• You are currently viewing Ahdistunut uusi sukupolvi -missä mentiin vikaan?
    Ahdistunut lapsi

    Ahdistunut uusi sukupolvi -missä mentiin vikaan?

    Yhdysvaltalainen sosiaalipsykologi Jonathan Haidt herättelee vanhempia miettimään mihin suuntaan lasten kasvatus on pikkuhiljaa mennyt. Haidtin mukaan leikkien väheneminen ja älypuhelimen käyttö on kasvattanut lasten mielenterveysongelmia ja näin on syntynyt ahdistunut uusi sukupolvi.

    Haidt on kirjoittanut aiheesta kirjan: “The Anxious Generation: How the Great Rewiring of Childhood is Causing an Epidemic of Mental Illness”. Vapaasti suomennettuna: “Ahdistunut sukupolvi: Kuinka lapsuuden suuri uudelleenjohdotus aiheuttaa mielenterveyden epidemian”

    Vanhemmat ylisuojelevat lapsiaan maailmalta, mutta alisuojelevat virtuaalimaailmalta

    Jonathan Haidtin mukaan ahdistunut sukupolvi on syntynyt kahden syyn vuoksi.

    1.Leikkipohjainen lapsuus on rappeutunut

    Rappeutuminen alkoi 1980-luvulla ja kiihtyi 90-luvulla. Totuus on kuitenkin se, että kaikki nisäkkäät tarvitsevat vapaata leikkimistä, jotta aivot saadaan leikin kautta ohjattua lapsuudesta aikuisuuteen. Lapsia päästettiin pikkuhiljaa vähemmän ja vähemmän vapaasti ulos leikkimään, ulkopuolisen vaaran pelon vuoksi. Tämä on siinä mielessä erikoista, että todellisuudessa maailma on muuttunut koko ajan turvallisemmaksi. Lapsilla pitäisi olla mahdollisuus tutkia, testata ja laajentaa rajojaan, rakentaa läheisiä ystävyyssuhteita yhteisten seikkailujen kautta ja oppia, arvioimaan riskejä itse.

    2. Puhelinpohjainen lapsuus on lisääntynyt

    Puhelinpohjainen lapsuus alkoi 2000-luvun lopulla ja kiihtyi 2010-luvun alussa. Juuri tässä välissä nuoret vaihtoivat läppäpuhelimensa älypuhelimiin, jotka olivat täynnä uuden nopean internetin ja rajattomien datasuunnitelmien tukemia sosiaalisen median alustoja. Vanhemmat eivät ihan ymmärrä mitä lasten älylaitteissa tapahtuu. vanhemmat eivät osaa suojella lapsiaan esimerkiksi someriippuvuudelta. Tästä syystä vanhemmat päätyvät ylisuojelemaan lapsia todellisessa maailmassa, kun taas alisuojelemaan heitä virtuaalimaailmassa.

    Mikä kääntäisi suunnan?

    Jonathan Haidt uskoo, että neljä muutosta kääntäisi lastemme tulevaisuuden paremmaksi.

    Älypuhelimet tulisi antaa lapsille vasta noin 15 vuotiaina, sosiaalinen media olisi saatavilla lapsille vasta 16 vuotiaana, kouluissa ei tulisi käyttää lainkaan älypuhelimia ja lapsille pitäisi antaa enemmän mahdollisuuksia vapaaseen leikkiin.

    Vaikka Haidtin pohdinnat liittyvätkin Yhdysvaltoihin, ei näiden toteuttaminen olisi välttämättä huono asia meillä Suomessakaan, sillä myös meillä on nuorten ahdistuneisuus lisääntynyt merkittävästi.

    Lääkärilehti kirjoittaa, että vuonna 2018 13–16-vuotiaista tytöistä 14,5 % koki selviä ja huomattavia psykososiaalisia hyvinvointivaikeuksia, vuonna 2023 määrä oli kaksinkertaistunut (28 %.) Myös pojilla kokemus vaikeuksista lisääntyi, mutta muutos oli vähäisempää kuin tytöillä.

    Sukupuoliero johtuu todennäköisesti siitä, että tytöt käyttävät kännykkää enemmän kuin pojat.

    Jonathan Haidt

     

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa