• Uskonnontunnin ja elämänkatsomustiedon erot

    Suomessa opetetaan kouluissa lapsille elämänkatsomustiedon lisäksi noin kymmentä eri uskontoa. Mutta mitkä ovat uskonnontunnin ja elämänkatsomustiedon erot?

    Jos lapsi kuuluu johonkin uskontokuntaan on hänen käytävä kouluissa uskonnontunnilla. Pienten koulujen oppilaat voivat anoa pääsyä elämänkatsomustiedon opetukseen, jos heidän omaa uskontoaan ei opeteta koulussa.

    Jos lapsi ei kuulu mihinkään uskontokuntaan hän käy elämänkatsomustiedon oppitunneilla. Uskontokuntaan kuulumaton lapsi voi kuitenkin anoa paikkaa uskonnontunnille (tällöin tunti on enemmistön uskonto).

    uskonnontunnit vai elämänkatsomustieto

    Miten uskonnontunti ja elämänkatsomustieto eroavat toisistaan?

    Elämänkatsomustiedossa kasvatusopillinen lähtökohta on oppilas ja hänen suhteensa ympäröivään maailmaan. Uskonnossa taas kasvatusopillinen lähtökohta on uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys.

    Elämänkatsomustieto ei liity yhteen instituutioon, vaan se pyrkii katsomaan asiaa oppilaan näkökulmasta käyttäen hyväksi erilaisia oppilaan iän huomioivia näkökulmia. Uskonto on nykyisin kouluaine muiden joukossa. Uskonnontunneilla saa tietoa uskonnoista samalla tavoin kuin biologiantunneilla luonnosta.

    Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelman keskeisintä sisältöä ovat ihmissuhteet, etiikka ja moraalinen kasvu.  Uskonnontunnit tavoittelevat ihmisten keskinäisen ymmärryksen ja vuorovaikutuksen edistämistä.

    Elämänkatsomustiedossa käsitellään esimerkiksi demokratiakäsityksiä, vähemmistökulttuureja, maailmanuskontoja ja ihmisoikeuksia. Uskonnontunneilla opiskellaan erilaisten kulttuurien ja uskontojen sekä uskonnollisten ilmiöiden ja traditioiden ymmärtämistä.

    Elämänkatsomustiedon tunneilla opiskelijat saattavat tutustuvat jonkin verran myös eri uskontoihin ja uskonnollisiin paikkoihin. Uskonnontunneilla käydään edellämainittujen lisäksi läpi myös Raamatun kertomuksia. (evlut.)

    Kumpi on omalle lapselle sopivampi vaihtoehto?

    Moni vanhempi miettii, mikä olisi omalle lapselle paras vaihtoehto opiskeltavaksi kouluun, uskontotunti vai elämänkatsomustieto.

    Uskontokuntaan kuulumatonkin perhe voi päätyä  siihen, että lapsi menee uskonnontunneille opiskelemaan ja näin usein käykin. Suurin osa suomenkielisten peruskoulujen lapsista opiskelee evankekisluterilaisen uskonnon opetuksessa.

    Lähteet: Kotimaa.fi, Et-opetus.fi, Kirkko ja kaupuki, Opetushallitus

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa