• Pojallani on emetofobia eli oksentamisen pelko

  Pojallani on emetofobia eli oksentamisen pelko

  On keskiyö, poikani on kuullut, että koulussa kiertää vatsatauti. Hän ei pysty nukkumaan. Hetken päästä poika tärisee huoneeni ovella, ”äiti apua”. Poika on selvästi paniikissa. Puheessa ei ole järjen häivää. Pojallani on oksentamisen pelko, mikä yltyy jopa paniikkikohtaukseen asti.

  Oksentamisen pelko hallitsee

  Kukaanhan ei oksentamisesta pidä, mutta emetobobiaa kärsivälle sen pelko on ihan omaa luokkaansa. En tiennyt vielä hetki sitten tätä virallista termiä poikani pelolle, mutta törmäsin Ylen artikkeliin Emetobobiasta ja sain poikani fobialle nimen.

  Emetofobia tarkoittaa elämää haittaavaa oksentamisen pelkoa, joka ulottuu laajasti elämän eri osa-alueille. Se kuuluu määräkohteisiin eli tarkkarajaisiin fobioihin. Niistä tunnetuimpia ovat korkeiden ja ahtaiden paikkojen kammo, veren ja neulojen pelko sekä eri eläinten pelko. (Yle Uutiset)

  Poika ei ole aina pelännyt oksentamista. En tarkalleen tiedä, mistä kammo on lähtenyt. Joka tapauksessa sen pelkääminen tuli selvästi esille ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten, kun veljen vatsa meni matkoilla kuralle ja tämä oksentamista pelkäävä poika alkoi paniikissa huutamaan keskellä katua.

  Lue myös: Lapsen oksennustauti ja sen hoito

  Sama juttu siitä lähtien aina, että poika menee sekaisin, jos kotona tai koulussa jollain on vatsatautia. Hän ei sairasta sitä itse, mutta pelkää sitä yli kaiken. Pysyttelee kaukana sairaista, ei halua olla edes kotona, jos joku on kipeä. Eikä mennä kouluun, jos siellä sairastetaan.

  Kun ilta tulee, fobia kasvaa. Poika alkaa tärisemään ja muuttuu valkoiseksi. Ei suostu nukkumaan, jotta ei oksenna nukkuessaan. Viimeksi kun tämä kohtaus tuli, poika nukkui yön istuma-asennossa penkillään. Aamulla oli tietysti niskat aivan jumissa kivusta.

  Ymmärtäminen oli haastavaa

  Ennen Ylen artikkelin lukemista en oikein ymmärtänyt poikaani. Ehkä jopa vähän vähättelin hänen pelkoaan. Patistin vain nukkumaan ja olin kiukkuinen, kun en saanut nukkua rauhassa. Tuntui niin hassulta, että joku pelkää oksentamista, vaikka ei edes oksenna tai ole kipeä.

  Nyt tajuan, että olin typerä. Pelkäänhän minäkin lentämistä, eikä siinäkään paljon järkeä ole. Pelko on samanlainen. Itsestään riippumaton pelkotila, mikä aiheuttaa ikäviä fyysisiä oireita. Paniikkikohtausta en ollut nähnyt ennen, joten sitä en osannut pojallani tunnistaa.

  Lue myös: Lentopelko ja lentäminen lasten kanssa

  Kun poikani ensi kerralla joutuu tuohon paniikkitilaan, koetan ymmärtää paremmin. Yritän auttaa pääsemään paniikista ylitse, enkä keskity siihen, miten hassulta tai turhalta pelon aiheuttajan syy minusta on.

  Juttelimme poikani kanssa oksentamisen pelosta ja hän tunnisti itsensä täysin Ylen artikkelista. Selvisi, että myös eräällä ystävälläni on emetobobiasta kärsivä tytär.

  Kuinkahan yleistä tällainen pelkotila on? En minä ainakaan ollut koskaan aikaisemmin kohdannut tai lukenut mitään vastaavaa. Onko kenenkään muun lapsella oksennuksen pelkoa, tai jotain muuta harvinaisempaa fobiaa? Mikä?

  Kommentit

  1. Avatar

   Ei lapsella, mutta itselläni kyllä on emetofobia. Alkoi vaikean raskauspahoinvoinnin jälkeen.

  2. Avatar

   Minä kärsin emetofobiasta. Sitä en tiedä mistä se alkoi. Lapsilleni olen mielestäni tämän fobian siirtänyt omalla hysteriallani. Samoin kuin sfeksofobian eli ampiaispelon. Lisäksi kärsin akrofobiasta eli korkanpaikanpelosta. Sitä ei lapsillani ole, ainakaan vielä.

   1. Jonna

    Niinhän ne sanovat että fobiat opitaan. Uskon, että olen oman lentopelkoni oppinut äidiltäni.

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart