• Tiesitkö, että myös miehen biologinen kello tikittää?

  Biologisen kellon tikittäessä leikki on kaukana. Varmasti jokainen äidiksi haluava tai äidiksi jo tullut tunnistaa tämä ilmiön. Usein se on jopa ahdistavaa, jos oikeaa kumppania ei ole löytynyt ja haaveet perheestä eivät toteudukaan silloin, kun on haaveillut. Biologinen kello kun ei pysähdy käskemällä.

  Biologinen kello tai toiselta nimeltä biologinen rytmi on mielenkiintoinen ilmiö. Se liittyy ihmisen elimistössä esiintyvään rytmiikkaan ja määrittää naisen hedelmällisyyttä. Kaikki naiset eivät kuitenkaan välttämättä koe tätä ilmiötä, ainakaan kovin vahvasti.

  Perheen perustamista on lykätty koko ajan pidemmälle ja pidemmälle ja yhä enenevissä määrin luovutaan perheen perustamisesta. Silti monet parit miettivät lapsentekoa ainakin jossain määrin, ennen kuin tekevät lopullisen päätöksen. Usein kysytään kysymykset onko aika oikea tai onko meistä siihen? Mihin asti lapsentekoa voi siirtää?

  biologinen kello

  Biologinen kello tikittää myös miehellä

  Naisen keho ilmoittaa lisääntymiskyvystään, kun kuukautiset alkavat, yleensä noin 10-16 vuoden iässä. Naisen hedelmällisin ikä tulla raskaaksi on 18-25 vuotta. Kun nainen saavuttaa 35-vuoden iän, mahdollisuudet tulla raskaaksi laskevat huomattavasti. Raskaaksi voi kuitenkin tulla yli 50-vuotiaanakin, mutta se on jo kovin harvinaista. Menopaussi alkaa yleensä naisilla 45-55 vuoden välissä.

  Yleensä puhutaan naisen biologisesta kellosta, mutta myös miehen biologinen kello voi tikittää. Yleisesti luullaan ettei miehen ikä vaikuta lapsensaantimahdollisuuksiin, mutta tutkijoiden mukaan myös miehen ikä vaikuttaa merkittävästi parin mahdollisuuksiin saada jälkikasvua.

  Yhdistelmä, jossa molemmat ovat ylittäneet 40 vuoden rajapyykin, ovat mahdollisuudet raskautua jo selvästi laskeneet. Aina on kuitenkin mahdollista raskautua helpostikin myöhemmällä iällä, joten mahdotonta se ei ole. Pariskuntien on kuitenkin huomioitava tämä mahdollisuus, jos lapsentekoa siirretään yhä myöhemmäksi.

  Ikä tuo muunmuassa haasteita raskautumiseen sen vuoksi, että naisen munasolujen määrä vähenee ja laatu heikkenee, mutta myös miehen sperman laatu kärsii. Vaikka nainen tulisikin raskaaksi, mutaatioiden aiheuttamia harvinaisia sairauksia esiintyy enemmän varsinkin iäkkäämpien isien lapsilla.

  Perheen perustaminen on mahdollista ilman puolisoa

  Joskus sopivaa kumppania tai puolisoa ei löydy tai jos kyseessä on naispari, on mahdollista saada lapsi myös sukusolun luovuttajan kautta.  Joten jos sopivaa kumppania ei löydy, ei toivoa tarvitse menettää, jos haaveilee perheestä. Miesparit ja esimerkiksi ilman kohtua syntyneet, joilla ei ole kumppania eivät voi tällä hetkellä saada lasta sijaissynnyttäjän kautta, koska Suomessa sijaissynnytys kiellettiin vuonna 2007. Tasa-arvon kannalta asiasta on käyty kuitenkin keskusteluja eduskunnassa.

  Mutta, kun biologinen kello tikittää, on tunne yleensä ylitsevuotava. Vaikka oma biologinen kello alkaisi tikittämään verraten myöhään, ei se kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että perheen perustaminen olisi mahdotonta tai pelko lapsen terveydestä estäisi haaveet. Jokainen perustaa perheensä silloin, kun aika on itselle oikea.

  Lähteet The guardianterve.fi

  -Poikien äidit -toimitus-

   

  Vastaa