• You are currently viewing Uhkaako syrjäytyminen myös sinun poikaasi?

  Uhkaako syrjäytyminen myös sinun poikaasi?

  Suomessa on hyvät mahdollisuudet kouluttautua ja rakentaa työuraa. Silti syrjäytyminen uhkaa nuoria enemmän kuin koskaan. Varsinkin pojat ovat suuremman uhan alla syrjäytyä.

  Syrjäytyneitä nuoria on arvioiden mukaan noin 60 000, luku voi todellisuudessa olla kuitenkin korkeampi. Joidenkin arvioiden mukaan syrjäytyneitä nuoria voi olla jopa 100 000. Joka tapauksessa luku on liian suuri. Talouselämän mukaan syrjäytymisen hinta on Suomelle kova, jopa vähimmillään 2,1 miljardia.

  Edistymistä on tapahtunut kuitenkin siinä, että myös poikia kannustetaan näyttämään tunteensa ja keskustelemaan mieltä vaivaavista asioista. Syrjäytyminen vaatii kuitenkin järeitä keinoja ja tahtoa luoda nuorille mahdollisimman aukoton polku kohti parempaa tulevaisuutta. Mutta onko tehty riittävästi?

  syrjäytyminen

  Syrjäytyminen alkaa jo varhain

  Syrjäytyminen voi alkaa jo varhaisesta lapsuudesta salakavalasti. Hiljainen ja ujo lapsi voi jäädä jo päiväkoti-iässä yksin. Lapsen yksinäisyys on usein ensimmäinen askel syrjäytymisen polulla. Yksinäisyys ei kuitenkaan aina tarkoita automaattisesti sitä, että lapsi syrjäytyy, vaan tarvitaan muitakin syitä. Lapsuuden perheolot vaikuttavat vahvasti taustalla. Jos vanhemmilla on ongelmia mielenterveyden tai päihteiden kanssa on lapsilla suuri vaara joutua syrjäytymisen polulle.

  Syrjäkylillä asuvat nuoret ovat suuremmassa vaarassa syrjäytyä. Opiskelumahdollisuudet ovat heikot ja työpaikat kiven alla. Kotikylältä muutto suurempiin ympyröihin on usein ainoa vaihtoehto. Myös mielenterveysongelmat ja pitkäaikaistyöttömyys aiheuttavat syrjäytymistä.

  Koululla suuri vaikutus syrjäytymisen ehkäisyyn

  Kouluelämä ratkaisee paljon syrjäytymisen ehkäisyssä. Oppimisvaikeudet tuovat haasteita. Jos niihin ei pystytä ajoissa puuttumaan, vievät oppimisvaikeudet herkästi motivaation. Uusi itseohjautuvuutta kannustava opetussuunnitelma ei sovellu välttämättä oppilaille, joilla on oppimisvaikeuksia. He tarvitsevat aikuisen tukea oppimiselleen. Jos koulumaailmassa tukea ei ole saatavilla, jää oppiminen vanhempien vastuulle. Tämä saattaa olla raskaan työelämän uuvuttamille vanhemmille turhan raskas taakka kantaa. Ilman tukea ja kannustusta lapsi jää jälkeen muista ja on vaarassa jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle.

  Lue myös: 12 toimenpidettä, joilla opetushallitus pyrkii nostamaan poikien oppimistuloksia

  Suuret kouluryhmät eivät tue oppimista. Lapset tulisi jakaa ennemminkin pienempiin ryhmiin ja ohjata erityistukea tarvitsevat lapset yksilöllisempään opetukseen. Ongelmaksi muodostuu raha. Tämä kehitys ei voi kuitenkaan jatkua pitkään, koska lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat räjähtämässä käsiin.

  Yhä nuoremmat ovat tekemisissä huumeiden kanssa. Lapset voivat huonosti! Ongelmaan on haettava ratkaisuja. Rahaa tulisi löytyä myös mielenterveyspalveluihin, mutta erityisesti perusterveydenhuoltoon ja -tukeen sekä lastensuojeluun. Varhainen puuttuminen on erittäin tärkeää. Jokaisella aikuisella on mahdollisuus auttaa syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria. Yhdenkin aikuisen kannustavat sanat ongelmissa olevalle nuorelle, voivat merkitä paljon.

   

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Vastaa