• You are currently viewing Lapseni lyö, repii ja puree -mitä tehdä?
  Photo: Bernard Hermant

  Lapseni lyö, repii ja puree -mitä tehdä?

  Poikani on todella impulsiivinen, räjähdysherkkä ja satuttaa muita, myös minua. Lapseni puree, lyö, repii hiuksista ja paljon muuta. Haluaisin kysellä muilta äideiltä hieman oman poikani käytöksestä, sillä huoli pojasta on suuri.

  Poikani täyttää pian 5-vuotta ja viime kesänä alkoi nämä oudot pojan oirehtimiset ja hankaluudet kotona sekä päiväkodissa. Alkuvuodesta oli muutama kuukausi päiväkodissa rauhallisempaa, mutta nyt on viikon sisään tullut taas kaksi kertaa soittoa päiväkodista kun on lyönyt ja ollut tappelussa toisen pojan kanssa. Nämä molemmat olivat siis eri lapsia.

  Tilanteisiin jossa hän satuttaa muita, puututaan kyllä ja on kerrottu miksi näin ei saa tehdä. Myös hyvistä jutuista kehutaan ja kannustetaan. Paljon olen aina poikaani halaillut ja suukotellut, ja hänkin on myös joskus ylitsevuotavaisen hellä, mutta sitten hänessä tämä toinen ääripää mikä on kuin toinen poika.

  Lue myös: Lopettakaa maskittoman lapseni tuijottaminen kaupassa

  lapsi puree
  photo:Marisa Howenstine

  Muutosten vuosi 2020

  Viimeisen 1,5 vuoden sisään on mahtunut paljon muutoksia pojan elämässä. Erosimme pojan isän kanssa vuonna 2020 ja samana vuonna myöhemmin muutettiin pojan kanssa toiselle paikkakunnalle uuden puolisoni kanssa. Meillä on uuden puolisoni neljä lasta joka toinen viikko ja poikani on myös joka toinen viikko isällään toisella paikkakunnalla. Poikani oli siis ainokainen ennen näitä uusioperhe systeemejä, poikani isällä on myös uusi kumppani ja lapsi, ketkä asuvat isän luona.

  Lue myös: Poikani sai raivokohtauksia, tämä auttoi

  Olen viime kesästä asti yrittänyt saada apua pojan tilanteeseen, sitä saamatta. Nyt onneksi päiväkoti laittoi ohjauspyynnön perheneuvolaan, ja toivon että saataisiin apua sitä kautta nopeasti.

  Lähinnä haluaisin tietää ja kysyä onko kellään muun pojalla ollut tälläistä reagointia muutoksiin vai voisiko pojalla olla kenties joku diagnoosi taustalla? Minulla on iso huoli ja surullinen olo pojan oireista. Toki on myös oma jaksaminen koetuksella, koska ne päivät kun ollaan koko uusioperhe kokoonpanolla on todella rankkoja. Tappelua on silloin paljon, poikani esimerkiksi ärsyttää tahallaan miehen lapsia.

  Onko sinulla jotain sanottavaa tai kerrottavaa? Lähetä ajatuksesi Poikien Äideille jonna@poikienaidit.fi tai sarianna@poikienaidit.fi ja julkaisemme tekstisi nimettömänä. Keskustelua aiheesta käydään Facebookissa ja/tai kirjoituksen kommenttikentässä. 

  Kommentit

  1. Niina

   Toivottavasti pääsette perheneuvolaan nopeasti. Ole tiukkana huolesi kanssa ja ole yhteydessä perheneuvolaan herkästi aina, kun huolta herää. Apua en muuten osaa antaa, mutta vertaistukea sitäkin enemmän.

   Itselläni samanlainen poika, joka alkoi oireilla 3-vuotiaana. Nyt jo 11 ja vasta nyt ollaan päästy psykologin arvioon ja tutkimuksiin. Aiemmin toimintaterapiasta oli iso hyöty, kun tutkimuksissa todettiin tuntoaistin yliherkkyyttä.

   Eniten näitä haasteita aiheuttaa elämänmuutokset (muutot, pk vaihdot, ryhmän vaihdot ym), rasitus ja stressi, ylipäätään kaikki kuormitus arjessa. Ennen lomia usein reagoi. Nauttii aikuisten seurasta, mutta ei osaa tulkita ikäistensä ilmeitä, eleitä, sanomisia. Kokee erittäin herkästi kiusaamista. Äärimmäisen kiltti ja hellä ollut aina elämän ollessa rauhallisempaa. Risperidon-lääke saatiin impulssien hallintaan. Siitä on ollut iso apu meille.

   Toivon sinulle paljon voimia ja matkalle osaavia ammattilaisia!

  2. TT

   Hei, meillä oli pojalla samanlaista oireilua ja varmaankin juuri samantyyppisistä syistä, muutoksia oli vaan liikaa lyhyelle ajalle. Pojalla on diagnosoitu myös ADHD. Oireilu rauhoittui, kun saimme tukea pojalle. Perhetyö oli konkreettinen apu arjessa.

  3. Jaana K

   Toki on todella suuria muutoksia teillä elämässä, varmasti niihinkin reagoi. Toivottavasti ottavat teidän perheneuvolaan asiakkaaksi että saatte apua!

   Joskus lapset reagoi myös esimerkiksi fyysiseen kipuun haastavalla ja aggressiivisella käytöksellä. Esimerkiksi meillä poika reagoi refluksin aiheuttamaan kipuun ja hankalaan oloon haastavalla käytöksellä ja aggressiivisuudella, puri, potki, heitteli, repi, nipisti jne.

   Kommentistani ei taida apua olla, mutta voin sanoa että on eräänkin itkut itketty tässä kodissa juurikin lapsen hankalan käytöksen vuoksi. Meillä onneksi syy selvisi, ja kun sitä alettiin hoitaa, helpotti. Toki vieläkin välillä saa vääntää enemmän kuin tarpeeksi meidän tulipään kanssa, vaan enää ei ole itse siihen ihan uupunut.

   Jaksamista sinne kovasti!

  Vastaa