• You are currently viewing Saako lapselle antaa melatoniinia?

    Saako lapselle antaa melatoniinia?

    Melatoniini on aivojen erittämä pimeähormoni ja sitä tuottaa ihmisen omat aivot. Melatoniinin eritys on voimakasta varhaislapsuudessa, se lisääntyy aina 3–7-vuotiaaksi, jonka jälkeen se vähenee 25–30 vuoden ikään saakka. Mikä on siis syynä sille, että lapsille annetaan melatoniinia ja kannattaisiko sitä edes antaa lapselle?

    Tutkimustietoa on vähän

    Lievät unettomuusoireet ovat yleistyneet vuosi vuodelta, samalla myös melatoniinin omatoiminen käyttö on lisääntynyt aikuisten lisäksi myös lapsilla ja nuorilla.

    Lapsista ADHD-lääkityksen käyttäjillä melatoniinihoito on muita yleisempää ja pojilla yleisempää kuin tytöillä.

    Lasten unettomuusoireiden lisääntymisen syynä on todennäköisesti pitkälle yöhön venyvät valvomiset, runsas digilaitteiden käyttö, pelaaminen sekä kola- ja energiajuomien nauttiminen illalla.

    Melatoniinilisän vaikutusta lasten ja nuorten unihäiriöihin on tutkittu noin 15 vuoden ajan, silti huolellisesti satunnaistettuja tutkimuksia on kovin vähän. Miten melatoniini reagoi lääkkeiden kanssa? Miten melatoniini vaikuttaa pitkään käytettynä? Moni kysymys on vielä vaille vastausta.

    Miten melatoniinia tulisi käyttää?

    Melatoniinin käyttö lapselle ei siis ole kiellettyä, sitä tulisi kuitenkin käyttää hyvin harkiten. Keskuste melatoniinin käytön aloituksesta ensin lääkärin kanssa kun kyseessä on lapsi.

    Melatoniinilisä ei saisi olla ensisijainen nukahtamisvaikeuksien hoitokeino, eikä sitä tulisi käyttää lapsilla ja nuorilla ilman hoitoon yhdistettävää unenhuoltoa.

    Lue myös: Unen eri vaiheet -saatko niitä kaikkia riittävästi?

    Ensin kuntoon pitää laittaa seuraavat asiat:

    • Tarkistakaa, että lapsen ruokavalio on kunnossa. Syökö lapsi tarpeeksi usein, tasapainoisesti ja terveellisesti. Jättäkää pois energia- ja kolajuomat kokonaan tai ainakin iltapäiviltä ja illoilta.
    • Liikuukko ja harrastaako lapsi säännöllisesti ja tarpeeksi? Jos kaikki aika menee kotona tietokoneella tai tv:n ääressä, myös se haittaa hyvää unirytmiä.
    • Iltarutiinit kuntoon. Suihku, ravitseva kevyt iltapala ja digilaitteet kiinni tunti-pari ennen nukkumaan menoa.
    • Tarkistakaa, että lapsen sänky ja huone on siisti, raikas ja hyvän tuoksuinen. Iso osa hyvää unta syntyy hyvissä nukkumisolosuhteissa.
    • On hyvä jutella lapsen mieltä askarruttavat asiat jo päivällä läpi. Liian myöhään iltaan ei kannata jättää raskaita asioita jotka sitten häiritsevät nukahtamista.

    Lähteet: Mielenterveystalo, Potilaslääkärilehti, Terveyskirjasto

    -Poikien Äidit toimitus-

    Kommentit

    1. Äiti 74

      Nepsyillä on useasti uni ongelmia, kummallakin autisti lapsellani on. Poika ei vauvanakaan nukkunut hyvin ja nukahtaminen oli vaikeaa. Nukkui vauvanakin vain yhdet päiväunet ja 2 vuotiaana nekin jäi pois. Kaikki konstit on käytetty, magnesium lisät ja jalkojen hieronnat. Uni on tärkeää ja jos melatoniinia tarvitaan, niin sitten sitä käytetään. Tytölle on ihan lääkäri määrännyt.

    Vastaa