• Kevätaurinko polttaa- muista suojautua

    Kevät etenee, ilmat lämpiävät ja aurinko paistaa. Päivä päivältä ollaan lähempänä kevättä- ja kesää! Kevätaurinko polttaa myös ihoa, vaikka sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi, onhan ulkona vielä lunta ja pakkastakin. Lumi kuitenkin heijastaa UV-säteilyn moninkertaisesti, eikä talven jälkeen iho ei ole tottunut auringon paisteeseen.

    kevätaurinko

    Talven jälkeen iho herkimmillään

    Talven jälkeen iho on ohentunut, ja sen sarveiskerros heikoimmillaan. Iho ei ole tottunut suureen määrään valoa, eikä auringonpaisteeseen, ja siksi palaakin helposti. Myös talvella pidemmille hiihtolenkeille on syytä laittaa aurinkorasvaa, varsinkin auringon paistaessa. Lumi heijastaa UV-säteilyä vaikka aurinko olisikin pilvessä. Iho on hyvä suojata vaatteilla, ja esimerkiksi kasvoille laittaa auringolta suojaavaa voidetta.

    Keväthangilla on syytä käyttää aurinkolaseja, sillä ihon tapaan myös silmät ovat herkillä ja ovat hyvä suojata. Hohtavilla hangilla niin kutsuttu “lumisokeus” voi yllättää, ja silmät reagoivat suureen valomäärään sekä UV-säteilyyn, josta voi seurata sarveiskalvon tulehdus. Tulehdus on väliaikainen eikä siitä jää pysyvää haittaa. Sen oireita ovat valonarkuus, punoitus sekä kyyneleritys.

    kevätaurinko

    Lapsen iho tarvitsee erityishuomiota

    Lapsilla iho on vielä herkempi kuin aikuisilla, joten heidän ihon suojaukseen tulee kiinnittää huomiota. Jos lapsen iho palaa toistuvasti, herkistää se myöhemmällä iällä ihosyövälle. Suomessa päiväkoti-ikäisten lasten iho palaa herkimmin huhtikuussa, kun kevätaurinko lämmittää ja päällysvaatteita heitetään sivuun, eikä iholle huolehdita muuta suojausta.

    Kaikista pienimmille lapsille ei voi aurinkorasvaa käyttää, jolloin ihon suojaamisesta täytyy huolehtia suojaavilla vaatteilla, hatuilla sekä aurinkolaseilla. Pienet lapset on myös hyvä pitää pois suorasta auringonpaisteesta, myös kevättalvella.

     

    Lähde: Apteekki.fi

    -Poikien äidit toimitus-

     

    Vastaa