• You are currently viewing Ruokapreppaus yhdessä perheen kanssa -3 askelta

    Ruokapreppaus yhdessä perheen kanssa -3 askelta

    Sanooko sana ruokapreppaus sinulle mitään? Se tarkoittaa tulevien päivien ruokien suunnitelua, valmistamista ja annosten tekemistä etukäteen. Ruokapreppaus toimii hyvin tilanteessa missä arki on kiireinen ja sen vuoksi tulee syötyä paljon valmisruokaa tai pikaruokaa. Ruokapreppaus voi toimia myös perheille joissa on isompia lapsia ja yhdessä syöminen on mahdotonta arjen harrastusten ja kiireiden vuoksi.

    Miten ruokapreppaus toimii?

    Ruokapreppauksessa esimerkiksi kuoritaan ja paloitellaan vihannekset etukäteen, valmistetaan riisit, pastat, perunat ja proteiinit valmiiksi sekä annostellaan ne astioihin/rasioihin valmiiksi. Tämä tekee arjesta sujuvampaa, mutta vaikuttaa myös siihen, että nälkäisenä ei tule tarvetta mielihaluille ja ylettömälle herkuttelulle. Syöminen on ruokapreppauksen avulla helpompi pitää säännöllisenä.

    pakastettuja vihanneksia

    Ruokapreppauksen 3 ensimmäistä askelta

    1. Suunnittele hyvin

    Älä tee ruokia ilman järkevää suunnitelmaa. Tuskin kukaan teistä jaksaa syödä samaa ruokaa koko viikon, joten miettikää mitkä raaka-aineet teille maistuvat parhaiten ja kuinka usein jaksatte syödä niitä. Suunnitelkaa miten saatte pidettyä ruokavalion monipuolisena ja kiinnostavana. Huomioikaa kasvavan lapsen energiantarve suunnitellessanne annoksia, lapsille on hyvä olla enemmänkin ruokaa tarjolla jos nälkä yllättää kesken touhujen, mutta aikuiset voivat suunnitella annoskoot jo valmiiksi itselleen tarkasti.

    Pidä huolta siitä, että säilytysrasiat joita käytät, ovat turvallisia ja kestävät kuumennuksen mikrossa sekä pesun tiskikoneessa. Muovi voi päästää ruokaan erilaisia kemikaaleja, erityisesti kuumennettaessa, joten suosi lasia tai muita kemikaalivapaita astioita. Smoothieainekset, vihannes- ja hedelmäpalat sekä puuroannokset voit kätevästi pakata vaikkapa pakastepusseihin. Jos haluat tehdä eväitä esimerkiksi töihin tai kouluun, suunnittele niiden säilyvyys ja kuljetus sopivissa astioissa.

    2. Valmista ruoka yhdessä ja rauhassa

    Varaa ruuan valmistamiseen mukava rauhallinen hetki. Tehkää ruokaa yhdessä vaikka aina sunnuntaisin. Varatkaa valmistamiseen kunnolla aikaa. Ottakaa säilytysrasiat esiin, kypsentäkää proteiininlähteet ja maustakaa ne. Pilkkokaa kasvikset, salaatit ja välipalat valmiiksi. Annostelkaa ruuat rasioihin niin, että yhdessä rasiassa on aina yksi ruoka.

    Tutustu eri raaka-aineiden säilyvyysaikoihin. Pakastaminen lisää käyttöikää, mutta jos haluat säilyttää ruokaa jääkaapissa, huomioi jokaisen raaka-aineen säilyvyysajat. Kalaa ei voi säilyttää jääkaapissa, kuin muutaman päivän. Liha, tofu ja soija säilyvät paremmin. Vesipitoisten kasvisten lisääminen muuhun ruokaan kannattaa tehdä juuri ennen ruuan nauttimista, jotta ruoka ei vety. Mukaan pakattavat eväät ja välipalat on huomioitava myös säilyvyytensä puolesta sopiviksi. Esimerkiksi maitotuotteita ei voi säilöä lämpimässä.

    3. Annoskoot sopivaksi

    Mieti annoskoot jokaiselle sopivaksi. Käykää ostoksilla ja valmistakaa ruoka kylläisenä, jotta annoskoot eivät paisu turhan isoiksi. Tehkää kuitenkin annoksista tarpeeksi isoja, jotta tulette niistä varmasti kylläisiksi. On tärkeää, että ruoka täyttää hyvin jolloin ette ruokailun jälkeen löydä taas itseänne keittiöstä kaappeja kaivelemasta.

    Lue myös: Imettävän äidin ruokavalio

    Ruokapreppaus on tapa hallita arjen kiireitä

    Ruokapreppauksen voi olla kiva tapa auttaa perhettäsi arjen kiireissä ja mahdollistaa ruokailunne terveellisyys. Ruokapreppauksen ei tule aiheuttaa kenellekään stressiä tai paineita ruokailun onnistumisesta. Jos huomaatte stressaantuvanne ruuan valmistamisesta etukäteen, ei ruokapreppaus ole todennäköisesti silloin teidän juttunne.

    Tärkeintä on, että ruuan valmistus ja ruokailu pysyvät miellyttävänä tapahtumana, ja että voitte perheenä kokonaisvaltaisesti hyvin.

    Muistakaa myös syödä yhdessä pöydän ääressä aina kun se on mahdollista. Jos arjen kiireet estävät sen arkena, niin muistakaa yhdessä ruokailut edes viikonloppuisin ja vaikka iltaisin.

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa