• You are currently viewing Voiko mies hankkia lapsen yksin?

    Voiko mies hankkia lapsen yksin?

    Kumppanin puuttuminen on yhä yleisempi syy lapsettomaksi jäämiseen miehillä. Taustalla voivat olla myös kumppaneiden erilaiset toiveet lapsiperheellistymisen suhteen. Monelle lasta toivovalle miehille mahdollisuudet saada lapset yksin ovat yhä rajalliset. Voiko mies kuitenkin hankkia lapsen yksin?

    Perheitä joissa on yksi vanhempi (2020) on Suomessa noin 24% kaikista lapsiperheistä. Näistä vain 4% on isä-lapsi-perheitä. Lapsiperheitä oli Suomessa yhteensä 556 052. Isä päätyy yksinhuoltajaksi pääosin eron myötä.

    Mitkä ovat miehen mahdollisuudet ryhtyä isäksi ilman kumppania?

    Adoptio on lähes mahdotonta

    Adoptio ei ole miehille kovinkaan varteenotettava vaihtoehto. Tämä johtuu siitä, että yksinhakijamiesten adoptiomahdollisuudet ovat hyvin rajalliset, hakeminen on lähes mahdotonta. Esimerkiksi Bulgariassa, Kiinassa ja Thaimaassa kontaktitahot eivät toivo yksin hakevien miesten hakemuksia lainkaan. (Lähde: Hämeensanomat)

    Adoptiota hakevan miehen tulee täyttää Suomen lakiin kuuluvat ikää koskevat ehdot. Adoptionhakijan tulee olla vähintään 25-vuotias ja enintään 50-vuotias. Adoptionhakijan soveltuvuutta arvioidaan kokonaisuutena, kunhan hän täyttää lain vähimmäisehdot. Yksinäisen miehen tilanteessa painoarvoa annetaan hänen siviilisäätynsä ja sukupuolensa lisäksi myös muille miehen henkilökohtaisille ominaisuuksille.

    Sijaisynnytys on Suomeassa laitonta

    Moni ihminen toivoo ensisijaisesti biologista omaa lasta. Yksin biologisen lapsen hankkiminen on tehty meillä Suomessa mihille mahdottomaksi. Toisin kuin naiset, mies ei voi hankkia lasta yksin esimerkiksi keinohedelmötyksellä. Sijaissynnytys ei ole Suomessa sallittua. Tällä hetkellä sijaissynnyttäminen on kaikissa Pohjoismaissa laitonta.

    Lue myös: Kehonpainoharjoittelu kotona

    Kohdunvuokraus ulkomailla

    Sijaissynnytys eli kohdunvuokraus on laillista esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa, Virossa, Britanniassa ja Hollannissa. Se onkin ainoa keino miehelle ryhtyä isäksi täysin yksin. Koska sijaissynnytys on Suomessa tällä hetkellä laitonta, ovat jotkut suomalaiset turvautuneet ulkomaalaisiin kohdunvuokraajiin. Tarkkaa lukua ei ole tiedossa.

    Suomen viranomaiset eivät suosittele sijaissynnytysjärjestelyihin ryhtymistä ulkomailla, sillä niihin liittyy monia riskejä ja epävarmuustekijöitä.

    Kumppanuusvanhemmuus

    Helpoin tapa ryhtyä isäksi ilman elämänkumppania on kumppanuusvanhemmuus. Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ryhtyy yhteisestä sopimuksesta vanhemmiksi yhteiselle lapselle. Joissain tapauksissa lapsen biologinen äiti haluaa olla lapselle etävanhempi, jolloin lähivanhemmuus mahdollisuus aukeaa miehelle. Täysin yksin isäksi ei tällä tavalla voi kuitenkaan ryhtyä.

    Lähteet: Pienperheyhdistys, Kumppanuusvanhemmaksi, Minilex, Simpukka

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa