• You are currently viewing Tunnista ja hoida lapsen silmätulehdus
    Photo by Kelli McClintock

    Tunnista ja hoida lapsen silmätulehdus

    Silmätulehdus voi olla viruksen, bakteerin, allergisen reaktion tai muun tulehduksellisen syyn aiheuttama. Lapsen silmätulehdus liittyy usein nuhakuumeeseen ja leviää helposti esimerkiksi päiväkotiryhmässä.

    Kun lapsen silmä punoittaa ja rähmii, on kyseessä useimmiten bakteeriperäinen tulehdus. Tulehdus alkaa, kun lapsi hieroo nenää, yskii tai aivastaa käsiinsä ja hieroo sitten käsillä silmiään. Pöpö pääsee silmiin ja voi näin aiheuttaa tulehduksen.

    SILMÄTULEHDUS – RIITTÄÄKÖ ITSEHOITO VAI TARVITAANKO LÄÄKÄRIÄ?

    Jos silmässä ei ole kipua, tulehdusta voi aluksi yrittää hoitaa kotikonstein, mutta mitä pienemmästä lapsesta kyse, sen hankalampi kipua on määritellä. Jos lapsen silmätulehdus on ensimmäistä kertaa etkä itse tiedä, miten tulisi toimia, kannattaa olla heti yhteydessä esimerkiksi neuvolaan tai lääkäriin, jotka neuvovat miten toimia. Jos lapsi on kotihoidossa, oireita voi ensi alkuun yrittää hoitaa kotikonstein, mutta jos lapsi on esimerkiksi päiväkodissa, silmät rähmivät ja punoittavat runsaasti, lapsi jolla on silmätulehdus, ei voi ennen lääkityksen aloittamista palata takaisin hoitoon.

    Kotihoitona silmätulehdukseen suositellaan silmien puhdistamista keitetyllä vedellä. Kiehauta vesi kattilassa ja anna jäähtyä kunnolla! Silmien putsaus vaiheessa veden tulee olla haaleaa. Kasta puhdas vanulappu keitettyyn veteen ja pyyhi lapsen silmä ulkonurkasta sisänurkkaan. Muista puhdas vanulappu kummankin silmän puhdistukseen! Toista useampia kertoja päivässä.

    Jos oireet ei parissa päivässä helpota, hoidoksi määrätään antibioottitippoja -tai salvaa. Päiväkotiin lapsi voi palata kun antibioottihoito on aloitettu, sillä hoidon aloituksen jälkeen, tulehdus ei enää tartu.

    Lue myös: Taudit jyllää – vinkit vastustuskyvyn parantamiseen

    Lähde: sairaslapsi

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa