• You are currently viewing Hölmö tyttö vai älykäs omalla tavallani?

  Hölmö tyttö vai älykäs omalla tavallani?

  Oletko mielestäsi älykäs? Todennäköisesti pidät itseäsi älykkäämpänä kuin keskivertoihminen. Se on hyvin normaalia, sillä 65% ihmisistä pitää itseään älykkäämpänä kuin keskiverto. (PMC, 2018). Tämä siis tarkoittaa sitä, että suuri osa niistä jotka pitää itseään älykkäämpänä kuin keskivertoihminen, ei sitä ole.

  Miten älykkyys mitataan?

  Se on vaikeaa, koska moni mittaa älykkyyttä niillä mittareilla, mitkä on itsellään vahvoja. Jos on esimerkiksi matemaattisesti taitava, niin kokee matemaattisen osaamisen älykkääksi, jos on älykäs sosiaalisilta taidoiltaan, niin saattaa pitää niitä piirteitä merkittävänä älykkyyden mittarina. Yhdelle taas älykkyys on vain ja ainoastaan ÄO-testeillä mitattavaa älykkyyttä, joka mittaa oppimiskykyä ja ongelmanratkaisutaitoa.

  Harva kuitekaan tajuaa, että älykkyyden mittauksessa pitäisi ottaa huomioon monet eri älykkyyden muodot? Se tosin tekee älykkyyden mittaamisesta lähes mahdotonta.

  Älykkyyden määritteleminen onkin myös filosofinen pulma; älykkyyttä ovat ne asiat, joiden yhdessä sovimme olevan älykkyyttä. (Mensa Finland)

  Hölmö tyttö ja laiska nuori

  Minä olin se ”hölmö tyttö” lapsena, joka puhui ennen kun ajatteli ja opiskeli todella laiskasti. Olin se tyttö jolle oli helppo nauraa ”etkö sä oikeesti tiedä tota?”. Jep, se oli roolini, eikä se rehellisyyden nimissä minua edes haitannut. Minä nautin hetkessä elämisestä, niistä jutuista mitkä minua kiinnosti juuri silloin, enkä kertakaikkiaan jaksanut miettiä sitä, miltä vaikutan muista tai mitä muut minusta ajattelee. Tavallaan aika siistiä!

  Nuorena kompastuin sitten omaan hölmöyteeni, kun opiskelu alkoi vihdoin kiinnostamaan ja kaikki piti aloittaa alusta. Edelleenkin paikkailen sitä tietovajetta mitä minulle on syntynyt peruskoulun opintojen aikana.

  Hölmön roolista en kaikkien ihmisten silmissä pääse ikinä eroon, mutta toisaalta samaan aikaan tiedän, että olen ollut kaiken aikaa älykäs monella muulla osa-alueella. Paljon älykkäämpi kuin se, joka on pitänyt minua koko ajan vähän hölmönä.

  Älykkyyden arviointi

  Joskus olen kuullut jonkun sanovan älykkääksi ihmistä, joka ei omasta mielestäni sitä ole ollut. Itseni on vaikea pitää älykkäänä ihmistä, jolla ei ole esimerkiksi taitoja suuttuessa puhua asiallisesti muille, tai ihmistä joka ei tervehdi tuttujaan tai töksäyttelee jotain typerää ihmisille. Vaikka tämä ihminen olisi työelämässä kuinka menestynyt tai osaisi kaikki maailman kirjat ulkoa, niin silti. Minun silmissäni hän ei ole älykäs.

  Näin me arvioimme älykkyyttä jokainen omalla tavallamme.

  Virhe onkin siinä, että jos alkaa arvioimaan ihmisten älykkyyttä pelkästään yhden osa-alueen kautta, esim työpaikkojen tai koulumenestyksen mukaan, niin menee aivan metsään. Jos tuudittautuu siihen ajatukseen, että –olen älykäs, koska olen saavuttanut tämän työpaikan-, tai –olen älykäs koska kuulun mensaan ja osaan sivustysanoja-, niin silloin ei ehkä tajua kehittää niitä älykkyyden osa-alueita, joissa olisi paljon petrattavaa.

  Olen aikuisena oppinut arvostamaan erilaisia älykkyyden muotoja. Olen tajunnut, että melkein kuka vaan voi halutessaan oppia ja lukea itsensä ihan miksi haluaa. Ihan samanlailla kuin minä voin petrata älykkyyttäni lukemalla ja opiskelemalla, voi joku toinen harjoittaa sosiaalisen älykkyyden ja tunneälyn taitojaan.

  Lue myös: Aikuisena opiskelemaan

  Olen sosiaalisesti älykäs ja tunneälykäs

  Koen olevani tunneälykäs. Pysytyn hallitsemaan tunteitani, enkä esimerkiksi räyhää muille, vaikka he minua kuinka ärsyttäisivät. Olen sinut nahoissani, eikä minun tarvitse tehdä kehenkään vaikutusta. Pystyn, haluan ja uskallan sanoa suoraan, mitä ajattelen ja tunnen. Tunneälykkäänä ihmisenä otan vastuun omasta elämästäni. (Lisää tunneälykkyydestä: Askel terveyteen)

  Olen myös mielestäni sosiaalisesti älykäs. Tunnistan ihmisten mielentilat herkästi, pystyn käyttäytymään sosiaalisen tilanteen mukaisesti, kuuntelen muita ja en nosta omaa tekemistäni tai osaamistani jalustalle. (Lisää sosiaalisesta älykkyydestä: Terveyskirjasto)

  Lisäksi olen mielestäni kekseliäs ja luova, mikä kaiketi on jonkinalaista älykkyyttä myös.

  ÄO-testissä en ole ikinä käynyt, en tiedä miten siinä pärjäisin? Mutta ehkä toteutan senkin vielä joskus.

  Uskon, että ei ole olemassa vain älykkäitä tai vain tyhmiä ihmisiä, on vain olemassa eri osa-alueissa älykkäitä ihmisiä. Ja onneksi me jokainen voimme petrata suurinta osaa niistä älykkyyden osa-alueista, joissa emme niin loista!

  Vastaa