• You are currently viewing Testosteronin vaikutus teinipoikaan

  Testosteronin vaikutus teinipoikaan

  Millainen on testosteronin vaikutus teinipoikaan?

  Kolmen kuukauden ikäisen poikasikiön testosteroniarvot ovat lähes aikuisen miehen tasoa. Sen jälkeen kivekset vaipuvat ”hiljaiseloon” ja heräävät uudelleen murrosiässä. Vaihe ennen murrosikää on siitä jännä, että pojilla on testosteronia yhtä vähän kuin tytöillä. Murrosiässä miesten testosteronin eritys kasvaakin sitten reilusti.

  Mitä se käytännössä tarkoittaa?

  Miehisten ulkonäköpiirteiden (parta, äänen madaltuminen, lihasten kasvu ja sukupuolielimien muuttuminen) lisäksi testosteroni aiheuttaa muitakin muutoksia murrosikäisessä pojassa ja nämä seikat on hyvä meidän äitien tiedostaa.

  Mitä testosteroni tekee?

  Kun poika tulee murrosikään ja testosteronin tuotanto kiihtyy niin se vaikuttaa hyvin moneen asiaan. Sukupuoliviettiin, luu- ja lihasmassaan, rasvan varastoitumiseen ja punasolujen tuotantoon. Testosteronitasot vaikuttavat myös pojan mielialaan.

  Esimerkiksi aggressiivisuus on yksi mieshormonin perustehtävistä, tämä on ollut miesten selviytymisen kannalta aikanaan hyvin tärkeä ominaisuus. Nyt kun biologiset yksityiskohdat eivät enää säätele yhtä tiukasti meitä ihmisiä, ei kaikki nämä perustehtävät enää ole pakollisia tai tarpeellisia.

  Murrosiässä kun testosteronin tuotanto kuitenkin kasvaa ja pojan mieli myllertää, niin ei ole ollenkaan yllättävää jos näitä alkukantaisia piirteitä voi yllättäen nousta esiin. Myös aikaisemmin hyvinkin kiltti ja rauhallinen poika voi osoittaa outoja ja uusia piirteitä.

  Tästä ei tule huolestua. Tilanne todennäköisesti tasoittuu taas myöhemmin.

  murrosikä poika

  Kaikilla murrosikäisillä lapsilla mieli kypsyy kehoa hitaammin. Pojilla murrosiän fyysinen kehitys vie noin kolme vuotta ja psyykkinen kehitys kuusi vuotta, eli puolet enemmän. Poika voi käyttäytyä murrosiässä hyvinkin lapsellisesti muuttuvan kehon ja mielen tasapainon mylläkässä.

  Poika kasvaa ja kehittyy fyysisesti yleensä tyttöä lyhyemmässä ajassa, joten poika joutuu sopeutumaan tyttöä rajumpiin muutoksiin. Tästä syystä poika saattaa oireilla tyttöä näkyvämmin ja erityisesti lapsenomaista taantumaa näyttäytyy pojilla useammin kuin tytöillä, mikä kertoo pojan epävarmuudesta ja pelokkuudesta.

  Pojilla ilmaantuva lapsenomainen käytös voi ajaa pojan uhoamaan, puhumaan rivoja, käyttäytymään röyhkeästi, kiroilemaan, piereskelemään, röyhtäilemään, kiukuttelemaan, käyttäytymään agressiivisesti ym.

  Onko testosteroni ainoa syy nuoren muuttuneeseen käytökseen?

  Joidenkin tutkimusten mukaan teinin käytökseen vaikuttaisi kuitenkin hormooneja enemmän aivot. Tutkijat ovat saaneet magneettikuvauksissa selville, että aivojen kehitys jatkuu jopa kaksikymppiseksi asti.

  Tämä tarkoittaisi sitä, että aivoissa tapahtuvat muutokset olisivat pääsyy murrosikäisen muuttuneeseen käytökseen. Vaikutus näkyy erityisesti motivaatiossa ja tunteellisuudessa, seurauksena on murrosikäisen mielialavaihtelut, ristiriidat auktoriteettien kanssa ja riskinotto.

  Lähteet: MLL, Tiede

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa