Sormiruokailun plussat ja miinukset

Sormiruokailu on suosittu tapa opettaa lasta syömään kiinteitä ruokia. Sormiruokailun idea on lyhykäisyydessään se, että lapsen annetaan syödä itse. Lapselle ei anneta soseita, vaan tarjotaan ruokia jotka hän saa omiin käsiinsä ja vietyä itse suuhunsa.

Nimi sormiruokailu on sinäänsä hieman hassu käännös, sillä alkuperäinen nimitys sormiruokailulle on “baby-led weaning” . Nimensä mukaisesti lapsi voi motoriikan sen salliessa viedä ruuan suuhunsa myös lusikalla.

Lue myös: Kun rahat eivät riitä

Ajatus sormiruokailun aatteen takana on yhdessä syöminen, sekä se, että lapsi voi itse valita häntä kiinnostavat raaka-aineet tarjolla olevista vaihtoehdoista.

sormiruokailu

Sormiruokailu sopii monelle, mutta ei kaikille

Plussat

  • Lapsen motoriset taidot kehittyvät sormiruokaillessa.
  • Ruokailu etenee lapsen ehdoilla. (Mitä, kuinka paljon ja missä tahdissa.?)
  • Ruokailut onnistuvat yhdessä, kun kenenkään kädet eivät ole sidottu lapsen syöttämiseen.

Miinukset

  • Sormiruokailu voi lapsesta riippuen olla hyvin sotkuista.
  • Sormiruokaillessa on tarkkailtava erityisen tarkasti lapsen istuma-asentoa, sekä valvottava syömistä koko ajan.
  • Ympäri pöytiä ja lattioita levitelty ja puristeltu sormiruoka voi antaa vaikutelman, että ruokaa on syöty enemmän kuin mitä sitä on todellisuudessa syöty. Määriä on myös tärkeä seurata.

sormiruokailu

Milloin on oikea hetki aloittaa sormiruokailu?

Ensimmäiset sormiruokailut voi aloittaa noin 5-7 kuukauden ikäisenä. Hyviä merkkejä ovat esimerkiksi lapsen kiinnostus muiden syömiseen, lapsi osaa pitää päänsä hyvin paikallaan ja osaa tarttua esineeseen, sekä viedä sen suuhunsa.

Lue myös: Lyhyempi työviikko parantaa tutkitusti tehoa

On tärkeää muistaa, että sormiruokailevan lapsen on istuttava tukevasti selkä suorassa. Vauvalle ei koskaan pidä antaa sormiruuaksi raakoja, kovia kasviksia. Pehmeät kasviksetkin on syytä aina kuoria. (IltaLehti)

-Poikien Äidit toimitus-

Vastaa