• You are currently viewing Tiedätkö, kuinka paljon näissä lasten suosimissa herkuissa on sokeria?

  Tiedätkö, kuinka paljon näissä lasten suosimissa herkuissa on sokeria?

  Sokeri, se iänikuinen ongelma lapsien ruokavaliossa. Liiallisen sokerin haitat ovat tiedossa, mutta huomaammeko me vanhemmat, kuinka paljon lapsemme todellisuudessa saavat sokeria?

  Makea on ihmissuussa vastustamatonta. Siihen jää helposti koukkuun. Mitä enemmän sitä nauttii ruokavaliossa, sitä enemmän sitä tekee mieli. Varsinkin lapset ovat yleensä persoja makealle. Juhlapöydässä lasten suuhun usein ensimmäisenä eksyy kaikki makea tarjottava. Makeanhimo on kuitenkin yksilöllistä; toisen tekee sitä enemmän mieli kuin toisen.

  Kun lähestytään teini-ikää, sokerinhimo tuntuu kasvavan. Kodin kaapeista katoaa sokeriset herkut alta aika yksikön, vaikka ne kuinka olisivatkin piilossa. Lasten nenät ne kuitenkin haistavat, vaikka kääreitä ei olisi edes avattu.

  Lue myös: Lapsen ylipaino on hyvä saada kuriin hyvissä ajoin

  sokerin haitat

  Kuinka paljon sokeria on missäkin?

  Ihmisen tulisi saada suositusten mukaan korkeintaan 10 prosenttia lisättyä sokeria koko energian saannistaan. Esimerkiksi taaperon energiansaannista se tarkoittaa noin 25-30 grammaa. Mistä sitten tietää, miten paljon sokeria eri elintarvikkeet pitävät sisällään?

  Alla lista joistakin lasten lempituotteista:

  • maustettu jugurtti: 2 dl jugurtissa on sokeripaloja noin 15.
  • makeiset: pienessä 50 gramman karkkipussissa on sokeria 15 sokeripalaa. 400 gramman pussissa jopa 120 palaa.
  • limut: 1,5 litran limupullossa on noin 50 sokeripalaa, 2 dl noin 8 sokeripalaa.
  • murot: 100 grammassa muroja voi olla sokeria 10- 20 grammaa, riippuen muroista.
  • pillimehu: pillimehussa on jopa 20 grammaa sokeria eli 8 sokeripalaa
  • tuoremehu: lasillisessa tuoremehua on noin 20 grammaa sokeria.
  • ketsuppi: ketsupissa on sokeria melkoisesti, yhdessä ruokalusikallisessa jopa sokeripalan verran. Siksi se monesti maistuu lapsille.
  • jäätelöpallo: jäätelöpallossa on noin 5 sokeripalaa, litrassa n. 40.
  • rusinat: 100 grammassa rusinoita on sokeria jopa 24 sokeripalan verran.
  • smoothie marja-hedelmäjuoma: 100 grammassa on noin 4 sokeripalaa.
  • Marjat ja hedelmät sisältävät yllättävän paljon sokeria, mutta niiden käyttöä ei tarvitse niinkään säädellä, koska ne sisältävät paljon hyviä ravintoaineita

  Taaperon kohdalla suositeltu sokerin määrä täyttyy päivässä melko pian. Tätä ei tule ajatelleeksi, koska herkkuja ei välttämättä syödä päivittäin. Lisättyä sokeria on kuitenkin paljon muissakin elintarvikkeissa kuin makeisissa. Jo yksi lasillinen mehua saattaa täyttää taaperon sokerin saantimäärän päivässä.

  Lue myös: Ruokavaliosta helpotusta vilkkaille lapsille

  Sokerin haitat kuriin, maltti on valttia

  Jos lapsi on jo tottunut makeaan ruokavaliossaan, voi asiaa korjata pikkuhiljaa. Vanhempien velvollisuus on valvoa lasten ruokailutottumuksia. Kiireinen arki kuitenkin painaa päälle ja syyllistäminen ei auta ketään. Muutoksia voi kuitenkin tehdä pienin askelin. Välipaloista on helppo aloittaa, vaihtakaa sokeriset jugurtit oikeisiin hedelmiin ja marjoihin. Myös hedelmissä ja marjoissa on luonnostaan sokeria, mutta nämä ovat ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin lisättyä sokeria sisältävät välipalat.

  Kokeilkaa sokerisen jugurtin sijaan vähempisokerisia vaihtoehtoja tai ostakaa maustamattomia versioita, joiden mukaan lisäätte marjoja, hedelmiä ja vaikkapa loraus hunajaa. Itsetehty hillokin on parempi vaihtoehto, jos sitä lisää maustamattoman jugurtin päälle, koska siinä sokerin määrää voi helposti säädellä.

  Tämä vaatii jokaiselta malttia, jos on totuttu tiettyihin tuotteisiin. Jos vanhempi kuitenkin sitoutuu noudattaamaan vähempisokerista elämää, eikä tuo kaupasta sokerisia herkkuja mukanaan, tottuu lapsi pikkuhiljaa korvaamaan tuotteet muilla. Muuttamalla ruokailutottumuksia, minimoidaan sokerin haitat myös jatkossa, kun lapsi kasvaa aina sinne aikuisikään saakka.

  Vinkit vähempisokeriseen elämään

  • Ala korjaamaan asiaa pikkuhiljaa, valitsemalla eri tuotteita, kuin yleensä.
  • Kurkkaa elintarvikkeiden tuoteselosteita. Opit pian muistamaan terveellisemmät tuotteet.
  • Vaihda tuotteet vähempisokerisiin tuotteisiin.
  • Välttele valmiita teollisesti tuotettuja elintarvikkeita.
  • Valitkaa herkkupäivä, jolloin voi syödä herkkuja. Jos päivää vaihdellaan, muistakaa pitää huolta, että viikossa ei kuitenkaan herkutella useampana päivänä tai herkkujen kerta-annokset pysyvät pieninä.
  • Säännöstele herkkujen määrää. Jättäkää jättipussit kauppaan ja ostakaa pienempiä tuotteita.
  • Makeanhimo taittuu pikkuhiljaa, kun sitä lähtee määrätietoisesti vähentämään askel kerrallaan.
  • Alkuun lapsi saattaa olla äreämpi, kun ruokavaliota muutetaan, mutta tottuu ennen pitkään muutoksiin.
  • Parin kolmen tunnin välein ruokailu pitää verensokerin tasaisena pitkin päivää, jolloin herkkuja ei tee mieli.
  • Näytä mallia. Osallistukaa koko perhe vanhempia myöten uusien elämäntapojen noudattamiseen, näin lapset saavat kannustusta ja tukea heidän läheisimmiltä ihmisiltä.
  Terveellisiä herkkuja voi syödä hyvällä omallatunnolla, vaikka nekin sisältävät sokeria.

   

  Lähteet: tervekoululainen.fi, sydan.fi, is.fi

  -Poikien äidit -toimitus-

   

  Kommentit

  1. Lena

   Hei! Tuossa jutussa tuntuu nyt menevän sekaisin luonnollinen sokeri ja lisätty sokeri esim. marjat ja hedelmät eivät itsessään sisällä lisättyä sokeria yhtään. Jutun alussa puhutaan nimenomaan lisätystä sokerista ”Ihmisen tulisi saada suositusten mukaan korkeintaan 10 prosenttia lisättyä sokeria koko energian saannistaan. Esimerkiksi taaperon energiansaannista se tarkoittaa noin 25-30 grammaa.” ja myöhemmin listataan sekaisin sekä lisättyä sokeria että ei lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita. Itse en ymmärrä miksi taapero ikäiselle tai pienille lapsille ylipäänsä annettaisiin jotain lisättyä sokeria sisältävää ruokaa.

   1. Anemone

    Tätä olin itsekin tulossa kommentoimaan: lisätty sokeri ja luontainen sokeri ovat kaksi eri asiaa. Monet lapset saavat liian vähän kasviksia ruokavaliossaan. Siksi on mielestäni huono juttu listata marjoja ja hedelmiä mihinkään sellaiseen ruoka-ainelistaan, jonka sisältöä kehoitetaan välttämään (vaikka jutussa olikin mainittu ettei marjoja tarvitse välttää, olisi ollut parempi jättää marjat kokonaan pois. Myöskään puhtaasti hedelmiä sisältävää smoothieta ei ole syytä välttää).

  Vastaa