• Vaikuttaako kellojen siirto lapsen uniin?

  Tällä viikolla koittaa jälleen kellojen siirto. Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina kello 3 yöllä, jolloin kelloja siirretään tunti eteenpäin, ja päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina kello 4, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin. Uuteen aikaan siirtyminen saattaa näkyä muutaman päivän- tai viikon ihmisestä riippuen. Osa ei eroa huomaa ollenkaan. Kuinka kellojen siirto vaikuttaa lapsen uniin, ja voiko siihen jotenkin valmistautua?

  kellojen siirto

  Aikaista pikkuhiljaa päivärytmiä

  Lapset ovat hyvin yksilöllisiä, ja tästä riippuen osa tarvitsee hieman valmistelua kellojen siirtoa varten, osaan se ei vaikuta mitenkään. Jotkut lapset ovat hyvin tarkkoja samasta päivärytmistä, jolloin tunnin heitto päivään tekee jo paljon. Voit alkaa valmistautumisen kellojen siirtoon aikaistamalla pikkuhiljaa päivärytmiä, esimerkiksi vartin kerrallaan. Lounas 15 minuuttia aikaisemmin, päiväunille 15 minuuttia aikaisemmin, yöunille myös 15 minuuttia aikaisemmin. Pidä samat päivä- ja iltarutiinit lapsella jotka teillä on ollut joka ilta.

  Osa lapsista ei ole moksiskaan kellojen siirroista, ja siirtyy itsestään automaattisesti pikkuhiljaa kesäaikaan. Osalle myös toimii se, että on ns. ”talviajassa” pidempään, ja meneekin tunnin myöhemmin nukkumaan, ja herää tunnin myöhemmin. Kaikille tämä ei ole mahdollista työ- ja päiväkotirytmien vuoksi.

  Valoisiin iltoihin- öihin ja aamuihin on myös hyvä varautua. Lapsi saattaa alkaa heräillä jo aamuyöstä valon takia, ja luulee olevan aamu. Myös kesän lähentyessä illalla nukahtaminen saattaa tulla hankalammaksi, kun aurinko paistaa myöhäiseen iltaan asti.

  Usein kesä- ja talviaikaan siirtyminen sujuu jouhevasti, välillä lapsella kestää muutama päivä tottua uuteen rytmiin. Asiasta ei kannata kuitenkaan stressiä ottaa, varmasti unet lutviutuvat taas parhain päin!

  -Poikien äidit toimitus-

  Vastaa