• You are currently viewing Liikunta voi suojata masennukselta

    Liikunta voi suojata masennukselta

    Mielenterveys on tärkeä osa ihmisen tervettä ja tyytyväistä elämää. Mielenterveys on voimavara, jonka ylläpito on tärkeää. Yksi osa tätä ylläpitoa on liikunta, se voi jopa suojata masennukselta.

    Mielenterveyden ongelmista yleisimpiä ovat ahdistuneisuus – ja masennushäiriöt

    Ahdistuneisuushäiriö on sitä, että ahdistava tunne rajoittaa toimintakykyä. Esimerkiksi lapsilla ja nuorilla ahdistuneisuus voi näkyä keskittymisen ja tarkkaavuuden ongelmina, itseluottamuksen puutteena, pelkotiloina, univaikeuksina ja perfektionismina. Aikuisilla ahdistuneisuushäiriö on jatkuvaa asioista murehtimista, mikä on liiallista ja jatkuvaa.

    Masennushäiriö taas tarkoittaa sitä, että mieli on masentunut, mielihyvää ei tunne enää samanlailla ja olo on toivoton. Masennuksella tarkoitetaan aikaa jolloin erilaisia oireita esiintyy yhtäjaksoisesti pidemmän aikaa. Elämäntilanteeseen liittyvä mielipaha ja suru ovat eri asioita kuin masennus, mutta ne voivat pitkittyessään johtaa masennukseen. Masennusta voi olla jo lapsillakin.

    Lue myös: Mitä elimistössä tapahtuu kun et nuku tarpeeksi?

    Masennuksesta ja ahdistuneisuushäiriöstä kärsivät ihmiset harrastavat muuta väestöä vähemmän liikuntaa

    Tutkimukset osoittavat, että masennuksesta ja ahdistuneisuushäiriöstä kärsivät harrastavat muuta väestöä vähemmän liikuntaa.

    1. Säännöllisesti liikuntaa harrastavat sairastuvat harvemmin masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöihin. Liikunta voi siis suojata masennukselta.
    2. Liikunta saattaa myös vähentää tai lievittää masennus- ja ahdistuneisuusoirehdintaa, sillä paljon liikkuvilla on havaittu esiintyvän vähemmän masennus- ja ahdistuneisuusoireilua.

    Liikunta kannattaa jo ennen masennusoireita, mutta myös niiden aikana.

    Pitkäaikainen vaikutus saadaan aikaiseksi, kun liikuntaa harrastetaan säännöllisesti. Olisi hyvä löytää sellainen liikuntamuoto minkä suorittaminen on mielekästä, jolloin liikunta on helpompi saada osaksi elämää.

    Liikunnalla on monia psyykkisiin toimintoihin heijastuvia biologisia vaikutuksia. Liikunta vaikuttaa hormonien tuotantoon, endorfiinien ja monoamiinien pitoisuuksiin veressä, voimistaa aivojen verenkiertoa, auttaa stressin hallintaan, voi lieventää unettomuutta, masennusoireita ja ahdistuneisuutta ja pitää yllä myös fyysistä terveyttä.

    Liikunta kannattaa!

    Lähteet: UKK-instituutti, Terveyskirjasto.fi

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa