäni tämän hetken koulutuksen suurimmat ongelmat?

Peruskoulussa ja ammatillisessa opetuksessa nimenomaan poikien oppimistulokset ovat tämän hetken suurin ongelma. Uskon, että asiaan osaltaan vaikuttaa se, että korkeakouluilla ja lukiolla on edunvalvontakoneistot kunnossa. Jos peruskoulusta päästään pois, vaikka ei osaisi lukea, niin eihän niistä jatko-opinnoista mitään tule. Toisaalta olen nähnyt ammatillisesta opetuksesta valmistuneita rakennusalan “ammattilaisia”, joiden osaaminen ei todellakaan ole sillä tasolla, mitä todistukset antaa ymmärtää. Tulevalla kaudella rahoituksen painopistettä on siirrettävä ensisijaisesti peruskouluun ja ammatilliseen opetukseen.

Mistä rahoitus kuuluisi tulla hyvinvointialueille?

Kyllä sen kuuluu tulla valtiolta, eli veronmaksajilta. Valitettavasti kauniista vaalipuheista huolimatta hyvinvointialueet ovat lähes poikkeuksetta menoleikkausten edessä. Tähän vaikuttaa suoraan rahoitus valtiolta, joka on alimitoitettu palveluntarpeeseen. Tämän lisäksi meillä on huutava pula ammattilaisista ympäri Suomen. Terveydenhuollossa tulisi hallinnollisten uudistusten sijaan panostaa ensisijaisesti kentällä tehtävän työn kehittämiseen. Johtamisrakenteet tulee uudistaa siten, että ne palvelevat työn suorittajia, eikä itse hallintoa vain hallinnon tähden.

Miko

Mitkä ovat mielestäni poikien ja nuorten miesten kohdalla niitä asioita joihin pitäisi keskittyä ja tehdä muutoksia seuraavalla vaalikaudella?

Pidän yhtenä suurimmista tasa-arvoon liittyvistä ongelmista sitä, että Suomessa saa poikien sukuelimiä silpoa ei-lääketieteellisistä syistä. Katson, että lasten koskemattomuus tulee turvata sukupuolesta riippumatta. Kukaan lasten oikeuksia kunnioittava ihminen ei voi aidosti olla sitä mieltä, että poikalasten sukuelimiä saa silpoa ympärileikkauksilla ei-lääketieteellisistä syistä. Edellä mainitun lisäksi on luotava strategia poikien opintomenestyksen parantamiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Opetusministeriön tulee turvata riittävät resurssit. Asia on saatava tulevaan hallitusohjelmaan.

KOLME tärkeintä teemaa minulle?

1. Suomalaisten vuoro

Veronmaksajien rahat tulee ohjata suomalaisten hyväksi. On moraalisesti kestämätöntä, että annamme ulkomaille miljardikaupalla rahaa, kun samaan aikaan oman maamme sosiaali- ja terveyspalvelut ovat rapakunnossa, tieverkon kunnossapito on unohdettu ja maamme velkaantuu ennätystahtia. Eduskunta tarvitsee päättäjiä, joiden arvona on huolehtia ensisijaisesti Suomesta ja suomalaisista.

2. Autoilija ei ole rikollinen

Muuta Eurooppaa tiukempi hiilineutraalisuustavoite jo vuonna 2035 on kestämätöntä moraaliposeerausta ja tarkoittaa sitä, että autoilun kustannukset kasvavat entisestään. Kaikkialla ei julkiset kulje, joten on elintärkeää, että huolehdimme siitä, että auton omistajien ja kuljetusalan lompakkoa ei kuriteta enää yhtään lisää. Suomen talous on laitettava vihreän fantasian edelle.

3. Turvallinen Suomi

Suomen turvallisuuden varmistaminen edellyttää arvoiltaan tervettä politiikkaa. Se tarkoittaa sitä, että suomalaisten turvallisuudelle haitallisesta politiikasta luovutaan. Poseeraaminen EU-areenoilla ei voi mennä Suomen edelle. Suomi tekee kansainvälisesti yhteistyötä, joka hyödyttää suomalaisia. Kuten Nato-jäsenyys.

Vastaa