• You are currently viewing Tiesitkö, että syömishäiriö voi kehittyä myös pojalle?

  Tiesitkö, että syömishäiriö voi kehittyä myös pojalle?

  Mikä laukaisee syömishäiriön? Syömishäiriö voi johtua useista eri tekijöistä. Taustalla saattaa olla itsetunto-ongelmia, ympäristötekijöitä, traumoja tai persoonallisia tekijöitä. Myös perimällä voi olla merkitystä. Syömishäiriöön sairastuneen koko elämä pyörii ravinnon ympärillä ja sosiaaliset suhteet kärsivät.

  syömishäiriö

   

  Eri syömishäiriöt

  Syömishäiriöihin liittyy yleensä syömisen kontrollointi tai sairaalloinen ahmiminen, mutta myös tiettyjen ruoka-aineiden välttely sekä pakonomainen liikunta.

  Anoreksia

  Anoreksia on laihuushäiriö. Anoreksiasta kärsivällä on lihomisen pelko, jonka vuoksi hän säännöstelee ruoka-annoksiaan tai välttelee syömistä kokonaan. Myös suppea ruokavalio on tyypillinen anoreksiasta kärsivällä ja hän on erittäin tietoinen eri ruoka-aineiden kalorimääristä. Hän pyrkii tiettyyn painoon, joka on sairaalloinen. Anoreksiasta kärsivän minäkuva on vääristynyt ja hän näkee itsensä suurempana kuin onkaan. Anoreksia voi olla joko rajoittava tai ahmimis-tyhjentäytymis -tyyppinen.

  Bulimia

  Bulimia on ahmimishäiriö, jossa esiintyy voimakasta halua syödä ja ahmia, mutta myös pelko lihomisesta, jolloin henkilö ensin ahmii ja pyrkii sitten pääsemään eroon ahmimastaan ruoasta oksentamalla tai käyttämällä ulostuslääkkeitä.

  BED

  BED eli ahmintahäiriö aiheuttaa ylenpalttista ahmintaa, mutta toisin kuin bulimiassa, ahmitusta ruoasta ei yritetä päästä eroon. Ahminta aiheuttaa luonnollisesti tällöin painonnousua ja pitkässä juoksussa reilua ylipainoa.

  Muut syömishäiriöt

  Ortoreksia, ARFID ja ruokariippuvuus ovat myös syömishäiriöitä. Ortoreksiasta kärsivä henkilö syö pakonomaisesti mahdollisimman terveellisesti. Tämä aiheuttaa sen, että ruokavaliosta voi jäädä pois kokonainen ruokaryhmä, kuten esimerkiksi rasvat. Ortoreksia voi näin aiheuttaa anoreksiaa.

  ARFID on välttävä tai rajoittava syömisoireilu, joka saattaa jo ilmetä varhaislapsuudessa valikoivana syömisenä, jopa pelkona  erilaisia ruokia kohtaan. Ruoan maku ja koostumus saattaa aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia.

  Ruokariippuvuuteen liittyy hyvänolontunne. Ruoasta haetaan lohtua, jolloin se riistäytyy helposti ahmimiseksi, jota tehdään salaa muilta.

  Lue myös: Miten tuen poikani itsetunnon kehitystä? -10 vinkkiä

  Syömishäiriö voi kehittyä myös pojalle

  Vaikka yleisesti luullaan, että syömishäiriöt koskevat pääasiassa tyttöjä ja naisia, voi syömishäiriöitä esiintyä myös pojilla ja miehillä. Harmillisesti poikien syömishäiriöt jäävät usein tunnistamatta tai tunnistaminen on vaikeampaa. Tutkimuksilla on osoitettu, että epätyypillisiä syömishäiriöitä esiintyy pojilla ja miehillä lähes yhtä paljon kuin tytöillä ja naisilla.

  Pojat ja miehet kokevat erilaisia ulkonäköpaineita, koskien lähinnä miehisyyttä ja lihaksikkuutta. Syömishäiriöt liittyvät heillä siis vahvasti ruumiinkuvan häiriöihin. Usein ylipaino aiheuttaa jatkuvan laihduttamisen painetta ja pelkoa syömisen hallinnan menettämisestä. Kutsuntaikäisille pojille tehdyn syömishäiriöistä tehdyn MOPO-tutkimuksen mukaan syömishäiriöitä esiintyi joka neljännellä tutkimukseen osallistuneista ylipainoisista pojista. Tutkimuksen mukaan syömishäiriöitä esiintyy kaikenkokoisilla, ei vain ylipainoisilla.

  Miten tunnistaa syömishäiriön?

  Syömishäiriön tunnistaminen voi olla hyvin vaikeaa. Häiriö kehittyy yleensä hitaasti, joten vaikka perhe olisi kuinka läheinen, voi syömishäiriö tulla todellisena yllätyksenä läheisille. Syömishäiriö pyritään salaamaan muilta. Jossain tapauksissa jopa sairastunut itse ei tunnista syömishäiriötään.

  Joitakin merkkejä voi olla näkyvissä, jos epäilee lapsellaan syömishäiriötä. Näitä merkkejä ovat esimerkiksi:

  -epänormaalit ruokailutottumukset tai muutokset annoskoossa. Ruokaa kuluu epänormaalin paljon, ruokakaapit tyhjentyvät hetkessä, ruoka-annokset hyvin pieniä tai syödään vain terveellisiä vaihtoehtoja ja kieltäydytään kaikesta epäterveellisestä.

  -ruokailurutiineissa on omituisia piirteitä, kuten ruokien lautaselle asettelu ja ruokailuvälineiden kontrollointi (aina tietyt välineet) tai ruoan valmistus tietyllä tapaa.

  -välttelee syömistä muiden kanssa

  -painon jojoilu, runsas painonnousu tai -lasku

  -runsas lisääntynyt liikkuminen

  -roskat ja ruokakääreet lapsen huoneessa

  -päivärutiinien muutos

  Syömishäiriön hoito

  Tulee muistaa, että syömishäiriöiden taustalla on psyykkisiä ongelmia. Mitä aiemmin hoito aloitetaan, sen parempiin tuloksiin päästään. Syömishäiriöitä hoidetaan yleensä avohoitona. Tavoitteena on psyykkisen häiriön hoitaminen terapian avulla. Joskus hoitona käytetään myös lääkitystä ahmimis- ja ahmintahäiriöissä.

  Lähteet:terveyskirjasto.fi, syömishäiriöliitto

  -Poikien äidit -toimitus-

  Vastaa