• You are currently viewing Kun hiukset syttyi jouluna tuleen
  photo: Jamie Street

  Kun hiukset syttyi jouluna tuleen

  Niin pääsi käymään jouluna, hiukset syttyi tuleen!

  Olin aattona laittanut hiuksiin rullat ja sytyttelin olohuoneessa kynttilöitä palamaan. Hiuksissani oli jotain hiussuihketta, kaiketi siksi yksi kipinä lensi vauhdilla tulitikusta päähäni ja sytytti hiukseni palamaan.

  En itse nähnyt kuin pienen kipinän sivusilmällä, mutta huomasin mieheni ja poikani kauhistuneet ilmeet. Molemmat lähtivät juoksemaan nopeasti minua kohti. Läväytin kuitenkin nopeasti kämmenellä kipinää kohti ja aivan järkyttävän hyvällä tuurilla sain sammutettua tulen hiuksistani yhdellä lyönnillä.

  Mieheni kertoi, että liekki päässäni oli noin pään kokoinen… en itse tosiaan nähnyt koko liekkiä, joten aika hurja juttu! Ja tämä kaikki tapahtui todella todella nopeasti.

  Jos lyöntini ei olisi osunut oikeaan kohtaan, olisi tukkani varmasti ehtinyt palamaan ihan kunnolla. Ehkä ihokin?

  Tällä kertaa selvittiin säikähdyksellä. Tosin asuntomme haisi palaneille hiuksille koko päivän!

  Miten toimia kun hiukset syttyvät tuleen?

  Oletko koskaan miettinyt mitä pitäisi tehdä, jos hiukset tai vaatteesi syttyvät tuleen? Minä olin miettinyt, mutta kaikki tapahtui niin nopeasti, että siinä toimi ihan refleksien varassa.

  Jos omat vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja tukahduta palo kierimällä. Jos hiuksesi syttyy tuleen, voit yrittää tukahduttaa pienen tulen nopeasti käsillä läpsäisemällä, isomman tulen tukahduttamiseen käy takki tai peite.

  Jos jonkun muun ihmisen vaatteet tai hiukset syttyvät palamaan, toimi ripeästi. Jos hänen hiukset palavat, niin yritä tukahduttaa liekit peitteellä tai takilla. Jos henkilön vaatteet palaa, niin aseta hänet maahan tai lattialle makaamaan. Sammuta tuli peitteellä tai takilla. Aloita vartalon yläosasta ja etene kohti jalkoja.

  Tulen kanssa varovasti

  Se tärkein opetus oli kuitenkin se, että tulen kanssa pitää olla varovainen. Kehottaisin muita jättämään kynttilät sytyttämättä, jos olet juuri suihkutellut päähäsi hiuslakkaa. Kehotan myös ostamaan laadukkaita tulitikkuja, jotka ei lennätä kipinöitä minne sattuu.

  Tulen kanssa pitää muistaa olla varovasti myös nyt uutena vuotena. Yleisimpiä ilotulitevahinkoja ovat silmävammat, joten käytä aina suojalaseja. Noudata myös hyvin ilotulitteiden käyttöaikaa ja rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18 ja 02 välillä. Valitse tulitteiden käyttöpaikka niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa muille tai itsellesi.

  Vastaa