• You are currently viewing Sormiruokailu -osana perheen arkea

  Sormiruokailu -osana perheen arkea

  Mikä ihmeen sormiruokailu? Soseiden tai lusikalla syöttämisen sijaan lapselle tarjotaan sellaisia ruoka-aineita, joista hän saa itse otettua kiinni ja vietyä suuhunsa.

  Sormiruokailu osaksi arkea

  Perheen yhteistä ruokailua pidetään lapsen kehittymisen kannalta tärkeänä. Sormiruokailun avulla lapsi pääsee osallistumaan perheen yhteiseen ruokailuun ja tavoitteena on antaa lapselle miellyttävä ja positiivinen ateriointikokemus, jolloin aterioinnista tulee elämys. Sormiruokailussa vanhemman pääasiallinen tehtävä on laittaa lapselle tarjolle erilaisia ruokia, joista lapsi voi itse valita. Sormiruokailu aloitetaan yleimmiten lapsen ollessa 5 – 7 kuukauden ikäinen. Tämän tyylinen ruokailu on lapsen ehdoilla etenemistä. Lapsi tutkii ja koskettelee hänelle tarjottuja ruokia ja alku tulee varmasti olemaan sotkuista. Vanhemmilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja sotkun sietoa. 😀
  Ennen kuin sormiruokailu voidaan aloittaa, on lapsen kuitenkin osattava istua tukevassa pystyasennossa, jotta lapsi ei saisi vedettyä ruokaa väärään kurkkuun. Myös aikuisen jatkuva valvonta ja kakomisrefleksin ymmärtäminen on ehtona sormiruokailulle. Lasta ei saa jättää syömään ilman valvontaa.

  Milla ruoka-aineilla aloittaa?

  Esimerkiksi pehmeähköt hedelmät tai höyrytetyt kasvikset ja juurekset ovat hyviä alkuun. Palojen on myös oltava riittävän suuria, jotta lapsi saa niistä kunnon otteen eikä pala jää vain piiloon tai murskaannu lapsen nyrkkiin. Kovia suussa pyöriviä ruoka-aineksia, kuten pähkinöitä, ei tule laittaa tarjolle tai lapsen käsien ulottuville, sillä lapsella on vaara tukehtua niihin.

  Lue myös: Vinkit, miten säästää ruokakuluissa

  Miten ruoka nautitaan?

  Nämä paloiteltuna

  -Hedelmiä/vihanneksia: banaani, vesimeloni, hunajameloni, päärynä, kurkku (kuorittu), tomaatti, avocado, persikka, nektariini, luumu ja mango
  -Marjoja
  -Leipää ja riisikakkua

  Nämä kevyesti keitettynä

  -Juurekset: peruna, porkkana, bataatti, kukkakaali, parsakaali
  -Pasta (sopivan kokoisina)
  -Kananmuna
  -Puuro

  Nämä paistettuna tai uunissa

  -Liha: lihapullat, kala (ilman ruotoja), kana-, possu- tai nauta-, lammas-suikaleet
  Internet on pullollaan ohjeita sormiruokailun aloittamiseen, mutta muista kuitenkin että niiden kirjoittaja ei ole aina ravitsemustiedon ammattilainen, kuten en minäkään. Mieltä askarruttavat asiat on hyvä aina tarkistaa omasta neuvolastaan.

  Ihania perheen yhteisiä ruokailuhetkiä kaikille. Tapahtui se ruokailu sitten sormin, lusikalla tai miten vain.

  Löydät meidät facebookista ja instagramista

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa