• Pojat on poikia- sanonta on kirosana

  Olen henkilökohtaisesti ymmärtänyt sanonnan ”Pojat on poikia” hyvin erilailla kuin suuri osa ihmisistä. Minulle ”Pojat on poikia” tarkoittaa mutaa vaatteissa, henkareista viritettyjä lelupyssyjä, taskut täynnä aarteita ja naarmuja otsassa. En ole sanontaa rehellisyyden nimissä ikinä lapsiini käyttänyt, eikä se edes kuvasta kaikkia omia poikiani. Olen itse lapsena ollut tuollainen kuvauksen kaltainen tyttö, joten en kuvittele piirteiden sopivan vain pojille. Jokatapauksessa näin olen tuon sanonnan ymmärtänyt ja minusta se on ollut sanontana hyvin harmiton. Aivan yhtä harmiton, kuin kutsua tytärtään ”Prinsessaksi”.

  Kuittaako ”pojat on poikia” -sanonta oikeasti huonon käytöksen?

  Nyt kuitenkin olen törmännyt jo useampaan kannanottoon siitä, että ”Pojat on poikia” – sanonta on kamala ja sen varjolla sallitaan pojille kaikenlainen pahanteko. Kirjoituksissa on sanottu, että huonosti käyttäytyvät pojat ja miehet nojaavat tuohon sanontaan. Koko sanonta on käännetty kovin negatiiviseksi ja on jopa häpeä mennä käyttämään moista sanontaa julkisesti. Kuten sanoin, en kyseistä sanontaa ole koskaan käyttänyt, enkä todennäköisesti tule koskaan käyttämäänkään. Minua ei kuitenkaan häiritse, jos joku toinen sitä harmittomasti käyttää. Eri asia sitten, jos pojat kuvataan aivottomina otuksina, jotka eivät mahda itselleen eikä käytökselleen mitään! Sellaisessa yhteydessä sanonnan käyttäminen on typerää.

  Lue myös: Jari Sinkkosen terveiset poikien äideille

  pojat on poikia

  Elämäni miehet

  Olen ehkä ollut sitten onnekas nainen, sillä omassa elämässäni eivät miehet ole kuitanneet käytöstään sanonnalla ”pojat on poikia”. Minut kasvattaaneet miehet, minun veljeni, sekä kaikki entiset seurustelukumppanini sekä nykyinen aviomieheni ovat, aivan kuten minäkin naisena, ottaneet vastuun omista tekemisistään. Mitään ei ole kuittailtu sanonnoilla tai muillakaan lieventävillä asianhaaroilla.

  Lue myös: Lauseet jotka äiti sanoo ennemmin tai myöhemmin

  Onkin vaikea ymmärtää kuka sanontaa käyttää verukkeena poikien huonolle käytökselle? En ole koskaan törmännyt sellaiseen tilanteeseen. Kerran eräs äiti käytti sanontaa kun pojat kiipesivät puuhun ja kerran toinen äiti kun poikansa tuli polvet housuista puhjenneena kotiin. Siinä kaikki! Missä ovat ne kaikki lukuisat ihmiset, jotka päivittäin kuittaavat tuolla sanonnalla poikien huonoa käytöstä?

  Oletteko te muut kuulleet tuota sanontaa käytettävän väärin tai toisella tapaa miten minä sen ymmärtäisin? Mitä olette sanonnasta mieltä? Mitä se teille tarkoittaa? 

  Kommentit

  1. Antsa

   Olen törmännyt ja koen sen erittäin negatiivisena. Eräässä lähellä olevassa perheessä pojalla on ilm jokin käytöshäiriö joka kuitataan pojat on poikia sanomalla. Sillä kuitataan pojan toisten lasten hakkaaminen, potkiminen sekä myöskin toisille tehty aineellinen vahinko. Pojat nyt vain ovat rajumpia ja pojat on poikia… tällä vanhemmat poistavat oman kasvatusvelvollisuuden ja naureskelevat päälle kun oma poika tekee tuhotöitä raivopäisenä kun pojat nyt vaan on poikia ????
   Itselläkin on useampi poika enkä ikinä käytä sanontaa, jokainen on yksilö oli sitten vilkkaampi tai rauhallisempi. Itsekin aiemmin ajattelin sanonnan olevan hyväntahtoinen toteamus, mutta nyt kun sitä lähellä käytetään negatiivisen käytöksen selittämiseen niin inhoan koko sanontaan…

   1. Jonna-Emilia

    Onkohan siinä sitten käynyt noin muillekin jotka sanonnan kokevat vahvasti negatiivisena? Sitä on käytetty väärässä tilanteessa ja kuitattu huonoa käytöstä. Minä en oikein osaa tuota sanontaa käyttää, ei ole koskaan ollut mitään tilannetta missä kokisin poikani erityisen pojiksi. Ehkä kun he painivat keskenään, niin se voisi olla sellainen erityisesti pojille tyypillinen juttu. En minä ainakaan siskojeni kanssa lapsena paininut, vaikka kovin vauhdikas tyttö olinkin.

  2. Paprika

   Miekin koen kyllä, että sanontaa käytetään usein väärin. Ei ole tasa-arvoista mielestäni, että tytöistä ei voi sanoa, kun tytöt tekevät jotakin riehakasta, että ”tytöt on tyttöjä”, vaan tytöiltä edellytetään käyttäytymistä, toisin kuin pojilta. Voi olla todella pieniäkin tällaisia tilanteita, mutta kyllä niitä esim. päivähoidossa on alvariinsa.

   1. Jonna-Emilia

    Ikävää kyllä jos niin tehdään. Ei ole kiva kenellekään.

  3. Tiina

   Mulle sanonta tarkoittaa myös positiivista. Juuri laitoin instaan videon, jossa 10kk ikäinen poikani työnsi leluautoa pitkin olohuonetta ja sanonta sopi tilanteeseen mielestäni paremmin kuin hyvin 🙂

   1. Jonna-Emilia

    Ja sen pitäisikin olla positiivinen. Ei poikana olemisessa ole mitään huonoa.

  Vastaa